Benestar

Quinze dies o un mes: quant haurien de durar les vacances?

L'efectivitat del descans estival depèn molt de la persona, la seva responsabilitat dins l'empresa i el sector en el qual treballa

5 min
Estils  estiu 21 de juliol

BarcelonaVuit hores per dormir, vuit per treballar i vuit per gaudir del temps lliure. Aquesta és la fórmula per organitzar eficientment el dia per conciliar la feina, el descans i la vida personal, segons els experts. Ara bé, a diferència del temps que hauríem de dedicar a reposar diàriament durant la voràgine de la rutina, no tenim massa orientació sobre quants dies haurien de durar les vacances per desconnectar de tot i de tothom. "Les vacances són crucials per al treballador perquè permeten un descans necessari de la rutina i l'estrès que provoca la feina", explica Enrique Baleriola, professor dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Segons Baleriola, perquè els efectes de les vacances siguin realment efectius el mínim haurien de ser entre 10 dies i dues setmanes, tot i que dependrà molt de la persona, el sector en el qual treballi, la seva responsabilitat dins l'empresa i el context. "No és el mateix viure en una ciutat on fa molta calor que en un poble de muntanya on les temperatures són més agradables", exemplifica.

Després de preguntar a una vintena de persones amb feines diverses sobre quants dies creuen que necessiten per oblidar-se de les ocupacions laborals durant l’estiu, la majoria coincideixen: el mínim es troba entre les dues setmanes i un mes sencer, un parèntesi que asseguren que els permet retornar a la rutina amb energies renovades. "No són tant els dies com les activitats que faig el que m’ajuda a desconnectar, però considero que descansar un mes és fantàstic", assegura un professor d’un centre de formació professional de Barcelona. "Per a mi unes vacances són enriquidores quan aconsegueixo deixar de pensar en la feina durant uns quants dies i necessito gairebé dues setmanes per aconseguir-ho", expressa una jove que es dedica a la investigació acadèmica. "No em costa gens desconnectar, però em va molt bé aturar-me un mes seguit a la tardor per recuperar-me físicament", assegura un cambrer de la Costa Brava. I així fins a una vintena d'afirmacions allunyades del que mostra un estudi de la Universitat de Tampere, a Finlàndia, que afirma que les vacances ideals haurien de durar vuit dies i optar per fer tongades de lliurances diverses durant l'any.

"Les proves reunides fins ara indiquen que l’efecte saludable de les vacances és idèntic si duren vuit dies com si en duren quinze. Tanmateix, la durada òptima de les vacances és molt difícil de mesurar. Tothom és diferent i es relaxa de diverses maneres", certifica la psicòloga especialitzada en organitzacions i autora de l'estudi, Jessica de Bloom, en una entrevista recent al Washington Post. Amb el seu equip, De Bloom va estudiar les variables d'un centenar de treballadors durant un període de descans: l’estat de salut, d’ànim, la tensió, l’energia i la satisfacció. Durant la investigació, tots els participants van millorar el seu estat físic i anímic tot i que els investigadors van observar que a partir del vuitè dia de vacances aquests efectes positius van anar disminuint fins a desaparèixer completament en arribar a la segona setmana.

Una aturada necessària

Siguin vuit dies o un mes, el que resulta indiscutible és que fem el que fem durant els dies de descans, ens aportarà beneficis per la salut. Segons l'enquesta L'impacte emocional de les vacances elaborat el mes de juny per la plataforma HomeExchange, el 66% dels habitants de l'estat espanyol asseguren que les vacances els ajuden a reduir l'estrès i a millorar la salut mental i a un 65% els permet relativitzar els problemes quotidians. De fet, el 72% dels participants admeten haver patit estrès o esgotament abans de fer vacances. Tal com explica Dolors Liria, psicòloga experta en salut professional, les vacances d’estiu ens haurien de servir per reparar el cansament, rebaixar la càrrega mental i gaudir de totes aquelles coses que treballant durant l’any no podem fer, i no hi ha una xifra màgica de dies per aconseguir-ho. "A vegades no és possible desconnectar del tot perquè hi ha feines que no ho permeten pel tipus de responsabilitat que tenen associada. El que sí que és convenient és organitzar-se per tenir almenys uns dies per poder desconnectar completament, no cal que siguin molts. I, si no pot ser, almenys que els dies que no puguem desconnectar del tot busquem estones per poder fer-ho", assegura l’experta.  

