Contaminació
Suplements08/05/2023

El recipient de plàstic del iogurt engreixa

Un nou estudi assenyala que algunes substàncies químiques interfereixen en la capacitat del nostre cos per regular el pes

El plàstic dels gots de iogurt, el de les safates de carn d’escuma de poliestirè, els embolcalls dels formatges o les ampolles de suc es filtren en els aliments. Com que aquests plàstics contenen disruptors metabòlics, concretament l'ftalat i el bisfenol, interfereixen en el sistema endocrí i, entre molts altres efectes preocupants per a la salut, podrien alterar també la capacitat del nostre organisme per regular el pes. Ho assegura un estudi, publicat el 2022 per un equip d’investigadors de la Facultat de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Noruega, que ha difós també el diari anglès The Guardian. A casa nostra, el catedràtic de salut pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Miquel Porta assegura que l’estudi s’afegeix a moltes altes investigacions que arriben a la mateixa conclusió. “Hi ha molta evidència científica d’aquest fet. S’ha demostrat moltes vegades que el plàstic del recipient passa a l’aliment, i de l’aliment va al nostre cos, però no hi estem actuant o, millor dit, estem fent molt poc i amb massa lentitud per capgirar-ho”, afirma Porta.

El catedràtic de salut pública de la UAB afirma que, mitjançant estudis experimentals amb persones de qui s’ha analitzat l’orina, se sap que ingerim plàstics dels envasos. “En l’orina trobem plastificants habitualment, tot i que sovint a concentracions baixes”. Els ftalats i fenols són dos tipus de disruptors endocrins que contribueixen a l’efecte rebot: guanyar pes després de perdre’n. De fet, la ciència fa temps que documenta que els plàstics expliquen una part dels alts índexs d’obesitat i diabetis, juntament amb el sedentarisme i alimentacions que no segueixen una pauta saludable.

Cargando
No hay anuncios

Amb l’evidència científica acumulada, el catedràtic Miquel Porta assenyala que caldria fer passos endavant contra els plàstics. “Tampoc no cal donar tota la culpa a la indústria alimentària, perquè és un tema global de la nostra economia”. També és cert que s’hi ha actuat, com ara marcant un preu a les bosses de plàstic, i també hi ha més consciència d’anar al mercat o al supermercat amb bosses de tela i fins i tot amb carmanyoles de vidre per adquirir peix o carn. “Estem fent accions per fer veure que hi fem alguna cosa”, opina Porta, que afegeix que entre els altres efectes nocius dels plàstics (a part de l’obesitat) hi ha malalties cardiovasculars, renals, infertilitat o, fins i tot, càncer.