Alimentació

El magnat ucraïnès que ha creat un batalló per lluitar contra els russos

Vsevolod Kozhemiako, propietari d'una multinacional agroalimentària, finança una unitat de defensa a l'est del país

Sèvolod Kozhemiako
4 min

BarcelonaVsevolod Kozhemiako ha canviat els esquís pels rifles i els despatxos per blindats. Considerat un dels homes més rics d'Ucraïna, a diferència de molts altres homes de negocis del país, que des de la invasió russa del febrer del 2022 han buscat refugi a les seves segones residències en altres països d'Europa, ell no només s'ha quedat, sinó que està dedicant la seva fortuna a finançar un batalló integrat a les forces armades ucraïneses. "Sí, soc un empresari –va dir en una entrevista a la ràdio nord-americana NPR–, i ara soc el comandant d'una unitat militar a Ucraïna".

La unitat en qüestió s'anomena Khartia, que en ucraïnès vol dir carta (en el sentit de document o declaració) i que sona de manera similar a Khàrkiv, la segona ciutat del país en població –té una àrea metropolitana comparable a la de València–, a escassos 30 quilòmetres de la frontera russa i on té la seu Agrotrade, l'empresa de Kozhemiako.

Amb uns 1.500 empleats, Agrotrade es dedica a l'elaboració de llavors de cereals i a la compravenda i emmagatzematge de gra, un sector clau per a l'economia ucraïnesa. La companyia cultiva unes 70.000 hectàrees de cereals repartides entre quatre províncies al nord-est del país: Poltava, Khàrkiv, Sumi i Txerníhiv. Aquestes tres últimes van ser de les regions més afectades per la primera part de l'ofensiva russa del febrer del 2022, juntament amb Kíiv, però també van ser entre les primeres zones del país a ser alliberades per les forces ucraïneses dos mesos més tard, quan l'exèrcit rus es va haver de retirar, una defensa on el batalló finançat pel magnat ucraïnès va tenir un paper actiu.

En les últimes setmanes, la unitat ha estat operant a la ciutat de Bakhmut, on Rússia fa mesos que intenta encerclar, sense èxit, les forces ucraïneses que la defensen.

Kozhemiako va néixer el 1972 a Poltava, al centre d'Ucraïna, però viu a Khàrkiv. De fet, la ciutat és una de les més russòfones d'Ucraïna –a diferència de la capital, Kíiv, que és molt més bilingüe–, fet que no va impedir que, com a la resta del país, la invasió fos rebuda amb total hostilitat per la gran majoria de la població. El suposat alliberament dels ucraïnesos de parla russa oprimits "pel règim de Kíiv" va ser un dels arguments del president Vladímir Putin per justificar l'atac contra Ucraïna tant el 2014, quan va ocupar Crimea i part de la regió del Donbass, com el 2022.

El mateix empresari ho va explicar en un vídeo a Instagram sis dies després de l'inici de la invasió: "Només us vull dir que no us cregueu el president de Rússia quan diu que no estan lluitant contra el poble ucraïnès sinó contra nacionalistes. Soc un ciutadà russoparlant d'Ucraïna i no necessito cap suport ni ajuda per part de la Federació Russa", va declarar des del centre de Khàrkiv, davant d'un edifici governamental bombardejat aquell mateix dia i on encara treballaven els serveis d'emergències.

El patriotisme de Kozhemiako destaca a les xarxes socials, on sovint vesteix amb roba amb els colors blau i groc de la bandera ucraïnesa o amb la samarreta de la selecció ucraïnesa de futbol. "M'adreço als meus amics a Europa, als Estats Units i arreu del món. Soc un emprenedor i pare de quatre fills", va dir Kozhemiako al mateix vídeo d'Instagram. "El que estan fent [les tropes russes] és una guerra horrible contra la gent, contra el poble d'Ucraïna, contra civils, infants i dones", va afegir.

Els seus comptes de Twitter i Instagram també mostren la vida de luxe que portava l'amo d'Agrotrade abans del conflicte. Tot i que de tant en tant apareixien fotos amb militars o donant suport a les tropes desplegades al Donbass des del 2014, fins al febrer del 2022 el que més destacaven eren les imatges dels seus viatges pel món, des de Suïssa fins a Singapur, passant per Budapest, Londres, Roma o Madrid.

Kozhemiako és cònsol honorari a Khàrkiv d'Àustria, país que apareixia sovint a les seves xarxes a causa de la seva afició a l'esquí. Aquest hobby el compaginava amb el piano, les motos i el golf. De fet, va explicar que l'atac rus el va enganxar esquiant a Suïssa amb els seus fills. A partir del 24 de febrer de l'any passat, quan va penjar una bandera ucraïnesa, els viatges han desaparegut i han deixat tot el protagonisme a les imatges d'armament, homenatges als soldats morts en combat i proclames patriòtiques i de suport a les forces armades.

Segons la revista Forbes, la fortuna personal de Kozhemiako s'eleva fins a uns 100 milions de dòlars, la 88a més gran d'un estat encara amb moltes desigualtats. És ell, doncs, qui paga directament les despeses del batalló Khartia, juntament amb les contribucions d'altres empresaris locals. Aquestes despeses no només inclouen l'armament, la munició, els vehicles, el menjar i el combustible, sinó també l'entrenament dels soldats, ja que la majoria són civils que s'han presentat voluntaris.

La llei ucraïnesa, com a la majoria de democràcies, prohibeix la creació de formacions militars privades, però amb l'atac rus el Parlament va aprovar una excepció temporal amb la condició que no vagin per lliure, sinó que les unitats que es creïn quedin integrades sota el comandament de les forces de defensa territorials, controlades pel ministeri de Defensa, i en segueixin els estàndards. Aquest fet és una diferència notable respecte de Wagner, l'empresa de mercenaris russos que tant de ressò ha tingut per les atrocitats comeses en diversos conflictes i pel seu recent paper com a punta de llança en la per ara fallida ofensiva russa sobre Bakhmut.

L'excepció a la legislació vol dir que, quan acabi el conflicte, tant la tropa del batalló Khartia com el seu fundador hauran de deixar per sempre la vida militar. "És una llei especial per a temps de guerra. Tan bon punt s'acabi, tornarem a ser civils", va dir l'empresari a la NPR.

stats