Picar, tallar o trossejar: guia pràctica sobre ganivets de cuina
Tot i que és realment fàcil deixar-se atrapar per l'emoció de comprar estris de cuina cars, com podem saber en quins val la pena invertir?
Els ganivets són un element essencial quan es tracta de poder preparar els aliments correctament. Amb una àmplia gamma de fulles, des de l’esmolat Santoku japonès fins al comú ganivet de carnisseria, et guiem a través de les funcions específiques de cadascun i t'ajudem a triar el millor per a les teves necessitats culinàries. Aquí teniu tot el que necessiteu saber sobre aquests 15 tipus de ganivets essencials que haurien de formar part de l’arsenal de cuina de qualsevol aspirant a xef.
Els bàsics
Del xef
El ganivet del xef és un dels més populars. Gran i versàtil, amb una fulla forta i resistent, es pot utilitzar per a tota mena de talls i aliments.
_________________________________________________________________
Santoku
El Santoku és originari del Japó i el seu nom fa referència a tres usos: tallar, tallar a daus i picar. És la versió japonesa del ganivet de xef i resulta excel·lent per a la preparació de carn, peix i verdures.
_________________________________________________________________
Perniler
El perniler, com el seu nom indica, és especial per tallar i servir embotits. La seva fulla prima, allargada i flexible permet un tall precís i uniforme de les carns curades.
_________________________________________________________________
Per al salmó
El ganivet salmoner te una fulla fina i allargada com el perniler, però amb uns petits alvèols al tall que eviten que la carn greixosa del salmó s’hi adhereixi.
_________________________________________________________________
Ganivet de pa
La fulla llarga, forta i dentada del ganivet de pa permet tallar-lo amb llesques netes sense aixafar-lo. Útil per tallar aliments amb un exterior rígid com la crosta del pa.
_________________________________________________________________
Per filetejar
La fulla llarga, fina i flexible del ganivet filetejador permet desossar, filetejar i preparar peix i carn amb precisió.
_________________________________________________________________
Destral
La destral de cuina és una eina robusta de fulla gruixuda i gran. S’utilitza principalment per a tasques de talla i desossat de carn crua o cuinada.
_________________________________________________________________
Espinyolador
La seva fulla fina, flexible i corba permet al ganivet espinyolador entrar a dins la carn i retirar ossos, greixos i tendons evitant que perdi la seva forma.
_________________________________________________________________
Punta
De fulla fina i punta pronunciada, és un dels ganivets més polivalents de la cuina. Adequat per a fruites i verdures i talls petits de carn.
_________________________________________________________________
Per a verdures
La vora recta i forta i la punta robusta del ganivet per a verdures el fan adequat per tallar les fruites i les verdures més petites amb precisió.
_________________________________________________________________
Pelador
El ganivet pelador és l'eina perfecta per a treballs petits o delicats, com tallar o pelar fruites i verdures o per treure els ulls a les patates.
_________________________________________________________________
Formatger
Com tenir cura dels ganivets
- Mantingues-los sempre ben esmolats. Un ganivet ben esmolat és garantia de bona feina. Pots fer-ho a casa amb una pedra o dur-los a un esmolador.
- Fes servir sempre una taula de tall. Pot ser de materials diversos (polipropilè, fusta, fibra de cel·lulosa, etc.), però evita fer-ho sobre marbre o vidre.
- No els posis al rentavaixelles. El sabó, la sal i l’aigua massa calenta els poden deteriorar. Renta’ls amb aigua tèbia i eixuga’ls amb un drap suau.
- Guarda’ls correctament. No els posis en un calaix, ja que el contacte amb altres ganivets pot deteriorar el tall. Utilitza blocs de fusta, estoigs o suports magnètics.
- Fes servir el ganivet adequat. No tots els ganivets serveixen per a tot. L’ús incorrecte pot deteriorar-los i pot resultar perillós per a qui els fa servir. Utilitzar un ganivet incorrecte el pot fer malbé i pot ferir qui el fa servir.