El 2023 en 10 fotografies
Deu imatges que han marcat l'agenda informativa d'aquest any, en una tria dels editors gràfics de l'ARA
BarcelonaSi només dos fets haguessin de marcar l'actualitat informativa del 2023, i calgués presentar-los amb dues imatges, sens dubte una arribaria des de Gaza: a partir del 7 d'octubre, a l'horror desfermat per Hamàs a l'atacar el cor d'Israel l'ha seguit un altre, desfermat per Israel en nom d'una autodefensa que només fa que atiar més l'odi entre els extremistes de les dues comunitats enfrontades. Al nostre entendre, l'altra imatge que defineix el 2023 és el petó no consentit del ja expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales a l'exblaugrana Jennifer Hermoso, una de les campiones del món amb Espanya en el Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda, i que va coronar les espanyoles.
L'instant que capta el "pico" de Rubiales és exemplar en molts sentits. Perquè resumeix i sintetitza diferents escenaris d'una mateixa realitat molt complexa: el masclisme estructural i institucional; la reacció feminista i solidària d'amplis sectors de la societat, però no pas dels companys homes de les jugadores; la contrareacció d'una extrema dreta amenaçada en valors patriarcals fins fa no res gens o molt poc qüestionats. Alhora, la imatge de Rubiales també té un substrat que passa per la pugna entre la ja exministra Irene Montero i les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, sobre la incomoditat causada als "homes de més de 40 anys". La història del petó ja se sap com va acabar, però el feminisme continua alerta. I la reacció no tira la tovallola dels seus privilegis.
Gaza i Rubiales, doncs. Dues imatges i vuit més per a un impossible top ten de l'actualitat, perquè els impactes informatius es mesuren no només per les repercussions geopolítiques internacionals o les conseqüències socials d'uns fets concrets, sinó també per un molt personal sentiment de proximitat o llunyania en relació amb els titulars més destacats.
Per a l'equip de fotografia de l'ARA, en tot cas, és una missió gairebé impossible triar només una imatge de Gaza, quan cada dia en rebem a la redacció desenes que formarien part de la història universal de la infàmia i l'horror. Imatges, a més, que un reduït nombre de fotògrafs han enviat i continuen enviant, jugant-se literalment la vida, des de la Franja o des del nord d'Israel o des de Cisjordània. Ells són, un cop més, els ulls que ens mostren el patiment d'aquells que no tenen veu i que viuen a cegues, a l'espera de les bombes.
L'espai més llunyà, capturat pel telescopi Euclides, la gran sequera que ens assetja, la desaparició del Camp Nou que coneixíem o la foto policial de Donald Trump, entre altres, completen la nostra selecció.