Cos i Ment
Suplements30/04/2023

Quin és el secret d’una vida feliç?

El llibre 'Una bona vida' exposa els resultats d'un estudi de Harvard que assegura que allò que ens dona felicitat són les relacions personals de qualitat

BarcelonaEn uns moments en què se sol glorificar la llibertat individual, les persones “fetes a si mateixes” i una vida sense la pressió dels lligams, acaba de sortir un estudi de Harvard destinat a capgirar-ho tot. O potser, simplement, un estudi que ens retorna a allò que sempre ha estat el més important: la nostra relació amb els altres.

Segons la investigació, que va començar fa més de vuit dècades per donar resposta a la pregunta “què ens fa feliços?”, les persones més satisfetes amb la seva vida no són les més riques, ni els més sanes ni les que gaudeixen de més reconeixement social. El secret d’una vida satisfactòria són les relacions que establim amb les persones del nostre entorn. Com millors i més forts siguin aquests vincles, més temps i més feliços viurem.

Cargando
No hay anuncios

Per analitzar-ho, els investigadors van triar una població de centenars de persones i durant anys van entrevistar-les, fent-los anàlisis mèdiques i seguint el seu desenvolupament professional i personal. Són un gran nombre d’històries vitals que els han deixat un testimoni clar: els éssers humans necessitem nutrició, exercici, un propòsit i els uns als altres. Un aprenentatge vital que ara surt plasmat al llibre Una bona vida (Grup 62,2023) dels investigadors Marc Schulz i Robert Waldinger.

Superar conflictes plegats

Al llarg de la vida són molts els conflictes que ens podem arribar a trobar, siguin personals o d’àmbit més global. Durant els primers anys de l’estudi de Harvard es va analitzar com havien viscut les persones l’etapa de la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial. “Tots ens van dir que ho havien superat gràcies al fet que ho compartien tot amb els veïns, i que durant la guerra els havia ajudat molt la comunicació amb els familiars i amics a través de les cartes”, explica Robert Waldinger, professor de psiquiatria a la Harvard Medical School i un dels autors del llibre, que ha estat de visita a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Dècades més tard, en plena pandèmia del coronavirus, els investigadors també van poder constatar com la connexió amb els altres a través de les videotrucades o els missatges de text van ser un dels puntals que van permetre passar aquell tràngol més fàcilment. En altres paraules, és crucial buscar el suport d’aquelles relacions que ens ajuden a mantenir-nos drets quan les coses trontollen.

També és important tenir paciència amb les persones que estimem i saber demanar ajuda quan la necessitem. Per això, saber gestionar les relacions amb l’entorn és bàsic per tenir una vida més feliç. “Cada relació rellevant té els seus conflictes i dificultats. L’important no és que hi hagi dificultats, sinó com les resolem. Aquest procés de saber resoldre les dificultats és el més crucial, perquè només així les relacions es fan més fortes i estables”, explica Waldinger.

Cargando
No hay anuncios

Un cas molt clar es veu amb les relacions de parella. Al llibre s’explica que cada relació és com aprendre a fer un ball: hi ha un donar i un rebre, unes rutines, uns passos i unes improvisacions. També hi ha errors i badades. “Cap parella serà Fred Astaire i Ginger Rogers la primera vegada que surt a la pista. Fins i tot ells dos van haver d’assajar molt per aconseguir-ho”, escriuen els autors. Això mateix és aplicable a la vida. Al final, el que més importa no són els reptes que ens trobem en les relacions, sinó com els gestionem.

Vides senzilles

L’investigador Robert Waldinger recorda amb tendresa la història del Leo, una de les persones analitzades al llarg dels anys. “Durant molt temps crèiem que era un dels casos més avorrits, perquè tenia una vida molt ordinària. Havia volgut ser escriptor, però es va casar, es va fer professor i va haver de cuidar la seva mare que estava malalta. Tot i això, va demostrar ser una de les persones més felices i madures de tot l’estudi: sempre havia prioritzat les relacions, que eren molt bones amb tothom. Estava content amb el que tenia”, explica l’investigador.

Cargando
No hay anuncios

Fins i tot les relacions amb els companys de feina són molt importants. Segons l’estudi, si es mantenen vincles positius durant les hores de feina reduïm l’estrès i aconseguim estar més sans i tranquils. “La feina és una font important de socialització i connexió. Canvia l’essència de la feina i canviarà l’essència de la teva vida”, escriuen els autors del llibre.

De la mateixa manera, totes aquelles petites interaccions que fem cada dia, sigui amb el porter de l’edifici, el conductor de l’autobús o amb un desconegut pel carrer, també són molt importants en la nostra salut emocional. “Ens fan sentir que formem part d’una comunitat, que som part d’aquest món”, assegura Waldinger.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, l’investigador afegeix que és impossible ser feliç sempre. “Totes les vides tenen problemes i desafiaments, però això no vol dir que siguin una mala vida”, matisa. Una bona existència és quan, tot i els mals moments, sempre es pot comptar amb els altres i, si cal, riure’s de la vida.