El radar suculent

Restaurants de Menorca, el paradís per llepar-se'n els dits

La petita illa és un gran destí on ha aflorat tot tipus d'oferta gastronòmica

3 min
El capvespre des del far d'Artrutx.

Cala'n BoschL'illa de Menorca és un paradís mediterrani que queda molt a prop, i és un destí habitual per a molts catalans que hi van any rere any. És per això que algun dels restaurants icònics que hi ha són àmpliament coneguts al Principat, com ara el restaurant Sa Llagosta, a Fornells, on es pot fer una caldereta per treure's el barret, o bé el Cafè Balear, amb el seu plat de llagosta, ous ferrats i patates fregides. Hi ha persones que es passen tot l'any esperant a tornar-hi per llepar-se els dits bruts de sucre de llustre que deixa l'ensaïmada de Can Pons, as Mercadal. O bé que anhelen la sobrassada artesana que venen al mercat de Ciutadella i el formatge de Maó.

Però l'illa té una oferta molt àmplia, com a gran destí turístic que és. Us dono unes quantes idees de llocs on crec que menjareu de cine. Al centre de Ciutadella hi trobareu Es Tast de na Sílvia, temple slow food. Potser no descobreixo res, perquè sempre és ple, així que reserveu-hi amb temps. La cuinera Sílvia Anglada prepara plats tradicionals, amb ingredients menorquins que us alimentaran el cos i l'ànima. Donar suport a restaurants com aquest, de Sílvia Anglada i Toni Tarragó, a la sala, també és una manera de fer un turisme més conscient i respectuós que valora la identitat local. Deixeu-me afegir que, tot i que aquest text va de llocs on endrapar, no puc deixar de recomanar-vos una llibreria que es troba a quatre passes d'Es Tast de na Sílvia. És el VaDllibres, de la llibretera Dolors Boatella. L'estiu és temps de lectura, així que si necessiteu munició teniu aquesta llibreria sota unes precioses voltes de marès a dos minuts a peu del restaurant.

Seguim amb una proposta que encaixa amb el concepte "Mediterràniament" d'Estrella Damm, i és un lloc per veure una imbatible posta de sol. És el Far d'Artrutx, on trobem tant un bar com un restaurant, encarats precisament a veure la bonica llum del capvespre. És important tenir present que les dues propostes gastronòmiques tenen funcionaments diferents. El bar no accepta reserves. Pagues una entrada que se't descompta de la consumició. A més, tenen una petita carta de tapes en cas que es vulgui picar alguna cosa. Pel que fa al restaurant, que es diu Artrutx Sea Club, cal fer-hi reserva –sobretot aquests mesos de més afluència–. Hi podeu menjar llagosta, popets amb ceba o plats exòtics com les boletes de pop japoneses, el takoyaki o un rotllet vietnamita farcit d'ànec i mango. D'una manera força contraintuïtiva, en aquest indret també serveixen un cachopo que va ser considerat el millor de totes les Balears.

Trio de tàrtars del restaurant Godai de Cala'n Bosch.
Una escórpora del restaurant Aquarium Port Ciutadella.

De fet, a Cala'n Bosc, ben a prop del far, hi ha tres restaurants, que són del grup Moga, que tenen diversos restaurants i hotels a Menorca i que va néixer de la unió d'un senyor de Valladolid i una senyora de Menorca. Ara són els fills els que porten el negoci i han fet una gran aposta per la gastronomia. És per això que en els seus hotels de Cala'n Bosch han ubicat les propostes de restaurants fetes per cuiners reputats. Per una banda, al seu hotel de cinc estrelles, el Suites del Lago, hi tenen ubicats el restaurant peruà Kaypa, d'Omar Malpartida, i, al pis de dalt i amb entrada pròpia des del carrer, el Godai, de Julián Mármol. Tots dos són garantia de qualitat, ja que venen de la mà de cuiners de nivell, però en el cas del Godai és un restaurant d'excel·lència, reconegut per la guia Michelin. S'hi serveix un menú tancat de cuina japonesa-menorquina. Mármol, que és un cuiner que no encaixa en cap motlle, ha fet una proposta ad hoc que val la pena tastar si voleu escapar dels plats habituals. Per als fans de la cuina tailandesa, davant hi ha l'Hotel Casas del Lago, on el cuiner i amic de celebrities Emilio Carcur té el restaurant Thai Garden. L'aposta del grup Moga arriba fins al port de Ciutadella, on amb el seu restaurant Aquarium serveixen peix, marisc i dos plats dels quals estan molt orgullosos perquè han tingut premi: el taco de tonyina vermella i els seus arrossos. La terrassa és fantàstica, i l'interior, dins les coves del port, tenen moltíssim d'encant.

stats