Lectura

No és Nadal fins que no llegeixis aquests dos clàssics infantils

Un any després de la mort de l’il·lustrador britànic Raymond Briggs, dues editorials catalanes publiquen els seus dos llibres més emblemàtics que capturen les emocions i la màgia de Nadal

El ninot de neu, de Raymond Briggs
4 min

BarcelonaEls llibres il·lustrats de Raymond Briggs són una veritable tradició nadalenca al Regne Unit des de fa tres generacions. Per a molts britànics, no arriba Nadal de veritat fins que no tornen a rellegir els seus àlbums il·lustrats o bé tornen a veure a la televisió les seves adaptacions animades, que es programen cada any. Aquesta adherència a unes històries concretes entre les moltes que s’han explicat al voltant d’aquesta festivitat només s’entén per la capacitat que va tenir Raymond Briggs per transmetre les emocions que sentim aquests dies d’una manera que captura la màgia amb què els nens viuen el Nadal i al mateix temps les emocions que pertanyen al món dels adults, i les barreja totes dues.

A diferència del que passa actualment, en què es fan històries per a la canalla simplement boniques, com si els nens no poguessin captar, mirant al seu voltant, que no tot és sempre bonic, Raymond Briggs va decidir integrar les dues coses de manera que poguessin conviure. Potser es tracta d’una visió producte de l’època de l’autor, que va publicar aquests treballs als anys 70. La seva obra més recordada és El ninot de neu, que sintetitza perfectament aquesta idea. Explica la història d’un nen que viu l’aventura de veure com el ninot de neu que ha fet al jardí de cop i volta és viu. Amb ell viu una aventura nocturna, lluny dels pares, que omple la imaginació dels petits lectors, que després, però, es troben amb un final, inevitable segons va definir-lo l’autor, en què la nit s’acaba i l’endemà, quan surt el sol, el ninot de neu es desfà. D’aquesta manera, l’obra acaba parlant sobre la finitud de la vida. Tot s’acaba. Les festes de Nadal, la infantesa, la vida. I això és el que fa màgics tots els moments que vivim, que ha viscut el nen amb el ninot de neu.

El ninot de neu va tenir un gran èxit quan es va publicar l’any 1978 al Regne Unit, on va guanyar múltiples premis i es va convertir, al llarg dels anys, en un clàssic. El fet que fos una obra sense text va fer que les il·lustracions tinguessin un protagonisme que va ajudar a transmetre les moltes emocions d’una història que és tendra, màgica, melangiosa, alegre i trista en diferents moments. Raymond Briggs va optar per il·lustrar tot el llibre amb llapis de colors, una decisió que va ser conseqüència de la seva voluntat de buscar la senzillesa i que li va donar un aspecte únic. Malgrat que es va convertir en un clàssic, no sempre ha estat possible trobar El ninot de neu a casa nostra, on feia anys que estava descatalogat.

El Ninot de neu

Reedició de la seva obra

L’editorial catalana Entredos l’ha tornat a publicar enguany en una edició magnífica pel 40è aniversari de l’obra, com l’edició que s’ha fet al Regne Unit, on continua sent una obra molt apreciada. Part d’aquesta popularitat també es deu a la versió animada que es va fer d'El ninot de neu, estrenada l’any 1982 a Channel 4 i que posava les il·lustracions en moviment amb una tècnica amb què els personatges semblen pràcticament dibuixos que prenen vida, d’una manera semblant a la del ninot protagonista. La versió animada també va reforçar el vincle de la història amb Nadal, no només amb alguns afegits a la història original, sinó perquè es va estrenar com a part de la programació nadalenca del canal. Des d’aleshores The Snowman s’emet cada any a Channel 4. Sovint acompanyada d’una seqüela posterior, que es va fer el 2012, titulada The Snowman and the Snowdog. Actualment totes dues formen part del catàleg de Filmin.

La popularitat del ninot de neu pràcticament va eclipsar una obra anterior del mateix autor, que tenia com a protagonista un personatge molt nadalenc. Es tracta del llibre Pare Noel, que acaba de rescatar de l’oblit Blackie Books publicant-lo per primer cop en català. En aquesta història, que està feta en forma de còmic, Raymond Briggs torna a barrejar l’imaginari infantil amb una perspectiva més adulta. Així, el Pare Noel és el personatge que ja coneixem i que, un cop l’any, recorre el món per portar regals als nens. Però aquí es tracta d’un home que viu sol en una casa ben normal, i encara que té bon cor i la seva intenció és alegrar tothom, el personatge és força malhumorat i renega de tot el que ha de fer per aconseguir el seu propòsit anual. Troba que fa massa fred, que les xemeneies són massa estretes i que el trineu cada cop pesa més. Aquesta versió realista del personatge el fa, al mateix temps, més creïble. Ja no és un ésser màgic que pot arribar a tot arreu, sinó un home normal, un avi com tants altres, que s’esforça per fer la seva feina i que tothom sigui feliç. Això fa que tingui més valor el seu periple durant la nit de Nadal.

El Pare Noel

Els dos àlbums il·lustrats han arribat a les llibreries quan fa una mica més d’un any de la mort de l’autor i en el moment perfecte per entrar a les cases de moltes famílies perquè incorporin aquestes històries a les seves tradicions nadalenques.

stats