"La desconnexió és necessària per a la nostra salut física i mental. A més de per la bona execució de la feina que fem. Cuidar-se no és només un acte de responsabilitat personal sinó que també és una responsabilitat professional", assegura Liria. "Les vacances no són un luxe que les companyies regalin als treballadors, sinó que són una necessitat per al benestar físic i mental que repercutirà positivament en l'empresa", afegeix Baleriola.

Diversos estudis han demostrat que les vacances tenen una repercussió positiva en la salut de les persones i afavoreixen la disminució de la pressió arterial i la reducció de l'estrès, així com la millora de l'estat anímic i la qualitat del son. La desconnexió permet reprendre vincles socials amb amics i familiars, i també suposa una oportunitat per establir més relacions i viure noves experiències. "L’estil de vacances va molt en funció de cada persona. N’hi ha que troben la reparació en el descans absolut i d’altres que s’omplen d’energia visitant moltes coses o quedant amb molta gent. Al final, com tot a la vida, el millor és trobar un equilibri –explica Liria–. Per a aquelles persones que són viatgeres, una recomanació és que descansin almenys uns dies abans del viatge o de fer totes aquestes activitats i que no comencin a treballar just l'endemà de tornar. Sempre que sigui possible convé descansar un parell de dies per organitzar-se i anar posant el cap en la tornada", afegeix la psicòloga.

El que toca per llei: dos dies i mig per mes treballat

L’article 28 de l’Estatut dels Treballadors regula les vacances mínimes obligatòries que ha de tenir un treballador, tractant-se de dies retribuïts, no substituïbles per una compensació econòmica. Al primer apartat indica que és el conveni o el contracte de cada treballador el que estableix els dies concrets, tenint en compte que aquests no poden ser una quantitat inferior a 30 dies naturals a l’any. Els dies naturals són tots els dies de l’any, inclosos els festius i els caps de setmana. Això vol dir que a cada treballador li corresponen 2,5 dies per mes treballat. Tot i això, moltes empreses tenen en compte la possibilitat de comptar les vacances com a dies laborables, cosa que suposa que no es comptin ni els festius ni els caps de setmana. D’aquesta manera, al treballador li correspon un total de 22 dies laborables de vacances per any treballat. A l’hora d’escollir aquests dies, el període de vacances s’ha de pactar entre l’empresari i el treballador.

Rebaixar expectatives

Un cop escollides les dates i la durada, planificar el descans també pot portar maldecaps. "Les vacances són bones i enriquidores quan compleixen amb l’objectiu de reparació i de passar-ho bé. Les maneres d’aconseguir-ho són molt diverses i depenen molt de cada persona. Des de quedar amb amics, fer viatges, llegir, dormir més de l’habitual, tenir més contacte amb la natura, sortir de festa… Però, en general, és recomanable tenir moments de descans i també alguna experiència d’oci que ens doni satisfacció i alegria", recomana Liria.

Segons l'enquesta L'impacte emocional de les vacances, el 51% dels espanyols asseguren que gaudir del temps de qualitat amb la família o amb amics és la raó principal per desconnectar de l'estrès diari i recarregar piles, seguit de passar temps a la natura o en un destí tranquil (28%) i fer activitats relaxants com llegir (10%).

Liria aconsella ajustar les nostres expectatives i posar el focus en buscar petites fonts de satisfacció diàries. "És important gaudir del dia a dia de les nostres vacances. No estar esperant només el moment aquell concret sinó tots els dies que tenim i centrar-nos en el present. Si estem més pendents de penjar les fotos del que estem fent que gaudir del que fem, evidentment, això minva les possibilitats de gaudir-ne".

5 hàbits per si et costa desconnectar

  • Evita les tasques pendents. És recomanable deixar els projectes tancats abans de marxar de vacances o degudament delegats. 
  • Oblida’t del mòbil. Si pots, desconnecta tant com puguis del mòbil i l’ordinador. Procura no barrejar en un mateix compte de correu electrònic els assumptes personals i els laborals. I, si fas servir grups de WhatsApp a la feina, arxiva’ls o silencia'ls. 
  • Controla els horaris. Intenta descansar i dormir bé durant les vacances mantenint una rutina més flexible. 
  • Evita els espais de feina. Aquesta recomanació es torna una mica més complicada amb l’arribada del teletreball. Una opció és intentar organitzar bé l’espai en el qual solem treballar, si ho fem a casa, i mantenir els materials d’oficina amagats durant les vacances. 
  • Planifica almenys una activitat diferent cada dia. Per exemple, prendre alguna cosa en una terrassa o anar a un concert. Coses que l’estiu permet fer i que durant l’any és més difícil fer perquè donin aquesta sensació de fer alguna cosa especial o diferent durant una estona. 
stats