"Ara a moltes esferes de poder els homes s’ho pensen dues vegades"

Karine Tuil publica 'Les coses humanes', una novel·la sobre la violència sexual i l'abús de poder

L'escriptora francesa Karine Tuil, la setmana passada a Barcelona
3 min

BarcelonaEls homes de la família Farel ho tenen tot per triomfar fins que el poder se'ls escapa de les mans. "Volia tractar el tema de les esferes de poder i el que la gent està disposada a fer per arribar a un determinat lloc de la societat", explica l'escriptora francesa Karine Tuil (París, 1972), que l'editorial Amsterdam publica per primera vegada en català traduïda per Valèria Gaillard. A la novel·la Les coses humanes, Tuil fa una radiografia de l'abús de poder, la cultura de la violació i el moviment Me Too a partir d'una família instal·lada còmodament a l'elit francesa fins que una acusació d'agressió sexual ho capgira tot. El jove Alexandre és acusat d'haver violat la Mila, la filla de la nova parella de la seva mare. L'atac converteix la novel·la en una aproximació polièdrica a la violència masclista, vista des de la perspectiva de la Mila però també de l'Alexandre i del seu entorn més proper, que experimenta un trasbals enorme en les seves vides i els aboca a un abisme de dubtes morals.

"M’interessava que tots els personatges s’enfrontessin a aquest tema per tenir una multiplicitat de punts de vista i reflectir la complexitat dels fets, igual que quan passa a la realitat. La literatura és una eina essencial per poder mostrar aquesta ambigüitat, que cada vegada trobem menys a la societat, on hem d’estar opinant, jutjant i prenent partit constantment per unes coses o unes altres", assenyala Tuil, que amb aquesta història ha guanyat el Prix Interallié i el Goncourt des Lycéens. La violació comesa per l'Alexandre impacta com un meteorit en la vida dels seus pares. Ell, Jean Farel, és un periodista polític venerat i acostumat a fer i desfer per aconseguir sempre allò que vol. Ella, la Claire, és una assagista compromesa amb el feminisme que ha deixat el marit per perseguir l'amor al costat de l'Adam, l'home que estima i pare de la Mila. "Mostrar la multiplicitat de perspectives permet establir ponts de comunicació", diu Tuil, que explica que a França, cada vegada que una dona surt públicament a denunciar agressions o abusos sexuals, s'obre una esquerda molt gran. "Molts homes se senten atacats en lloc d'interpel·lats. És molt important resoldre això, perquè on hi ha una esquerda no hi ha comunicació", subratlla l'escriptora.

L'arquetip d'home obsessionat per la joventut

Tuil entén la literatura com un territori "on es poden abordar els tabús, les zones d'ombra" de la societat. Per això Les coses humanes mostra com la Claire, quan el seu fill és acusat, traeix tots els seus principis feministes. Alhora, el llibre fa explícita la intransigència i el masclisme d'en Jean. "No es creu la Mila, la increpa. Representa un arquetip d'home poderós de la societat actual, captivat per la joventut i per la idea de perdurar. Aquesta obsessió que té pel control l’exerceix també en les seves relacions amb les dones", apunta Tuil. La història retrata diferents tipus de masculinitats –en Jean es contraposa amb l'Adam, un home respectuós i protector dels fills–, però també plasma diversos perfils de dones. A banda de la Claire i la Mila, Tuil dona veu a la Françoise, una periodista prestigiosa que veu com l'edat i la malaltia la releguen fora de les esferes de poder, i a la Quitterie, una joveníssima becària que vol seduir en Jean.

A través de les vivències de generacions diferents, Tuil parla del canvi de paradigma i de l'atreviment a l'hora de trencar silencis sobre abusos i assetjament sexual. "Cada vegada més s’han anat destapant entorns on els abusos estaven a l’ordre del dia perquè tot estava permès. Hi havia homes que actuaven amb impunitat perquè sabien que, en aquells sistemes, no hi havia límits. El Me Too ha estat una veritable revolució, ara en moltes esferes del poder els homes s’ho pensen dues vegades", afirma l'escriptora, que carrega contra els judicis socials fets a través de les xarxes: "Un estat de dret és indispensable. No es pot condemnar una persona fins que hagi estat jutjada amb totes les garanties i això avui està en perill, perquè a internet de sobte tothom condemna i jutja abans de qualsevol procés penal".

stats