El consultori
Suplements19/10/2022

No sé com parlar de la regla amb la meva filla

Inventar-se informació o parlar-ne amb fàstic són dos errors habituals

A la meva filla li ha vingut la regla, i ni ella en vol parlar ni jo sé com afrontar aquesta conversa. Xavier A.

Tot i que hi ha diferents perfils a les xarxes socials que han començat a fer tasques divulgatives i alguns centres escolars fan jornades informatives puntuals, la regla continua sent un tema tabú entre els joves i fins i tot dins la mateixa família.

Com ho hem de fer per trencar aquest tabú? 

El primer pas és acompanyar-se d’una bona guia sobre la menstruació. “Una de les de referència és La regla mola, d’Anna Salvia, psicòloga experta en educació i salut sexual, i la Cristina Torrón (Menstruita, a les xarxes), perquè ajuda a parlar-ne amb l’adolescent i la poden consultar junts pares i filla”, assegura la sexòloga Elena Crespi. 

Cargando
No hay anuncios

Quin to ha de tenir la conversa?

És important que es faci amb molta naturalitat, que l’adolescent conegui totes les opcions que hi ha al mercat per recollir la regla i que pugui escollir quin mètode vol utilitzar. “Sovint anem a les opcions menys ecològiques, que a la llarga surten molt més cares i acaben tenint més impacte mediambiental”, alerta la sexòloga. En aquest sentit, destaca que és important saber que hi ha compreses d’un sol ús, però també que n'hi ha de tela o que ja es poden adquirir diferents talles de copa menstrual a part dels tampons.

Cargando
No hay anuncios

El pla B

Si l’adult no es veu preparat per abordar el tema pot optar per anar amb la filla a una llevadora i demanar que li faci assessorament menstrual. “Així trencaran el gel tots dos alhora”, remarca la sexòloga.

Cargando
No hay anuncios

Quins són els errors que més es repeteixen?

Entre els errors més habituals hi ha parlar de la regla des del desconeixement i inventant-se informació, o parlar-ne amb fàstic “des de la visió que és una cosa bruta”. “Quan coneixes molt bé la regla veus, per exemple, que no fa la mateixa olor en un tàmpax o en una compresa d’un sol ús que en una copa menstrual”, detalla Crespi. Tampoc cal tenir una higiene extra (dutxar-se més) quan s’està menstruant i, sobretot, s’ha d’evitar anomenar-la amb altres noms. “No s’ha de dir la cosa o la visita mensual, per naturalitzar-la se l’ha d’anomenar pel seu nom: regla, menstruació o sagnat”, apunta. Finalment, no s’ha de parlar de la regla de les filles amb altres persones sense el seu consentiment, sobretot si elles les viuen malament. 

Cargando
No hay anuncios

I si encara no li ha vingut la regla?

La principal recomanació és que l’adult vagi un pas endavant i que busqui de manera activa informació per evitar trobar-se la qüestió a sobre. “A les nenes els donen la informació justa i concisa, però als pares quan eren nens segurament no els van donar cap mena d’informació i, si no la busquen, acabaran elaborant un discurs a partir de tot el que s’explica erròniament”, lamenta. 

Cargando
No hay anuncios