Malgrat la llibertat que donen les autocaravanes, quan ens trobem fora dels espais específics i delimitats per a l’acampada, cal seguir una sèrie de normes per a la convivència. En primer lloc, s’ha de diferenciar entre estacionar i acampar. És important que mirem bé les senyalitzacions abans d’estacionar o acampar en una zona lliure per no causar molèsties. No complir amb la normativa pot suposar multes importants. Quan estacionem se’ns aplica la normativa nacional de trànsit; per tant, mentre estiguem ben estacionats, tot allò que fem dins del vehicle està permès: cuinar, dormir, etc.
Llibertat sobre rodes: consells per fer ruta amb autocaravana
Renunciar als hotels, als bons llits, als grans àpats o als esmorzars de bufet té els seus avantatges
Barcelona“Un dels moments més especials del dia és la sortida del sol, llevar-nos enmig de la natura, en un lloc on sense autocaravana, furgoneta o tenda seria pràcticament impossible llevar-t’hi”, afirma Pau Duran, un arquitecte amant de l’esport i de la naturalesa, pare de família amb la qual viu, pràcticament, tots els caps de setmana de l’any dins de l’autocaravana.
Podríem dir que el món dels viatgers es divideix entre els amants de la vida càmper, que no deixa de ser un estil de vida molt lliure, però renunciant a una sèrie de comoditats, i aquelles persones que busquen un confort més elevat, però amb menys llibertat.
Renunciar als hotels, als bons llits, als grans àpats o als esmorzars de bufet té els seus avantatges. “El segon millor moment en una autocaravana a la muntanya són les postes de sol. Saps que no t’has de moure d’allà i que ho pots assaborir amb calma, amb els nens corrent pel voltant, preparant el sopar o de tertúlia amb els amics o la parella. És senzillament màgic”, afirma el Pau.
Cal reconèixer que vivim en un entorn privilegiat per fer rutes i viure experiències intenses i boniques a la muntanya, sense necessitat d’haver de realitzar grans desplaçaments. Catalunya i els seus entorns més propers tenen tanta varietat que, fins i tot, el que costa és decidir el destí final. “Un dels meus llocs preferits és la zona de les Bulloses, a la Catalunya del Nord, però el millor de l’autocaravana és que les possibilitats són infinites i pots canviar en funció de l’època de l’any, de la meteorologia o de les prioritats del moment”, explica Josep M. Terradellas, propietari d’Autosuministres Motor situat a Vic, una de les grans empreses de l’autocaravana del nostre territori.
Si ens centrem en l’alta muntanya, trobarem els grans emplaçaments com la Cerdanya, la vall de Camprodon, el Pallars, la Vall d’Aran, etc. Però seria injust només centrar-nos en aquestes destinacions, ja que les possibilitats són infinites. “La gent normalment ja té la seva ruta feta i planificada. Avui en dia hi ha molta informació i aplicacions, com Park4night o el Google Maps, que faciliten aquesta planificació”, explica Terradellas.
Una segona casa
Quan ens plantegem fer una ruta d’alta muntanya hem de pensar en quines activitats hi voldrem fer: esportives, culturals, gastronòmiques, contemplatives i de relaxació, molt enfocades a la mainada o una mica de tot. I en funció d’aquestes prioritats, buscar el lloc adequat. Viatjar amb autocaravana significa moure’s amb una segona casa; per tant, portem a sobre tot el que necessitarem, el més important és saber què voldrem fer i anar buscant els llocs en funció de les ganes i les prioritats de cada moment. En aquest sentit, el Pau és molt clar: “Per a mi l’autocaravana és llibertat i improvisació. En el caos en què vivim entre setmana, l’autocaravana ens dona aquell punt de decidir a darrera hora. De fet, no triem tant on volem anar, sinó què volem fer”.
Una de les llibertats que ens ofereix una autocaravana o una furgoneta càmper és el lloc on passarem la nit. “El lloc on acampar o estacionar sempre dependrà, però, de l’activitat que tinguem ganes de fer”, afirma el Josep. Entre els diferents indrets que podem triar distingim: en primer lloc, els càmpings que ofereixen uns serveis a part de l’emplaçament del vehicle, com electricitat, banys, restaurants, botigues, zones d’esbarjo, piscina –la majoria d’ells–, llocs on rentar roba, etc.
En segon lloc, els espais habilitats per a càmpers: els aparcaments on es pot acampar. D’aquests espais n’hi ha de diferents característiques: alguns que són completament gratuïts i, en alguns casos, només caldrà pagar pel servei de buidatge i càrrega d’aigües, i d’altres que tenen una petita tarifa, que varia en funció de la zona. A més, en aquests espais es té accés a electricitat.
I, finalment, hi ha l'opció del freecamping, que es tracta d’estacionar o acampar –depenent de la normativa del lloc– en indrets on no hi ha cap mena de servei.
Cada emplaçament té els seus avantatges: “Nosaltres som més de freecamping, tot i que amb els nens, els càmpings els donen un entorn segur que fa que ells vagin més lliures, estiguin amb altres nens i nosaltres estar-ne menys pendents. Però, per a mi, si em fas triar, l’espai com més remot i més solitari millor i aquest normalment el trobem amb el freecamping”, explica el Pau.
Mapes i guies
Segurament, si pensem marxar de ruta amb autocaravana el primer que consultarem serà internet. Evidentment, és una gran font d’informació, així com les diferents associacions d’autocaravanistes de Catalunya (Associació Catalana d’Autocaravanistes, Associació d’Autocaravanistes Catalunya Avança i Unió Caravanista de Catalunya) a qui es poden transmetre consultes i dubtes, però la bibliografia tradicional també pot ser de gran ajuda tant per planificar una ruta com per triar una zona i anar improvisant. Xevi Cortacans, propietari de Muntanya de Llibres, una llibreria especialitzada en muntanya i viatges de Vic, ens explica que “hi ha guies d’autocaravana de grans zones com tot Europa, dels diferents països o més regionals com dels Pirineus, dels Alps, etc. Aquestes guies proposen els recorreguts per carretera i indiquen les àrees per a autocaravana i/o càmpings on admetin autocaravanes. I, d'altra banda, hi ha els mapes on trobem les carreteres amb diferents rutes i les àrees i emplaçaments on acampar i pernoctar marcats”.
Si decidim endinsar-nos en el món de les autocaravanes, val la pena provar-ho abans de fer una gran inversió. A Catalunya comptem amb diferents empreses que ofereixen uns serveis molt adequats per llogar-ne durant els dies que es desitgi, només cal fer-ho amb antelació perquè, durant els mesos d’estiu i els dies festius, és un servei que està molt sol·licitat.
I per acabar el recorregut per la llibertat que ens dona aquest estil de vacances, el Pau confessa que “un dels moments més bonics a l’estiu a la muntanya són els xàfecs de tarda; les llums són indescriptibles”.
Durant un estacionament podrem:
- Menjar i dormir, ja que es tracta d’un vehicle privat.
- Posar falques de seguretat per apuntalar el vehicle si el terreny està inclinat.
- Aixecar el sostre o obrir claraboies sempre que no excedeixin del perímetre del vehicle.
Durant un estacionament no podrem:
- Treure cadires i taula fora del vehicle.
- Estendre el tendal, avancés o obrir finestres batents que surtin del perímetre del vehicle.
- Realitzar buidatge de fluids (aigües netes, grises o negres).
- Emetre sorolls molestos durant les hores de descans, com podria ser posar en marxa un generador d’electricitat.
- Tot allò que està inclòs en el llistat de coses que no podem fer durant un estacionament es considera acampada.