El rebost de primavera: quines fruites i verdures hem de menjar?
Arriben temperatures més càlides i els dies s'allarguen i la taula s'omple de nous productes de temporada
Acabem de donar la benvinguda a la primavera i ja notem com els dies s'allarguen i les temperatures van pujant. Fem un repàs de totes les verdures i fruites de temporada que ens portarà la nova estació i que vindran a alegrar les nostres taules.
Verdures
Com que el fred molt sovint encara tarda a marxar, ens trobem que en l’inici de la primavera encara podem gaudir de verdures típicament hivernals com els espinacs, el bròquil, la coliflor, les carxofes, les bledes o els porros, mentre que comencen a arribar les primeres faves i els esplendorosos pèsols, que tot i que molta gent es confon, són llegums rics en fibra i en vitamines i molt bons per al sistema nerviós.
Amb la primavera també comença la temporada dels espàrrecs silvestres, que es troben als marges dels camps i són molt beneficiosos per al cor i els músculs en general degut al seu alt contingut en potassi. També aporten una gran quantitat de vitamines i són una bona excusa per fer una excursió per la natura per anar-ne a buscar.
Cap al final de la primavera, quan els dies ja són llargs i les temperatures més altes, arribaran les verdures que ja anuncien l’estiu: albergínies –molt riques en potassi i calci–, carbassons –que destaquen pel contingut de vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció–, pebrots –amb moltes vitamines antioxidants–, tomàquets –amb molta fibra, minerals i vitamines– i les patates, riques en vitamines i potassi, ferro, fòsfor i magnesi.
Fruites
Les temperatures pugen, els dies s’allarguen i a taula arriben cada cop més fruites que són una alegria després dels mesos d’hivern amb poca varietat. Les primeres d’arribar són les maduixes, riques en vitamina C i antioxidants, que ja es poden començar a trobar a finals d’hivern. A l’abril animarem la taula amb les nespres, que són riques en provitamina A i potassi, i molt bones per a la salut de la pell i dels ulls, que estaran acompanyades pels albercocs i les nectarines, amb potassi i vitamina A. Les nectarines són una varietat del préssec i no el resultat de l'encreuament del préssec i la pruna com a vegades es diu. Precisament a finals de maig serà el moment dels primers préssecs, una fruita molt apreciada per la seva dolçor i les vitamines i minerals que aporta.
Entre maig i juny arriben les apreciades cireres, una de les fruites preferides per molts, però que duren molt poc temps. Tenen molts antioxidants, sobretot antocianines, que contribueixen a prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment de l’organisme.
A final de primavera també arriba la temporada dels nabius, una fruita delicada i rica en antioxidants, hipoglucemiant i que ajuda a prevenir infeccions urinàries.
Un plat de temporada
Amanida de carbassó i préssec a la planxa
Ingredients per a 2 persones
- Netegeu els carbassons i talleu-los a làmines ben fines amb l’ajuda d’una mandolina o bé d’un pelador. És molt important que siguin làmines primes, perquè així es podran amarar bé de la vinagreta.
- Talleu els préssecs a llunes, i marqueu-los en una planxa que haureu posat al foc amb un rajolí d’oli d’oliva. Deixeu-los refredar i poseu-los al damunt del carbassó.
- Esmicoleu el formatge feta per sobre l’amanida.
- Piqueu els pistatxos en un morter i tireu-los per sobre.
- Prepareu la vinagreta. Barregeu el suc d’una llimona, l’oli, la sal i el pebre. Tireu-la per sobre de l’amanida just en el moment que l’aneu a menjar.
- Serviu-la amb una mica de pell de llimona ratllada.