Activitats en família

Més enllà de la platja: el gorg del municipi que no supera la quarantena d'habitants

Us proposem sis gorgs, salts d'aigua o basses naturals poc conegudes on refrescar-se amb els infants

Les basses del codó
25/07/2024
6 min

TARRAGONASi pensem on banyar-nos a l'estiu, segurament el primer que ens ve al cap és anar a la platja. Al nostre país, però, tenim gorgs, rius i basses naturals d'aigua dolça en entorns salvatges i poc coneguts on també és possible refrescar-se. Cal fer-ho des del respecte a la natura i seguint en tot moment les indicacions que permeten que l'experiència sigui plaent i no alteri l'ecosistema del qual formen part.

1.
El Toll del Vidre

Arnes, Terra Alta

Toll del Vidre

Els paisatges agrestos de la Terra Alta amaguen petits tresors que fan que cada visita a la comarca sigui sorprenent. Juntament amb el Canaletes, el riu Algars és responsable de la formació de diversos salts d'aigua que s'escampen per diferents punts d'aquest territori. És el cas del Toll del Vidre, a Arnes, una piscina natural que es troba al pas de l'Algars per la vall amb la qual comparteix el nom i que exerceix de frontera natural entre la Terra Alta, a Catalunya, i el Matarranya, a l'Aragó.

Situat en ple Parc Natural dels Ports, a set quilòmetres del municipi, el Toll del Vidre és una piscina natural d'aigua fresca i cristal·lina que convida a capbussar-s'hi quan les temperatures s'enfilen. És una destinació ideal per a les famílies, donada la seva poca profunditat i per l'existència de tolls similars a la vora, perfectes per organitzar-hi excursions. En aquest cas, el Toll del Vidre té un petit salt d'aigua que llisca per un tobogan natural esculpit a les roques fruit de l'erosió que la mateixa aigua hi ha provocat amb el pas del temps. L'espai disposa també d'una platja de pedres on prendre el sol. Cal recordar que, en tractar-se d'un espai natural protegit, l'Ajuntament d'Arnes vetlla per evitar-ne la massificació, especialment durant l'estiu. És per això que hi regula l'accés de vehicles i informa de la necessitat de cuidar aquest indret tan fascinant.

2.
El Gorg de Nafre

Copons, Anoia

El Gorg de Nafre

La riera Gran travessa el municipi de Copons, a l'Anoia, de nord a sud, per la banda de ponent del terme. Al llarg del seu traçat es localitzen diferents gorgs, com ara el del Mig, que té una cascada d'uns vint metres, però accedir-hi és complicat degut a l'abundant vegetació que l'oculta. Per això, la millor opció per refrescar-se en família en un d'aquests gorgs és fer-ho al de Nafre, on la riera ha de salvar un fort desnivell. A aquest petit paradís s'hi arriba pel camí de la Font de la Vila. Es tracta d'una bassa excavada de forma natural a la roca i situada a només uns pocs metres a llevant del corriol que hi mena. Per tant, és fàcil arribar-hi fent un passeig amb els més menuts de casa.

Tot i que la quantitat d'aigua que conté el gorg depèn en bona part de les pluges, l'espai és ampli –té al voltant dels vint metres de diàmetre– i val la pena acostar-s'hi només per contemplar com l'aigua hi cau, segons l'època de l'any, en fins a tres cascades diferents des d'una alçada de gairebé quatre metres. El salt d'aigua està envoltat de molsa, que ajuda a atenuar les altes temperatures estiuenques. A més, l'abundant vegetació de ribera proporciona una bona zona d'ombra per gaudir sense presses d'aquest entorn tranquil. Per recuperar energia, a pocs metres del Gorg de Nafre hi ha l'àrea de lleure de la Font de la Vila.

3.
Els gorgs de la Febró

La Febró, Baix Camp

Els gorgs de la Febró

No supera la quarantena d'habitants, però el petit poble de la Febró, al Baix Camp, destaca pel seu impressionant entorn natural, afavorit pel fet de trobar-se enmig de les muntanyes de Prades, que està previst que aviat es reconeguin com a parc natural. Així, doncs, el terme municipal de la Febró, emmarcat en aquest paratge, a més de gaudir de vegetació diversa i abundant, allotja multitud d'avencs i gorgs que val la pena descobrir.

Organitzar una excursió per banyar-se en aquestes basses naturals pot ser la millor excusa per passar un dia en contacte amb la natura. Els gorgs de la Febró són un conjunt de salts d'aigua i piscines naturals esculpides per la natura que forma un afluent del riu Siurana al seu pas pel municipi. La seva bellesa i les aigües transparents conviden al bany. L'espai és tranquil, però sol estar freqüentat durant els mesos d'estiu. Arribar a la majoria dels gorgs implica una caminada, però la possibilitat de banyar-se fa el trajecte més plaent per a aventurers de totes les edats. La bassa principal i més gran és l'anomenat Gorg de la Febró, que té un impressionant salt d'aigua. A pocs metres els uns dels altres i resseguint un corriol ben senyalitzat, hi ha el Gorguet, més petit i d'aigües transparents, i la Gorguina, un oasi de pau i tranquil·litat per als més atrevits.

