Contingut patrocinat

Com es pot obtenir hidrogen verd a partir dels residus?

Naturgy i l’australiana Wildfire Energy desenvoluparan una tecnologia capaç de generar hidrogen verd d’alta qualitat a partir de residus secs urbans i agrícoles.

Naturgy fa un pas més per materialitzar una nova tecnologia de gasificació, batejada com a Moving Injection Horizontal Gasification (MIHG), la qual permet obtenir hidrogen verd d’alta qualitat i amb emissions netes de carboni negatives
Contingut patrocinat
3 min

Naturgy ja fa temps que fa recerca sobre la producció d’hidrogen com a resposta al que des de la firma anomenen trilema energètic. Ho fa amb el propòsit de contribuir a descarbonitzar l’economia, garantir la seguretat de subministrament i mantenir un preu assequible de l’energia per a tothom. En aquest sentit, la companyia té dos projectes de hubs d’hidrogen a Cerceda (la Corunya) i La Robla (Lleó) i busca constantment noves aliances per tirar endavant nous mercats de consum directe d’aquest combustible a la indústria, la mobilitat o la fabricació de derivats com l’amoníac i el metanol.

Des que va començar la croada per descarbonitzar l’economia, Naturgy té com a ferm objectiu jugar un paper clau en el desenvolupament dels gasos renovables

Ara la multinacional energètica fa un pas més per materialitzar una nova tecnologia de gasificació, batejada com a Moving Injection Horizontal Gasification (MIHG), la qual permet obtenir hidrogen verd d’alta qualitat i amb emissions netes de carboni negatives a partir del tractament d’una àmplia gamma de residus secs urbans i agrícoles. 

Planta pilot a Brisbane (Austràlia)

En aquesta nova aventura Naturgy no estarà sola. L’acompanyarà l’australiana Wildfire Energy, la qual operarà una planta pilot a Brisbane per produir hidrogen. Al seu torn, Naturgy aprofitarà la seva experiència en projectes de gasos renovables per validar el procés i assegurar-ne l'escalabilitat en termes industrials, amb l’objectiu d’estudiar-ne la implementació tant a Espanya com a la resta d’Europa. L’energètica és conscient del repte global a què s’enfronta en la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic. Un context en què el seu director d’Innovació, Jesús Chapado, percep “la innovació com l’eina que ens permetrà assolir solucions energètiques netes per al futur”. 

Aquesta nova aliança és una mostra més del compromís de la firma amb els gasos renovables, un compromís al qual ara també se suma Wildfire. “Estem desitjant treballar amb l’equip d’innovació de Naturgy i mostrar al món la nostra tecnologia de conversió de residus en hidrogen a través d’operacions pilot addicionals i de completar un estudi conceptual per a un primer projecte a Espanya”, subratlla el director general i director executiu de la companyia australiana, Greg Perkins. 

Naturgy es troba ben posicionada per aprofitar l’oportunitat que ofereixen els gasos renovables per avançar cap a la descarbonització

L’hidrogen com a vector energètic 

Des que va començar la croada per descarbonitzar l’economia, Naturgy té com a ferm objectiu jugar un paper clau en el desenvolupament dels gasos renovables, tant pel que fa a la producció i distribució de biometà a Espanya (una fita a assolir a curt termini) com en el desenvolupament de l’hidrogen com a vector energètic (que tindrà un impacte molt significatiu en el mix energètic a mitjà termini). Més de 60 projectes en fases diverses demostren el seu lideratge quant a la promoció del gas renovable al nostre país, on ja disposa de dues plantes pròpies i operatives de producció de biometà.

Es tracta de la d’EDAR de Bens (la Corunya) i la planta Elena a Cerdanyola del Vallès, la primera de l’Estat que injecta a la xarxa gas renovable procedent d’abocadors. Al parc, ben aviat s'hi afegirà una altra planta a Vila-sana (Pla d'Urgell) i tres més a Torrefarrera (Segrià), Utiel (València) i Utrera (Sevilla).

Naturgy es troba certament ben posicionada per aprofitar l’oportunitat que ofereixen els gasos renovables per avançar cap a la descarbonització. Ho demostren els recursos i les inversions que la firma ha desplegat aquests darrers anys.

Els dos projectes d'hidrogen de Naturgy a l’Estat

1.

Planta d’electròlisi

Instal·lació d’una planta d’electròlisi alimentada amb energia 100% renovable a Cerceda (la Corunya)

  • Socis de Naturgy en el projecte: Repsol i Reganosa.
  • Objectiu: potència de 200 MW i producció de 30.000 tones anuals d’hidrogen.
  • Usos: indústria i mobilitat.
2.

Planta d'hidrogen

Posada en marxa de la principal planta d’hidrogen d’Espanya a La Robla (Lleó).

  • Socis de Naturgy en el projecte: Enagás.
  • Objectiu: potència de 280 MW i producció de 9.000 tones anuals d’hidrogen, així com l’estalvi de 430.000 tones anuals de CO2. 
  • Usos: consum local, injecció a xarxa de gas i possible exportació futura cap al nord-oest d’Europa.
Més de 60 projectes en fases diverses demostren el lideratge de Naturgy quant a la promoció del gas renovable a l'Estat
stats