Quants cafès hauríem de prendre com a màxim en un dia?
Des que els grans de cafè van arribar d’Etiòpia a Europa a principis del segle XVII aquesta beguda s’ha popularitzat arreu del món i ja és la segona més consumida, per darrere de l’aigua, amb més de 400.000 milions de tasses cada any.
Existeixen moltes llegendes sobre l’origen del cafè, tot i que la més estesa és la que explica que el va descobrir un pastor d’ovelles a Abissínia, l’actual Etiòpia.El majoral va observar que els animals tenien molta energia després de menjar-se els fruits d’un arbre determinat i ho va comentar a un monestir proper. Els monjos van preparar-ne una beguda, que va resultar útil per mantenir-los desperts, i la fama dels grans de cafè es va estendre arreu del món. El consum de cafè a Espanya fins a finals del segle XIX no estava del tot estès ni era la beguda més popular, sinó que ho era la xocolata. La cafetera italiana no va arribar a casa nostra fins a mitjans del segle XX i les cafeteres espresso es van popularitzar després de la Segona Guerra Mundial, quan els nostres avis i besavis preparaven el cafè en una olla amb aigua calenta i cafè molt i colat amb una tela fina.
Com ens desperta?
La cafeïna actua com un estimulant del sistema nerviós central. Inhibeix l’acció d’un transmissor cerebral anomenat adenosina. Una de les funcions de l’adenosina és induir somnolència per iniciar els períodes de repòs i descans. Per aquest motiu, el consum de cafeïna és estimulant: actua evitant la somnolència.
Quantes tasses hauríem de prendre com a màxim en un dia?
Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), el consum de cafeïna no ha de superar els 400 mg al dia. Els estudis mostren que tres o quatre tasses al dia semblen una quantitat segura, però que un consum excessiu pot comportar insomni, tremolors, irritabilitat, nerviosisme, intranquil·litat, ansietat, migranyes, pujada de la tensió arterial i diarrea.
Quan hauríem de deixar de prendre’n per dormir bé?
Aquesta és una de les preguntes més discutides pels experts. Segons diversos estudis, la cafeïna té una vida mitjana d’aproximadament sis hores.
Tipus de preparació
Cafeteres per a tots els gustos
Cada cafetera prepara el cafè d’una manera diferent i pot canviar-li el gust de manera notable. Les espresso extreuen les aromes a través d’aigua calenta enviada a pressió, mentre que un cafè filtrat per una premsa francesa necessitarà uns minuts de repòs i un filtratge que accentua unes qualitats molt diferents del cafè. A més, l’aigua és molt important. Els experts recomanen que sigui mineral o filtrada perquè no alteri el gust final. Per a cafès curts i intensos, el més recomanable són les cafeteres exprés o italianes. Per a cafès més llargs i de gustos més complexos, les de filtratge o infusió.
La qualitat del gra
La manera com es mol el cafè és un dels elements que influencien en el seu gust final. Els experts baristes asseguren que el punt universal de molta no existeix, però es pot anar practicant fins a trobar el punt que més ens agrada.