Sense bolets

Ni rossinyols, ni ceps, ni ous de reig, ni tardor: només calor

El bosc, sec, serà difícil que pugui oferir una florida dels primers bolets de la temporada com la que hi va haver l'any passat

Un ou de reig just en el moment que és collit
3 min

“El bosc està sec”, coincideixen a afirmar els boletaires, repartits per diferents indrets del país. Malgrat que aquests últims dies "ha plogut”, ho ha fet de manera “molt esparsa”, afirma el micòleg Enric Gràcia, que afegeix que “caldria més aigua, que caigués durant deu dies seguits”, perquè la temporada comencés com ho havia fet altres anys.

A Sant Hilari, el cuiner Salvador Brugués recorda que, per aquestes dates, altres anys “cada dia feia un raig a la tarda”, i per això a principis de setembre ja collien rossinyols, però que enguany “no n'hi haurà ni un si continua així”. 

A la Cerdanya, la cuinera Núria Bonet, que just fa un any que ha estrenat nova seu del restaurant Ca la Núria a Bellver de Cerdanya, afirma que “ni rossinyols, ni ceps, ni ous de reig”, que eren els que sortien al voltant de l’11 de Setembre. No n’hi haurà cap, si no és que a partir d’avui mateix plou cada dia: "I potser ni així hi arribem”, diu. Per contra, al juliol en van collir, perquè a la primavera, especialment al maig, hi va haver unes pluges que van afavorir una florida bona. Com diu la frase feta, va ser una flor que no va fer estiu. "Però en vam collir, i en vam gaudir", diu la cuinera Núria Bonet.

Un altre boletaire expert i aficionat és el cuiner Oriol Castro, del restaurant Disfrutar. Castro coincideix amb la cuinera Núria Bonet que a la Cerdanya no n’hi ha, malgrat que sorprenentment ell n'ha pogut menjar al restaurant 539 Plats Forts, a Puigcerdà. Però la raó per la qual en tenien era molt senzilla: el cuiner de l'establiment els havia collit vint quilòmetres enllà, ja en terres de França.

A Granollers, el restaurador David Grivé, de La Taverna d’en Grivé, que és un gran expert en bolets, sosté, trist, que “a tot arreu el bosc està fregit”; per tant, és difícil que es trobin erols de bolets enlloc. Mentrestant, a la població de Mura el cuiner Jordi Perich, del restaurant Cal Carter, coincideix amb els boletaires entrevistats. “Amb aquestes calors i sequera anem molt malament”. A més, “el problema és que ja no estem parlant de Catalunya ni d’Espanya, ja ens estem referint també a tot Europa”. Malgrat això, podria ser que amb les pluges dels últims dies (diumenge passat a la Cerdanya va ploure un raig), sumades a la baixada de temperatures que podria arribar el cap de setmana, aparegués algun bolet de cara la Diada, com era tradició. 

Pinetells amb la vora arrodonida, el cap endins i acarbassats, les tres caracteristiques que els diferencien dels rovellons

Ara bé, continua explicant el cuiner Jordi Perich, de “l’abundància de ceps de finals d’agost i principis de setembre de l’any passat ja ens en podem anar oblidant”. Per al record queden, doncs, temporades de bolets com la del 2018, que va ser excepcional, o la del 2021, quan el mateix Perich va explicar per a l'Ara Mengem com netejar-los i conservar-los a casa.

Si tot continua com ara, ni rossinyols, ni ceps ni ous de reig ni tardor, només calor. I d'aquí pot derivar-se'n un nou debat: la cuina de tardor, en part basada en bolets, haurà de canviar? O els bolets de temporada ja no es feien servir als guisats, com els fricandós, sinó que es feien servir de cultiu? El debat està obert mentre els boletaires miren cap amunt esperant que caigui aigua del cel.

stats