rece

Recepta del Motel Empordà: espines d'anxoves fregides

El cuiner Jaume Subirós explica la recepta que va idear el seu sogre, Josep Mercader, al Motel Empordà de Figueres

1 min
Les espines fregides, invent de Josep Mercader

L'enyorat Josep Mercader va crear un plat que ha voltat per tot el món: les espines d'anxoves fregides que feia després d'haver convertit ell mateix els seitons en anxoves. El seu gendre, Jaume Subirós, i els seus nets continuen fent-les i portant-les a taula tal com ell els va ensenyar. La recepta que expliquem és tal com la va deixar per escrit Josep Mercader.

Ingredients per a 4 persones

  • 16 seitons
  • Sal gruixuda
  • Grans de pebre
  • Farigola
  • Oli d'oliva
  • Llet
  • Farina

Elaboració

  1. Si voleu fer-vos les anxoves a casa, el primer dia que compreu els seitons els heu de posar en sal gruixuda.
  2. Hi han d'estar vuit hores. Passat aquest temps, les heu d'escaparrar; és a dir, treure'n el cap i la tripa.
  3. Tot seguit, col·loqueu-les en un pot de vidre de boca gran i aneu intercalant una capa de sal i una altra d'anxoves, uns grans de pebre i un ramet de farigola. Quan arribeu al capdamunt del pot de vidre, afegiu-hi el suc de les anxoves; és a dir, la sang que hauran tret els seitons durant les vuit hores que els heu deixat en salmorra. Tapeu-ho ben tapat. També podeu consultar la manera com fan els seitons a Cadaqués, molt semblant a la fórmula explicada.
  4. Guardeu-les al rebost, en un lloc fresc, durant un mínim de dotze mesos; un màxim de vint-i-quatre.
  5. Passat aquest temps, el dia que netegeu les anxoves sota un raig d'aigua col·loqueu-ne els filets en oli d'oliva abundant.
  6. Tot seguit, renteu les espines i submergiu-les dos minuts en llet.
  7. Passats els dos minuts, passeu-les per farina perquè quedin ben arrebossades.
  8. Fregiu-les perquè quedin daurades i ja les podreu servir com al Motel Empordà, dins d'un got de vidre.

Bon profit!

stats