El nen antifeixista que volia servir d'exemple
BarcelonaEl protagonista d'avui "és un nen que és tan formós que d'ell tot és graciós." "L'heroi de la nostra història va néixer en un jorn de glòria". També us diré que "el jutge el va batejar posant-li per nom Germà". El que ja no se'ns explica en rodolí és que va néixer un 19 de juliol, una data gens innocent, que es refereix al cop d'estat a Barcelona el 1936. I és que el nen de qui us parlo és el protagonista de l'Auca del noi català, antifeixista i humà, publicada el 1937 pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. L'autor dels dibuixos és Josep Obiols. No ha estat fins fa molt poc que hem sabut que la va escriure Pere Català i Pic, fotògraf i membre del Comissariat de Propaganda. El seu nom ja surt a la coberta de la reedició que han fet del llibre Libros del Zorro Rojo i l'Ajuntament de Barcelona. Aquest exercici magnífic de memòria històrica està dirigit per la llibretera i editora Oblit Baseiria, que també és la comissària de la Col·lecció “Barcelona Beceroles”, que recupera publicacions infantils difícils de trobar però de gran valor, com aquesta auca.
Dimecres, al Palau Robert, Baseiria va ser l'encarregada de presentar-ne la recuperació juntament amb la doctora en història de l'art Pilar Vélez i la doctora en comunicació Ester Boquera, les dues epiloguistes del volum. Si l'auca ja té interès per ella mateixa, els seus textos contribueixen a enriquir-ne la lectura, perquè contextualitzen l'obra, ens parlen del moment històric, del sentit de la publicació i dels seus autors.
Transmetre al món els valors republicans
La xerrada va arrencar amb una explicació sobre el Comissariat de Propaganda, que va funcionar entre el 1936 i el 1939. Boquero va explicar que era una entitat important, hi treballaven unes 300 persones sota l'impuls de Jaume Miravitlles, i tenia delegacions a París, Londres, Brussel·les i Estocolm. De fet, quan vaig obrir l'auca, em va sorprendre veure que estava editada en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès. Ara sé que això responia a la voluntat del comissariat de transmetre al món els valors republicans, la resistència antifeixista.
Boquera explica que el Comissariat treballava per aixecar la moral i explicar la defensa de la democràcia i les polítiques de progrés social desenvolupades per la Catalunya republicana. L'auca, dirigida als nens, responia també a la voluntat de divulgar uns determinats valors i ideals republicans: en Germà és un nen modèlic, que juga amb els companys d'escola, fa esport, manté una bona higiene i treballa. És respectuós, compromès i valora la llibertat. "És un ciutadà modèlic sortit de l'Enciclopèdic". La referència a l'Ateneu Enciclopèdic em serveix per parlar de la importància de la pedagogia i de l'educació en aquella època, que es veu molt al llibre. Eren eines considerades necessàries per construir un país modern, una idea compartida per Josep Obiols, que estava "compromès amb la realitat social i el món pedagògic", explica Pilar Vélez. "Va ser dibuixant, il·lustrador de llibres, pintor de cavallet, muralista, cartellista, gravador sobre metall i xilògraf... Però, per sobre de tot, el tret que més bé el defineix és la seva vocació de servei al país". Alexandre Cirici, recorda Vélez, el va definir com "l'home cívic". Un home cívic que feia uns dibuixos preciosos. Aquesta reedició, la de l'auca, ens permet recuperar una època que ho havia tingut tot per ser lluminosa.