Revolució artística al vi
“No creo a través de la nostàlgia, sinó que descric el territori des d’una perspectiva moderna i vinculada sempre al meu imaginari. Connecto amb les arrels i amb la tradició vitivinícola i especialment amb la gent gran del Priorat que m’ha influït, perquè n’hi ha moltíssima, de gent gran i sana”. L’artista visual Marina Capdevila (Falset, 1985) és internacionalment reconeguda, però no oblida els orígens i sempre que pot i vol s’hi vincula a través de l’ofici. El seu últim projecte és el disseny de l’etiqueta de Revolució Solar, el segon vi de Constel·lats, un celler jove i atrevit que lideren Alba Domènech i Albert Peris. “Fem vins trencant amb la solemnitat, amb mínima intervenció i sense additius. Anem a l’ingredient que és el raïm. Marquem la varietat i sobretot el terroir”, diu Peris.
“Em fixo amb la gent gran divertida i vividora, canalla, la que va pel món sense vergonya. La meva obra els homenatja però no només. Els dono visibilitat perquè són un col·lectiu vulnerable. Cal reivindicar l’aïllament i la soledat que a vegades pateixen, sobretot a les grans ciutats”, diu Capdevila. Els enalteix en murals de gran format arreu del món però també té l’habilitat de traslladar l’essència i la grandesa que atresoren a un bocí de paper. Revolució Solar és un vi brisat de garnatxa blanca de La Morera de Montsant. S’elabora amb el 100% de la rapa. Maceració de dues setmanes amb les pells, criança de mig any en tina d’acer i un any a l’ampolla. Un vi amb accent cromàtic -taronja potent- i textura complexa, pensat per a paladars inquiets. A l’etiqueta, s’hi llegeix llum i empoderament: “És una deessa solar revolucionària, una dona gran sense complexes, cavalcant sense samarreta; els falsetans ho poden relacionar amb la festa de l’Encamisada. Hi ha la calidesa, atreviment i artesania, per això la tipografia està feta a mà”. Capdevila beu de l’energia de la gent gran amb qui intencionadament es relaciona, la que després batega a la seva obra. Fa temps que ha aparcat el disseny i la il·lustració. Se centra en el muralisme i les exposicions, però al Priorat li costa dir que no. “Aquest projecte em fa il·lusió màxima. M’explota el cor. Perquè retorno a casa i perquè m’han donat llibertat total”, se sincera.
“Per a mi, l’etiqueta és un 70% del vi, l’explica sense que el tastis. Dona un punt de diferenciació dins del mercat”, dirà per valorar el seu ofici. “L’hem escollit perquè és amiga i té molt de talent i perquè el seu art connecta amb els nostres vins”, comenta Albert Peris. No és el primer ni serà l’únic encàrrec de la seva terra de vins, però en aquest, més que en cap dels anteriors, ja s’albira reflexió i maduresa creativa tot i la seva joventut.