Suplements 31/05/2022

Quantes varietats de patates xips coneixes? I de pomes, en canvi?

L’escriptor Thomas Bauer afirma que la diversitat biològica ha disminuït un 27% a tot el planeta

1 min
164084111

Feu la prova en un supermercat. Mireu els prestatges de les patates xips i dels cereals, tipus muesli o d’altres. Segur que hi trobareu ràpidament més de deu varietats diferents. Ara bé, a l’àrea de les fruites, de les pomes, segur que ja no serà així. “Dels vint mil tipus de pomes que existien, avui ens n'ofereixen, com a molt, sis classes”, afirma Thomas Bauer, autor del llibre La pérdida de la ambigüedad. Sobre la univocación del mundo (Herder).

I el cas de les pomes no és aïllat. “En el cas dels plàtans, només n’hi ha una única espècie a tot el planeta”. O el cas del blat, que n’hi havia arribat a haver fins a trenta mil varietats, però avui només unes vint-i-quatre es cultiven a gran escala. “I sobretot es conreen les que han estat modificades per l’enginyeria genètica”. Amb aquests exemples, i d’altres, l’autor assegura que “la diversitat biològica ha disminuït un 27%, així que difícilment la nostra època pot ser un temps de diversitat”.

Sobre la varietat de productes industrials, com les xips i els cereals, l’autor afirma que és així perquè la indústria alimentària ens ofereix un puré uniforme. I aquest puré que iguala i malmet la diversitat l’autor també l’extrapola a altres àmbits, com el de les llengües i molts altres àmbits del coneixement.

Receptes per cuinar amb pomes

1.
Pastís de poma

Mireu la recepta aquí

El pastisser Miquel Guarro explica el pas a pas de la recepta
2.
Tatin de poma

Llegiu l'article aquí

ec217ffa becd 4dae 862d 4800e7609d54 16 9 aspect ratio 1600w 0
3.
Pomes, les aliades dels plats dolços i salats

Llegiu l'article aquí

Amb les pomes també es poden cuinar una varietat gran de plats salats
stats