Làctics

Nou rècord mundial: el millor formatge de Cabrales arriba als 36.000 euros en una subhasta

La peça pesa dos quilos i mig i l'ha comprat el restaurant d'Oviedo Llagar de Colloto

ARA

El millor cabrales de l'any va ser subhastat ahir diumenge per 36.000 euros, una xifra mai assolida en les 52 edicions que fa que se celebra el certamen dedicat al formatge més reconegut d'Astúries, que durant mesos madura en coves naturals dels Picos de Europa.

Igual que l'any passat, ha estat Iván Suárez, del restaurant Llagar de Colloto, d'Oviedo, el que més diners ha posat per aconseguir aquesta peça, que no ha tingut problemes per mantenir-se al Guinness World Records com el formatge més car de tots els que se subhasten al món aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta coneguda varietat de formatge asturià està en possessió d'aquest rècord des del 2018, però és que en la subhasta d'aquest any s'han superat en 6.000 euros els 30.000 que l'any passat va pagar el Llagar de Colloto a la tradicional licitació que el darrer diumenge d'agost es du a terme a Arenas de Cabrales.

En aquesta ocasió ha estat una peça d'uns dos quilos i mig elaborada per la formatgeria Ángel Díaz Herrero, de Tielve, la que ha estat seleccionada pel jurat com la millor dels quinze productors que van participar en el concurs i que va ser objecte de la posterior subhasta.

Cargando
No hay anuncios

La licitació per aconseguir aquest formatge va començar amb un preu de sortida de 3.000 euros i la participació de nou establiments hostalers d'Astúries i Madrid –quatre hi participaven per primera vegada–, entre els quals hi havia el Llagar de Colloto, que ja va aconseguir el millor formatge cabrales de les quatre últimes edicions.

Cargando
No hay anuncios

El 2018, aquest restaurant va pagar 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs i va aconseguir el primer Guinness World Record al formatge més car del món en subhasta. Un any més tard va batre la xifra, ja que en va pagar 20.500 euros. El 2023 va arribar fins als 30.000. El 2022, després de dos anys de pandèmia en què no es va celebrar el certamen, el Llagar de Colloto va desemborsar 17.000 euros per la peça guanyadora.

Madurat en coves naturals

El cabrales és un formatge natural elaborat artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes –vaca, ovella i cabra– que es madura en coves naturals dels Pics d'Europa entre dos i quatre mesos en unes condicions d'humitat que afavoreixen el desenvolupament de floridures del tipus penicillium, que li aporta les seves característiques vetes i taques de color blau verdós.

Cargando
No hay anuncios

El sabor és lleument picant, més acusat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en barreja procedent de ramaderies registrades de la zona de producció, el consell de Cabrales i tres localitats del municipi veí de Peñamellera Alta, en ple parc nacional dels Picos de Europa.

El cabrales es troba emparat per la denominació d'origen protegida (DOP) des del 1981 i és el més internacional i conegut de les més de 300 referències formatgeres que hi ha a Astúries, una de les regions europees amb més varietat de formatges.

Cargando
No hay anuncios

Amb un preu mitjà de tretze euros el quilo per als productors, els vint-i-un que hi ha acollits a la denominació d'origen protegida comercialitzen gairebé 290.000 quilos de cabrales, dels quals la quarta part es ven fora d'Espanya.