Premis Nobel

Premi Nobel de literatura 2024: quan s'entrega i com seguir-lo

La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia entrega dijous dia 10 el premi Nobel de literatura

Premi Nobel de literatura
ARA
03/10/2024
1 min

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències anunciarà el dijous 10 d’octubre l’esperat guanyador (o guanyadors) del premi Nobel de literatura 2024. Serà a partir de la una del migdia (hora catalana).  

El 2023, el guanyador va ser Jon Fosse, escriptor noruec que es va endur el Nobel de literatura per "les seves obres de teatre innovadores i per una prosa que dona veu a allò que no es pot dir". Fosse és reconegut com un dels dramaturgs internacionals més importants, i es va coronar com el quart escriptor noruec a rebre el premi. Tot i això, va ser el primer guardonat a escriure en nynorsk, una variant estàndard del noruec que utilitza el 10% de la població del país.

El guardó està dotat en 11 milions de corones sueques (al voltant de 950.000 euros), seguint les directrius que el creador del premi, Alfred Nobel, va deixar per escrit el 1895, un any abans de la seva mort. En aquell moment va establir el premi en 31 milions de corones sueques, xifra que ha anat evolucionant segons la fluctuació del valor de la moneda. El primer Nobel de literatura es va entregar el 1901 al poeta francès René François Armand Prudhomme, conegut com Sully Prudhomme. Va donar els diners del Nobel a una associació d'escriptors francesos per ajudar poetes aspirants en la publicació del seu primer llibre.

stats