Enemistats fora de sèrie

Lea Michele, l'actriu de 'Glee' que queia malament a gairebé tots els companys de rodatge

Naya Rivera, Samantha Ware, Amber Riley i altres actrius de la sèrie van titllar Michele de racista i megalòmana

4 min
L'actriu Lea Michele, protagonista de 'Glee'.

BarcelonaPer entrar a la coral de l'institut William McKinley, no calia ser un estudiant gaire popular. N'hi havia prou amb tenir ganes d'actuar, cantar i ballar. I, sobretot, calia estar disposat a formar part d'un grup molt divers, en què no es tolerava el menyspreu cap a la diferència. La sèrie Glee, emesa a Fox entre el 2009 i el 2015, va convertir en protagonistes els personatges típicament marginats, sempre relegats al teló de fons de qualsevol història ambientada en un institut. De cop i volta, un tetraplègic, un homosexual i un jove amb síndrome de Down tenien els mateixos minuts a càmera que les animadores i els jugadors de futbol americà. El gran missatge de Glee, que aborda amb contundència problemes com l'assetjament escolar i l'homofòbia, és que els qui tradicionalment apareixen com a perdedors també tenen dret d'enamorar-se i passar-s'ho bé.

De portes cap endins, però, no tots els actors del repartiment estaven sensibilitzats amb la diversitat i, de fet, alguns dels protagonistes van reproduir durant el rodatge les actituds tòxiques i irrespectuoses que la sèrie precisament denunciava. Un cop conclosa aquesta ficció, han anat sortint rumors i evidències que acusen especialment l'actriu Lea Michele. La intèrpret encarnava el personatge de la Rachel Berry, una jove incompresa que, tot i ser l'estrella de la coral, queia malament a mig institut per culpa de les seves ambicions artístiques desmesurades. Com va escriure l'actriu Naya Rivera a les memòries Sorry not sorry (2016), el rol de la Rachel esqueia a la perfecció a Michele, que feia ombra als seus companys de rodatge per acaparar tota l'atenció mediàtica de la sèrie: "A mesura que la sèrie avançava, la nostra amistat es va refredar, sobretot quan la Santana [el rol que interpretava Rivera] va passar de ser un personatge secundari a tenir més temps de pantalla. Em sembla que a la Rachel –o sigui, a la Lea– no li agradava compartir el focus".

L'enemistat entre Rivera i Michele era un secret del domini públic, només evidenciada per insinuacions, però va quedar inevitablement escapçada quan Rivera va morir tràgicament el 2022. Aquesta defunció inesperada de l'actriu, que es va ofegar en un llac al nord de Los Angeles, va intensificar l'aurèola de Glee com una sèrie maleïda, perquè uns anys abans també havien mort els actors Cory Monteith (2013), que era la parella de Michele a la vida real, i Mark Salling (2018), que es va suïcidar després de ser declarat culpable de posseir pornografia infantil i violació a la seva exparella.

En qualsevol cas, el que Rivera havia insinuat era que la seva companya tenia un sentiment de superioritat envers els altres actors que, en alguns casos, havia generat situacions incòmodes. En part, aquesta actitud ha estat atribuïda als inicis precoços de Michele, que va debutar en el musical Les misérables de Broadway amb només 8 anys i des de llavors va encadenar papers en muntatges com Spring awakening, Ragtime i Fiddler on the roof. A diferència d'altres actors del repartiment, quan Glee va començar Michele ja era una intèrpret molt reputada i, de fet, el creador de la sèrie, Ryan Murphy, va crear el paper de la Rachel Berry ja amb la idea d'adjudicar-l'hi.

El repartiment de la sèrie 'Glee'.

Acusada de racisme

Tot i que Rivera era aparentment la gran enemiga de Michele, qui va fer esclatar de debò la polèmica va ser l'actriu racialitzada Samantha Ware. El maig del 2020, com a protesta per l'assassinat de George Floyd, Michele va publicar a les xarxes socials un missatge antiracista amb el hashtag #BlackLivesMatter, davant el qual Ware no va poder callar. "¿Recordes quan vas convertir la meva primera aparició televisiva en un infern? Perquè jo no me n'oblidaré mai", va escriure l'actriu a X. "Vas dir a tothom que, si poguessis, et cagaries damunt la meva perruca, entre moltes altres microagressions traumàtiques que em van fer replantejar la meva carrera a Hollywood", va explicar Ware, que recorda que Michele va amenaçar-la amb fer-li perdre la feina davant altres actors, extres i ballarins. En una entrevista a Variety, l'actriu va lamentar que, en intentar compartir el problema amb la resta de companys, "ningú va fer-hi res" i l'única resposta va ser que "ella és així".

Arran de la polèmica iniciada per Ware, es van sumar a les crítiques dues actrius racialitzades que també havien aparegut a Glee, Amber Riley i Alex Newell. Riley va agrair que Ware hagués trencat el silenci, perquè gràcies a la seva publicació li van arribar "molts missatges d'actrius negres que havien viscut situacions similars durant un rodatge, que havien quedat terroritzades per les noies blanques que lideren el xou". També s'hi van afegir actors que havien coincidit amb Michele en altres projectes, com Yvette Nicole Brown i la model trans Plastic Martyr, a qui l'actriu de Glee va criticar per haver entrat al lavabo de dones. L'actriu Heather Morris, una de les protagonistes de la sèrie, va explicar que durant els anys de Glee ningú va verbalitzar els problemes amb Michele perquè "molta gent li tenia por".

Veient la magnitud de tot plegat, Michele va disculpar-se públicament amb un missatge d'Instagram: "No recordo haver dit res d'això i no he jutjat mai els altres pel color de la seva pell, però el que importa és que clarament vaig ferir altres persones amb els meus actes. Tant si era la meva posició de privilegi o la perspectiva el que va fer que se'm percebés com a insensible o inapropiada, tant si era immaduresa o simplement em vaig comportar de manera innecessàriament complicada, demano disculpes pel mal que hagi pogut fer". Tot i que li va costar girar full després de l'escàndol de Glee, Michele és una de les actrius de la sèrie que han reconduït amb més èxit la seva trajectòria, fins al punt que el 2022 va complir el seu somni de protagonitzar el musical Funny girl a Broadway.

stats