Seguretat viària

Patinets elèctrics i menors d’edat, un binomi molt inestable

Un estudi de Sant Joan de Déu conclou que els menors de 14 anys no haurien de circular amb patinets elèctrics i que en cap cas s’ha de circular amb un passatger en el mateix patinet

Patinets elèctrics i menors d’edat, un binomi molt inestable
2 min

Un estudi del Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu ha obert de nou el debat sobre la conveniència o no que els infants i adolescents circulin amb patinets elèctrics pels carrers del país. Aquest estudi, pioner a Europa, ha analitzat les lesions ortopèdiques i traumàtiques causades per accidents d’usuaris de patinets elèctrics entre els pacients del seu hospital entre febrer del 2019 i febrer del 2020. Ha arribat a una sèrie de dades interessants que caldria tenir en compte a l’hora de comprar un dispositiu o vehicle de mobilitat personal (VMP) als infants i adolescents.

Tot i que sovint els veiem com una joguina, els patinets elèctrics han generat no poques lesions traumàtiques i ortopèdiques a infants i adolescents, sobretot entre els usuaris més joves que no feien servir casc ni cap altre element de protecció.

L’estudi mostra que un de cada cinc nens que havien passat pel Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu eren menors de nou anys que circulaven com a paquet amb una persona adulta o que van ser atropellats per altres patinets elèctrics mentre caminaven pel carrer. Els altres menors inclosos en aquest estudi, amb edats compreses entre els 9 i els 18 anys, eren els conductors del patinet i havien estat lesionats al caure (en 42 casos) o al xocar amb un altre vehicle (en 3 casos més).

De tots els infants i adolescents accidentats va ser necessari hospitalitzar les víctimes en un 58% dels casos (35 dels 60), i en un total de 17 casos va ser necessari recórrer a la cirurgia per recuperar correctament la funcionalitat dels accidentats.

Per acabar, val la pena recordar que a partir d’aquest 2021 ha entrat en vigor l’obligatorietat que els patinets elèctrics circulin pel carril bici o per la calçada, i que portar una segona persona en el patinet està expressament prohibit. A més, han de complir amb les mateixes normes de circulació que la resta de vehicles que circulen en entorns urbans, i per tant no poden fer ús d’un dispositiu mòbil o auriculars mentre estan en marxa. Per acabar, en algunes ciutats és obligatori l’ús de casc i elements de protecció –una de les demandes del Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu–, i en un horitzó no gaire llunyà (finals del 2022) caldrà també que disposin d’un certificat de circulació que acrediti els requisits tècnics dels patinets elèctrics.

stats