Literatura

Núria Cadenes rep el premi Lletra d'Or per 'Guillem'

El jurat l'ha escollit com a millor llibre del 2020 perquè "encara una injustícia històrica amb una sensibilitat i un estil completament genuïns"

Núria Cadenes
21/10/2021
2 min

BarcelonaEl premi Lletra d’Or 2021 ha estat atorgat a la novel·la Guillem, de Núria Cadenes, que l’editorial Amsterdam va publicar el febrer del 2020 amb una gran repercussió de crítica i públic. El jurat del guardó, integrat, entre d'altres, per Sebastià Alzamora, Míriam Cano, Llucia Ramis, Andreu Gomila i Cristina Clemente, coincideix a destacar la importància d’aquesta novel·la per "encarar una situació d’injustícia històrica, malauradament vigent, posant al servei del relat una gran tasca de recerca i documentació i una sensibilitat i un estil literari completament genuïns".

Guillem reivindica la figura de Guillem Agulló, que va morir assassinat, als dinou anys, la matinada de l'11 d'abril del 1993 a mans d'un grup de militants d'extrema dreta. La novel·la ha arribat a la cinquena edició i ja supera els 10.000 exemplars venuts. "Aquest és un premi a la novel·la, no a mi, però tot i així quan vaig pel carrer no puc evitar pensar en el seu palmarès -ha dit l'autora aquesta tarda-. Quan soc al mercat, penso 'Mercè Rodoreda!', o 'Joan Fuster!'. Quan avui era al tren, venint cap a Barcelona, i ha vingut un home a oferir-nos auriculars, jo deia: 'Joan Brossa!'. 'Maria Aurèlia Capmany!'. Des de fa uns dies visc plena dels noms que m'han precedit".

Nascuda a Barcelona el 1970, Núria Cadenes ha publicat llibres com El banquer (Edicions de 1984, 2013), Tota la veritat (La Magrana, 2016) i Secundaris (Comanegra, 2018) abans de dedicar la seva última novel·la a Guillem Agulló. "No se m'acudeixen unes mans més tendres, més curioses i més rigoroses per escriure sobre el Guillem -ha dit Míriam Cano en nom del jurat-. El llibre retrata una època i una dinàmiques concretes que, per desgràcia, encara estan a l'ordre del dia. Mostra la crueltat de polítics, periodistes i policies. També l'absurditat, la desigualtat i la injustícia flagrants d'aquell cas". Cadenes ha recordat, recollint la lletra d'or 'phi', dissenyada pel joier Manel Capdevila, que "ser baula d'una cadena és meravellós perquè dóna força". Ha reivindicat també "la potència i la fondària de la literatura catalanes": "Després de tot el que hem passat -ha afegit-, hauríem de ser una anècdota, i resulta que tenim aquesta consistència com a cultura".

De Salvador Espriu a Lucia Pietrelli

El Lletra d’Or és un premi que es concedeix cada any, des del 1956, al millor llibre publicat en llengua catalana durant l’any anterior. Entre els autors premiats en edicions anteriors destaquen els noms de Salvador Espriu (Final del laberint, 1956), Josep Pla (Barcelona, 1957), Gabriel Ferrater (Teoria dels cossos, 1967), Mercè Rodoreda (Mirall trencat, 1976), Terenci Moix, (El sexe dels àngels, 1993) i Quim Monzó (Vuitanta-sis contes, 2000). Els últims tres guanyadors han estat Jordi Llavina amb Ermita, Enric Casasses amb El nus la flor i Lucia Pietrelli amb Lítica.

stats