El paratge idíl·lic de la Costa Brava on va escriure Truman Capote: així és la nova residència d'escriptors
Kae Tempest, Mariana Enríquez, Irene Pujades i Robin Robertson seran els primers residents oficials de la Residència Literària Finestres
PalamósEn una casa blanca, en un paratge idíl·lic de la Costa Brava, entre dues cales i sobre un penya-segat, s'erigeix la casa on Truman Capote va escriure una part de la seva obra mestra, A sang freda (1966). Potser Capote era orgiàstic, potser li agradaven els ous ferrats i potser quan es llevava veia aquests mateixos pins que envolten aquest indret que duu l'experiència més o menys real de l'escriptor al seu ADN (tot això ho ha investigat Leila Guerriero a través de testimonis de Palamós al textLa dificultad del fantasma). També en formen part a hores d'ara els passos d'escriptors com Gabriella Weiner i Henry Krempels, les trobades a la biblioteca de Pol Guasch, Gabriel Ventura i Ángela Segovia, una matinera Irene Solà descendint fins a la cala o Guerriero oblidant l'àpat del migdia entre pàgines, però sempre preparada per al sopar.
I és que, sis dècades després de Capote, aquesta casa s'ha tornat a omplir de llibres que canvien persones i de persones que transformen espais. S'ha convertit en la Residència Literària Finestres de la Fundació Finestres, que, després d'un any de proves, ha fet la presentació oficial aquest dijous.
I aviat hi deixaran empremtes també Mariana Enríquez, Irene Pujades i Robin Robertson, els primers residents oficials. També Kae Tempest, que no s'allotjarà en una de les tres estances de la casa principal, que té tres pisos amb tres dormitoris, tres estudis i tres lavabos, sinó que ha triat l'opció dels atrevits: l'anomenada cabana, situada a peu de cala i que, tot i que gaudeix de totes les comoditats, no disposa de wifi.
A la residència hi podran anar els premis i beques Finestres i alguns dels escriptors que hagin estat seleccionats, però no guardonats. També es faran invitacions d'autors internacionals i, finalment, hi haurà una convocatòria oberta a la qual es poden presentar novel·listes, assagistes, poetes i contistes. Els afortunats habitaran aquest lloc paradisíac durant un mes.
L'acte de "generositat" de Sergi Ferrer Salat
Construïda als anys 1930 per Nikolai Woevodsky, el rus que va comprar 16 hectàrees de costa per aixecar-hi residències com el castell de Cap Roig, va passar de mans d'un lord anglès a un marquès espanyol i fins a la família Ferrer Salat, vinculada a la indústria farmacèutica i alimentària. Sergi Ferrer Salat recorda que corria per aquest mateix pati des que era ben petit tots els estius (l'únic afegit, a més de les reformes interiors, és la piscina). Actualment, però, la infrautilització de la residència li suposava "un dilema moral" i va decidir obrir-la a la creació literària en una "aposta per una filantropia transformadora i no elitista" que persegueixi la redistribució de la riquesa i la justícia social. Una voluntat que surt també de la literatura, "una font d’inspiració per prendre consciència d’aquest món tan convuls, raquític i orfe d’equitat, de la sort extraordinària d’haver nascut on hem nascut tan immoralment privilegiats i de la nostra insignificança, de la nostra dependència de la natura que per la nostra ignorància som incapaços de respectar", ha dit. Per la seva banda, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ho ha qualificat d'"un acte de generositat que no sempre és habitual".
La residència vol ser referent mundial i no té precedents a Catalunya més enllà de la Faber a Olot i de Vil·la Joana a Barcelona, entre d'altres. Per això al capdavant hi ha el seu amfitrió, Nicolás Gaviria Botero, mà dreta de la baronessa Beatrice Monti della Corte a la coneguda residència literària Santa Maddalena de la Toscana. Però res no rutllaria sense la xef Ariadna Julian, que s'encarrega de tenir cura de l'eix cervell-intestí perquè el que es menja "condicionarà la memòria, el pensament i les sensacions", afirma la cuinera que fa una aposta pels productes de proximitat i l'agricultura i ramaderia regenerativa. "És diferent treballar en una residència literària que en un restaurant. Aquí es crea un vincle i acabes sabent el que li agrada a cadascú", ha afegit.
La Fundació Finestres consolidarà, a més, el seu projecte a les comarques gironines amb una nova llibreria a Palamós, que obrirà les portes aquest pròxim any a l'espai que ocupava la històrica llibreria La Gavina, que va abaixar la persiana el 2019.
Però "no es va a una residència a produir un llibre", ha dit Gaviria Botero. Es tracta de celebrar la literatura, la natura, l'amistat i el bon menjar: "Una residència és les persones amb qui comparteixes estada i les discussions a taula sobre els llibres que han llegit". Tot i que no havia transcendit encara, entre Cala Sanià i Cala Canyers ja hi estaven passant coses: els escriptors es llegien els uns als altres, invocaven Capote, i teixien intertextualitats. Com ha recitat Gabriel Ventura: "Llegíem versos / entregàvem els nostres cors / una nit blanca / entre veus lentes / a la biblioteca dels amants perillosos" o "Oblidem-nos del cel, va dir algú. / I el lloc va ser nostre / perquè el vam omplir d'ofrenes".