4.
Les gorgues d'Albanyà

Albanyà, Alt Empordà

Les gorgues d'Albanyà

Anem cap a l'Alt Empordà i ens oblidem de les platges. A l'interior, hi podem trobar pobles tan encantadors com el petit municipi d'Albanyà. Al llarg del recorregut que el riu Muga fa en el seu terme, esculpeix amb la força de l'aigua unes roques calcàries que acaba transformant en piscines naturals. D'aigua fresca i transparent, tot i que en alguns punts prenen el color rogenc de les roques, aquestes gorgues conviden a xipollejar mentre gaudim d'aquestes espectaculars formacions i els més agosarats es llancen a l'aigua des de dalt de les roques o hi llisquen com si es tractés d'un tobogan. Si voleu ampliar l'experiència, hi ha empreses que ofereixen la possibilitat de fer trekking aquàtic adaptat a tots els públics, també per a famílies amb infants.

Les gorgues d'Albanyà, a les quals s'accedeix des de la zona nord de la població, sempre han sigut una zona de bany local i tranquil·la, així que cal prendre consciència que la massificació d'aquest espai pot perjudicar el seu ecosistema. Per això, entre altres mesures, també per evitar incendis forestals –l'entorn natural de les gorgues està format per frondoses castanyedes, alzinars i prats–, la zona d'aparcament es troba uns quants metres abans d'arribar a les basses i l'accés es pot veure regulat en determinades èpoques de l'any. L'aventura familiar es pot completar amb una visita a l'Observatori Astronòmic d'Albanyà.

5.
La Foradada

Cantonigròs, Osona

La Foradada

Un lloc màgic que, només arribar-hi, deixa sense alè per la seva espectacularitat i que, segurament, és un dels més coneguts i estimats de la Catalunya Central: la Foradada, a Cantonigròs. És una immensa gorga que fa la riera de la Rotllada i que es troba a uns quatre quilòmetres de la població i a uns deu del municipi de l'Esquirol, del qual forma part, a la comarca d'Osona. Fer una excursió fins a la Foradada és tenir una recompensa garantida. Les roques abracen aquest racó on la llum del sol s'escola per una immensa roca que, per les seves característiques, dona nom a l'indret.

Aquesta immensa piscina que juga amb els rajos del sol i amb les ombres s'alimenta d'un espectacular salt d'aigua que rellisca per dos desnivells des de més de quinze metres d'altura. La visita és perfecta per fer amb la canalla, sobretot perquè aquest racó amagat i ple de vegetació ha originat moltes llegendes i contes protagonitzats per fades que, segons expliquen aquestes narracions, habiten les seves aigües des de fa molts anys. El camí per arribar-hi és senzill i es pot recórrer durant tot l'any; només cal tenir en compte que hi ha zones on hi ha el perill de relliscar. Amb les altes temperatures estiuenques, però, són molts els visitants que volen descobrir aquest paradís encantat, per això des de fa uns anys l'accés està regulat.

6.
Les basses del Codó

Coll de Nargó, Alt Urgell

Les basses del Codó

Les basses del Codó estan situades a pocs quilòmetres de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, i són un espai molt conegut a l'estiu per banyar-se. L'aigua del riu Valldarques s'escola entre elevacions de roca calcària i els atorga una morfologia arrodonida molt característica, ja que, com si fossin tobogans, permeten passar d'una bassa a una altra. El bany és molt refrescant, en aquest cas especialment. I és que la temperatura de l'aigua a la zona, també a l'estiu, és força baixa. Tot un repte per activar el cos i per als menys fredolics.

A aquestes piscines naturals, d'aigua neta i transparent, s'hi arriba mitjançant una passejada assequible per al públic familiar. Estan envoltades de vegetació abundant que garanteix un espai de pau i tranquil·litat, on predomina el so de les cascades, que impregna l'ambient. Durant els mesos de juliol i agost la zona acostuma a estar força concorreguda, així que la millor opció per conèixer les basses del Codó i banyar-s'hi és anar-hi ben d'hora, ja que, a causa de l'afluència de visitants, l'accés a aquest punt natural tan especial està controlat i restringit, i no hi està permesa l'acampada. La descoberta d'aquests gorgs espectaculars es pot complementar amb una visita amb els més petits a la Dinosfera i als espais on fa setanta milions d'anys habitaven dinosaures al Pirineu català.

stats