El Nadal del retrobament

Quins regals farem aquestes festes?

Roba, calçat, cosmètica, llibres o rellotges tornaran a ser els regals protagonistes d’aquest Nadal tot i que pot ser que el context econòmic faci que se’n retalli la despesa. Així ho pronostiquen alguns estudis i experts entrevistats, que també assenyalen que s'incrementaran les compres físiques a les botigues i la venda de productes respectuosos amb el medi ambient

Regals de Nadal
4 min

Roba, calçat, productes de cosmètica i perfumeria, llibres, rellotges i joies són alguns dels productes per a adults que més regalarem aquestes festes. Així ho confirma l’informe Consumo Navideño 2022, elaborat per la consultora Deloitte i publicat el passat mes de novembre, el qual estima que gastarem en regals més del 40% de la despesa nadalenca, uns 270 euros a cada llar de mitjana, 30 euros més que l’any passat, segons el mateix estudi de la consultora publicat el 2021.

Seguit de la roba, el calçat o els productes de cosmètica, la llista del top 10 en regals que ens ofereix l’estudi de Deloitte també inclou hobbies, diners, dispositius electrònics, targetes regal i subscripcions, paneres de Nadal i productes gurmet, benestar i mòbils o smartphones. L’informe destaca que les targetes regal i les subscripcions són una alternativa cada vegada més utilitzada en el moment de fer les compres, mentre que perden posicions al rànquing els dispositius electrònics (-1) i les paneres i productes gurmet (-2). La llista dels regals que més comprarem aquestes festes difereix del rànquing dels productes que més desitgem. En aquest sentit, la roba i el calçat continuen liderant el top 10 dels més desitjats, seguits dels diners, els dispositius electrònics, els viatges i l’oci i els productes de cosmètica i perfumeria.

Les bones previsions de l’estudi de Deloitte contrasten amb altres informes que apunten que la inflació i la incertesa econòmica passaran factura, sobretot en els productes vinculats a la moda, que serà on més retallarem la despesa aquestes festes de Nadal. Així ho destaca el document Tendencias de compra en temporada alta, elaborat per l’empresa en logística Packlink i la consultora Retail Economics. Segons aquest estudi, la roba (26%), els electrodomèstics (22,3%), les joguines (20,9%) i els articles de la llar (19,8%) seran els que observaran una retallada més important en la despesa per part dels consumidors.

Una joguina que faci protagonista l'infant

Si pensem en els petits i joves, les joguines seran els productes que més regalarem aquestes festes, seguides de la roba i el calçat, els diners, l’entreteniment online i els dispositius electrònics. Així ho destaca l’estudi de Deloitte, que també inclou com a novetats a la llista del top 10 pels més joves, les targetes regals i les subscripcions (6a posició) i els viatges i oci (10a posició).

Establiments de joguines entrevistats creuen que la crisi dels preus no afectarà les vendes aquest Nadal, tenint en compte que el destinatari del seu producte són els infants, per a qui “la família no se sol ajustar el cinturó”, apunta Mireia Riera, sòcia d’Artijoc. Segons Riera, tot i que “des de la pandèmia cada Nadal és diferent”, sí que han observat un canvi d’hàbits en el consumidor amb relació al tipus de joguina que cerquen: “Cada vegada hi ha més persones conscienciades en adquirir joguines respectuoses en el desenvolupament de les criatures, que posicionen l’infant al centre i no tant la joguina”, afegeix.

Per a Esther Hierro, portaveu de la campanya de Nadal a Abacus Cooperativa, el regal d’aquestes festes és aquell que es fa des de “l’emoció” i que respon a múltiples interessos: “És el moment d’aquell joc de construcció més elaborat; dels jocs simbòlics; de les nines amb els seus complements; de jugar en família i amb els amics, o dels jocs creatius i per aprendre”.

Segons Hierro, és important que durant aquesta època de l’any les famílies “escoltin i mirin l’infant” per saber quins són els seus interessos reals, sense sentir-se pressionats per les modes, els anuncis o les tendències del moment. Amb relació als productes que tenen més sortida, l’establiment destaca “els jocs de taula familiars (Dixit o Carcassone, entre d’altres); de construcció (LEGO de Star Wars, Mario, Duplo, etc.); coneixements i STEAM (per exemple, El meu laboratori de química, en català –només a Abacus–); de fusta i moviment per als més petits, o els articles de joc simbòlic i jocs creatius (les noves nines no sexistes de Paola Reina)”.

