Habitatge

Què ha de fer un professor quan sap que desnonaran un alumne?

Sindicats educatius i organitzacions pel dret a l'habitatge creen un protocol per afrontar emergències als centres escolars

Sindicats i professors presentant el protocol "Sense habitatge no hi ha educació"
Laia Carpio Fusté
28/03/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaEn el 70% dels desnonaments a Barcelona hi ha infants damnificats. Aquesta estadística esfereïdora comporta que la crisi de l'habitatge acabi entrant i impactant per força en els centres escolars. És per això que els sindicats Ustec i la CGT, de bracet amb el Sindicat de Llogateres i la PAH, han creat un protocol perquè els professors dels centres puguin acompanyar situacions d'emergència habitacional que afectin algun alumne. “La violació del dret a l’habitatge té conseqüències en tots els àmbits, inclòs l’educatiu", rebla el portaveu de la PAH, Enric Aragonès.

El protocol se sintetitza en quatre parts, la primera de les quals consisteix en identificar qui pot fer l'acompanyament al menor que es veu afectat per la crisi habitacional; persones com el tutor o tutora, o l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA). El segon pas, segons el protocol, és donar una llista de respostes davant dels diferents tipus de violències, com ara què fer en cas de desnonament imminent o davant de l’augment del preu del lloguer, entre altres situacions.

A l’aula, sosté el document, els professionals poden identificar que un alumne està en risc a través d’una explicació directa del mateix menor o deduir-ho a partir d'indicadors de vulnerabilitat com canvis de conducta, manca d’higiene o pel fet que no tingui esmorzar a l’hora del pati. Quan es detecta aquesta situació, el centre ha d'organitzar una tutoria per analitzar el cas. Un cop valorades les circumstàncies, el centre pot derivar el cas per la via institucional (que és el que s’ha fet fins ara) i per la via col·lectiva, que és la que implica els moviments de defensa del dret a l'habitatge més propers.

El protocol de les entitats vol donar eines d'assessorament als professors perquè des de l'escola es pugui fer l'acompanyament continuat de la situació que viu l'alumne i la seva família. Es dona informació com, per exemple, que en els casos més urgents, com els desnonaments imminents, es pot demanar assistència jurídica gratuïta. A més, es recorda que totes les famílies, en risc o no, poden accedir a recursos oberts, com un mapa de grups d’habitatge, una guia de la llei d’habitatge, una guia de lloguers o un directori d’entitats que treballen pel dret a l'habitatge.

La lluita, a dins i a fora de les aules

Més enllà d’aquest protocol, hi ha centres que han optat per fer entrar aquesta problemàtica habitacional a l'aula. Es tracta de normalitzar la situació que viuen molts alumnes i famílies i eliminar el sentiment de culpa i vergonya que senten molts dels menors afectats. La membre de la USTEC, Cristina Martín, reivindica que la tasca docent “va més enllà de la transmissió de coneixements" i es fonamenta justament en voler acompanyar l'alumnat.

La pobresa i la segregació urbanística de molts municipis són factors que impacten també en la qualitat del sistema educatiu, segons han defensat els sindicats. Han subratllat que combatre el negoci en què s'ha convertit l'habitatge s'ha de fer a dins i també a fora de les aules, i han recordat que hi ha convocades manifestacions el proper 5 d'abril per reivindicar la rebaixa dels lloguers a la meitat. En el cas de Barcelona, la mobilització està convocada a la plaça d'Espanya a les 18 hores.

stats