Entrevista

Marta Marcè: "Quan t'adones que et pots morir dius «Ara faré el que realment vull»"

Després de ser diagnosticada amb un càncer als 26 anys, va viure una menopausa precoç que va provocar un canvi radical en la seva vida

BarcelonaMarta Marcè té 39 anys, però la seva vida va fer un gir quan en tenia 26. Llavors treballava en producció de cinema i mai havia pensat que acabaria dedicant-se al món de la nutrició. Fins que li van diagnosticar un càncer. "Quan ets tan jove i et diuen: «Mira, tens un càncer d'ovaris molt avançat. Hauràs de passar per una operació molt forta i entraràs en menopausa de cop. I hauràs de fer quimioteràpia», et quedes en xoc. Penses: «Què ha passat?»", recorda. Va decidir que després de l'operació es prendria un any de recuperació, un any per reconstruir la seva vida i, sobretot, per entendre què era aquella menopausa precoç que ara formava part d'ella.

"Quan penses que et pots morir, que és una cosa que no has pensat mai a la teva vida, dius: «Si m'he de morir, faré el que realment vulgui, no?»", afirma. I el primer que va fer va ser preguntar als metges què podia fer amb tots els canvis que comportava la menopausa. Com que consideraven poc recomanable que fes teràpia hormonal, li van dir que hi havia poca cosa a fer, a banda de medicar-la quan tingués osteoporosi o se sentís deprimida o tingués problemes cardiovasculars. "Aquí va ser quan vaig fer el clic i vaig començar a investigar, a fer canvis de tota mena, a provar coses amb mi i a sentir que hi havia un abans i un després". Després va arribar el grau universitari en nutrició humana i dietètica.

Cargando
No hay anuncios

Des d'Instagram, Marcè fa divulgació sobre nutrició i menopausa, intentant trencar estigmes sobre aquesta fase vital de les dones de la qual diu que cada cop es parla més. "Fa 13 anys el tabú era enorme, no se'n sabia res. Només es parlava de coses supernegatives relacionades amb la vellesa i la pèrdua de vitalitat. Jo no sabia que perdre la regla volia dir una reconfiguració global a escala fisiològica", confessa.

En el seu cas, començar la menopausa amb 26 anys va fer que sentís una gran desconnexió amb la gent de la seva edat, accentuada pel fet que va fer un canvi radical d'hàbits, que implicava deixar l'alcohol, el sucre i començar a fer esport. Assegura que altres dones que han passat pel mateix procés hi sumen el dol de no poder ser mares, una circumstància que en el seu cas no es va donar perquè no entrava dins dels seus plans.

Cargando
No hay anuncios

Sobre per què fins ara la menopausa semblava un secret, Marcè ho té clar: hi ha un component masclista. "La dona, a partir de certa edat, desapareix", recalca. Ella recomana començar-se a preparar per a aquesta fase vital molt abans que es comencin a manifestar els primers símptomes. "És molt important que les dones sàpiguen que la menopausa no comença als 50, allò és la culminació. Dels 40 als 50 vivim una autèntica segona adolescència: les hormones pugen, baixen, són supererràtiques".

Una de les principals recomanacions de Marcè és fer esport, i especialment exercicis de força per guanyar musculatura per protegir els ossos i el metabolisme. També revisar els nivells de vitamina D, que ajuda a absorbir bé el calci i, per tant, juga un paper important en l'osteoporosi, i de magnesi, i fer una alimentació adaptada a la menopausa.

Cargando
No hay anuncios

"La menopausa ha de ser un període d'autocura. Moltes dones es descobreixen a elles mateixes, fan noves aficions. Això és molt important perquè un aspecte que determina molts dels símptomes de la perimenopausa o la menopausa és l'estrès. Si no ens ho posem com a primera prioritat de la nostra vida, és molt més probable que tinguem més símptomes de tota mena", diu Marcè, que acaba amb un missatge positiu. "Crec que la menopausa s'ha d'entendre, s'ha d'acompanyar a través dels teus propis hàbits, no intentar revertir-la. És una fase que has de passar, tant sí com no. Per tant, passem-la el millor possible, aquesta és la meva filosofia", reflexiona.