Pasta amb crema d'albergínies
La recepta de la italiana Antonella Speranza
La bloguera Antonella Speranza, autora de La pasta per als catalans, explica com preparar a casa una recepta típica d’estiu, perfecta per ser degustada tant calenta com tèbia.
Ingredients per a 4 persones
- 2 albergínies
- 360 g de pasta
- 2 o 3 tomàquets madurs
- 2 grans d’all
- Fulles d’alfàbrega
- 4 cullerades de formatge parmesà
- 2 boles de mozzarella
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Elaboració
- Per començar, poseu l'albergínia sencera sota el grill del forn o directament sobre una flama de gas (si teniu fogons de gas) o feu servir una graella elèctrica. Gireu-la de tant en tant fins que l'interior estigui tendre. Després, deixeu-la refredar una mica i peleu-la. Tot seguit, talleu-la a trossos.
- Col·loqueu aigua abundant en una olla, poseu-la al foc i porteu-la a ebullició. Quan estigui bullint, aboqueu-hi la pasta, i seguiu les indicacions de temps que us indiqui el productor, però resteu-ne dos minuts, que així us quedarà al dente.
- Quan estigui, retireu-la amb l'ajut d'una escumadora. Reserveu dues o tres cullerades de l'aigua de la cocció, perquè la necessitareu per a un pas de l'elaboració de la crema d'albergínies.
- Mentrestant, talleu els tomàquets a trossos no gaire petits.
- En una paella ampla, escalfeu una mica d'oli d'oliva verge extra i afegiu-hi dos grans d'all sencers i pelats. Quan l'all agafi color, afegiu-hi l'albergínia, que ja tindreu cuita, i els tomàquets. Cuineu-los durant 3-4 minuts perquè els gustos es barregin.
- Retireu-ne els alls.
- Ara retireu-ne les albergínies i els tomàquets, i col·loqueu-los tots junts al got d'una batedora. Afegiu-hi cinc o sis fulles d'alfàbrega i dues cullerades de formatge parmesà. Bateu-ho fins a obtenir una crema suau.
- Aboqueu la crema d'albergínies resultant a la mateixa paella on heu cuinat els ingredients abans.
- Enceneu el foc, i afegiu-hi una cullerada de l'aigua de cocció de la pasta per diluir la salsa. Deixeu que la salsa s'hi escalfi.
- Per continuar, afegiu la pasta cuita a la paella amb la salsa i salteu-la fins que estigui ben recoberta de tots els ingredients i hi hagi adquirit la textura desitjada.
- Si cal, podeu posar-hi una mica més d'aigua de cocció per aconseguir una consistència més suau de la salsa, que no sigui ni tan espessa ni tan concentrada.
- Serviu la pasta amb crema d'albergínies en plats individuals.
- Decoreu cada plat amb mitja bola de mozzarella tallada a trossos i unes fulles d'alfàbrega fresca per damunt. Rectifiqueu de sal i pebre.
Albergínies
Hortalissa de plena temporada, pensada per hidratar, per donar els líquids que el cos pot perdre durant l'estiu per la calor, per això gairebé un 90% de la seva composició és aigua. Té vitamines poc rellevants, entre les quals destaca la provitamina A (que ajuda al bon estat de la retina).
Formatge parmesà
Entre les característiques més rellevants hi ha el fet que és un formatge que no conté lactosa; per tant, és recomanable per a les persones que hi tenen intolerància. Menjar formatge parmesà està lligat també amb la bona salut òssia.
Mozzarella
Formatge fresc italià, destaca per la seva aportació de calci a l'organisme (632 mg per cada 100 g de mozzarella), a més d'aportar antioxidants, que ajuden a combatre els radicals lliures, lligats amb l'envelliment.