El retorn a la botiga física

Una característica d’aquestes festes serà que tornarem a comprar físicament a les botigues. Aquest comportament no farà decaure el comerç electrònic, sinó que aquest darrer es mantindrà estable, com preveu Gisela Ammetller, professora de màrqueting dels estudis d’economia i empresa de la UOC. “S’espera un volum més gran de consumidors i compres als comerços físics, en part també pel vessant de l’experiència que suposa la nostàlgia i el record de tornar a passejar per botigues il·luminades, amb decoració nadalenca i productes exclusius d’aquesta època”.

Per a Ammetller, aquest també serà un Nadal en què es preveu que incrementi la “preocupació i l’interès per l’economia circular i la compra de productes artesanals, naturals i sostenibles”, una predicció que confirma l’informe de Deloitte, que destaca que els consumidors estan més conscienciats en adquirir productes respectuosos amb el medi ambient, tot i que no sempre estan disposats a pagar-ne un preu més elevat.

Tornen les tradicionals cavalcades dels Reis Mags d’Orient

Després de dos anys de pandèmia, tot apunta que la nit més màgica de l’any es podrà celebrar sense restriccions. Així ens ho han confirmat els municipis consultats: Barcelona, Igualada, Tarragona, Girona i Lleida. A Barcelona, Ses Majestats arribaran a les 17.00 hores de la tarda al Moll de la Fusta, a bord del pailebot Santa Eulàlia. Després de ser rebuts per l’alcaldessa Ada Colau, Melcior, Gaspar i Baltasar iniciaran un recorregut pels carrers de la ciutat, en una cavalcada que tindrà un recorregut diferent a causa de les obres de Via Laietana. Tornaran els caramels i hi haurà “moltes sorpreses”, segons detalla l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Igualada, bressol de la cavalcada més antiga de Catalunya, datada el 1895, celebrarà la Festa dels Reis amb l’arribada del patge Faruk el dia 28 de desembre i la tradicional recollida de cartes l’1 de gener al Teatre l’Ateneu. L’ambaixador de Ses Majestats és l’encarregat de fer arribar totes les cartes de la quitxalla als Reis d’Orient, que arribaran a la ciutat el 5 de gener acompanyats de gairebé un miler de patges i patgesses que entregaran els regals personalment a cada infant. Els nens i les nenes que visquin en un primer pis, els podran rebre directament al balcó, on Ses Majestats accediran amb una escala, detallen fonts de l’Ajuntament.

A Tarragona, Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran en vaixell al barri marítim del Serrallo, des d’on començarà la cavalcada pels carrers del municipi fins a arribar a l’Ajuntament, on rebran les claus de la ciutat de mans de l’alcalde. Girona organitzarà dues precavalcades el matí del 5 de gener i a partir de les 18 hores de la tarda, la cavalcada amb Ses Majestats s’iniciarà des del Camp de Mart fins a La Copa, segons detalla el consistori. Finalment, a Lleida, Ses Majestats arribaran en tren i començaran el tradicional recorregut pel centre de la ciutat. A més de la cavalcada, el Nadal a la capital del Segrià se celebrarà amb activitats com el Mercat de Nadal i de Santa Llúcia, el parc de la infància, la pista de gel o el mercat de l’hort.

I a la carta als Reis Mags... que no hi falti un conte!

“Regalar llibres és regalar aventures, mons i personatges que poden ser miralls per als nens i nenes”, assenyala Anna Pauner, editora executiva de literatura infantil i juvenil de l’editorial Cruïlla. Per a Pauner, regalar un conte als més petits suposa oferir “temps amb els adults, compartint la lectura [...] o mirant les il.lustracions”, mentre que per als més grans “pot representar entrar en mons alternatius, viure aventures apassionants i desenvolupar la imaginació i la creativitat”.

Si busquem títols vinculats a Nadal, Pauner ens recomana La veritable història del tió, de Jordi Sierra i Fabra, il·lustrat per Javier Andrada (col·lecció El Vaixell de Vapor), o Una carta per al pare Noel, d’Emma Yarlett.

Altres novetats d’aquestes festes: M’agrada el Nadal, de Dàmaris Gelabert i Eulàlia Canal amb il·lustracions de Sebastià Serra (Ed. El Cep i la Nansa); Calendari 2023/Calendario 2023 (El Cep i la Nansa; Carambuco Ediciones), de Míriam Tirado i il·lustracions de Joan Turu; El carter joliu per Nadal, de Janet Ahlberg (Ed. Estrella Polar), o El porquet de Nadal de J.K. Rowling (Ed. Estrella Polar).

 

stats