Va de llibres

Ramon Gener: "Feia molt temps que volia llegir Cormac McCarthy"

El músic i escriptor recomana 'Tots aquells cavalls' de l'escriptor americà

2 min
El músic i escriptor Ramon Gener.

BarcelonaAquest estiu el músic i escriptor Ramon Gener ha pogut esborrar Cormac McCarthy (1933-2023) de la llista de lectures pendents. "Feia molt temps que volia llegir-lo, però encara no n'havia tingut l'ocasió", diu Gener, que assegura que ha gaudit "moltíssim" la novel·la Tots aquells cavalls (Edicions 62), traduïda al català per Xavier Pàmies. "És el primer títol de La trilogia de la frontera, que es completa amb les novel·les En la frontera i Ciudades en la llanura", explica Gener, que lamenta que, "malauradament, els altres dos llibres de la trilogia no estan publicats en català".

McCarthy és "un superclàssic de la literatura nord-americana". Amb novel·les com No és país per a vells (2005) o La carretera (2006), que li va valdre el premi Pulitzer, va descriure realitats obscures i a la vegada lluminoses. "Té una escriptura molt directa, sense floritures, i troba les paraules més encertades per explicar cada cosa", diu Gener, que aquest any ha debutat en ficció amb Història d'un piano, premi Ramon Llull 2024.

Tots aquells cavalls narra les aventures de dos nois que emprenen un viatge per la frontera entre els Estats Units i Mèxic, però "el que d'entrada sembla un recorregut purament geogràfic s'acaba convertint en un viatge interior dels personatges". "És com si els personatges i el paisatge fossin la mateixa cosa", afegeix Gener, que compara la novel·la de McCarthy amb "road movies com Rain man o Green book".

"M'encanta tot aquest món americà dels cowboys", admet l'escriptor, que l'estiu passat precisament va revelar a l'ARA la seva passió oculta pels cavalls. "És un món que està desapareixent, que està a punt d'extingir-se, i descobrir aquests personatges ha estat tota una troballa –afegeix–. Són personatges que semblen d'un altre temps, però que tenen exactament els mateixos problemes que nosaltres".

stats