Qui s'ha de vacunar del virus del papil·loma humà?
Amb la vacunació la incidència de berrugues genitals en noies ha disminuït més d’un 60%
El meu fill té 12 anys: ¿s'ha de vacunar contra el virus del papil·loma? (Maria C.)
El virus del papil·loma humà (VPH) afecta l’àrea genital, tant d’homes com de dones. Es transmet principalment per via sexual per contacte directe durant les relacions sexuals amb penetració o sense, amb una persona que estigui contagiada per VPH, tingui o no lesions visibles, i és una infecció freqüent: un 80% de la població mundial que manté relacions sexuals regulars tindrà una infecció per VPH en algun moment de la seva vida. La majoria l’eliminaran sense cap conseqüència. Segons l’informe FAROS de l’Hospital Sant Joan de Déu, però, en un petit percentatge de casos el virus pot persistir durant un llarg període de temps.
Segons el tipus de lesions, hi ha dos grans grups de VPH. El VPH de baix risc oncogènic pot provocar lesions visibles en forma de berruga que es transmet per contacte genital i no estan relacionades amb el càncer, mentre que el VPH d’alt risc oncogènic pot provocar canvis en les cèl·lules o lesions premalignes, ja que potencialment poden donar lloc a un càncer, tot i que és poc freqüent. Les lesions premalignes es poden observar a les cèl·lules del coll de l’úter, a la vagina, a la vulva, al perineu, a l’anus, al penis i també a la boca o la gola (sexe oral).
Com es pot detectar?
El virus és asimptomàtic en un 90% dels casos. La persona que el té desconeix que té la infecció perquè no presenta cap símptoma o perquè presenta lesions difícils de veure a primera vista. Es pot detectar durant una revisió ginecològica on es pren una mostra per analitzar les cèl·lules del coll de l’úter. A Catalunya es fa cribatge de càncer de coll d’úter amb una citologia o amb un test de VPH a dones d’entre 25 i 65 anys.
Altres afectats –en una proporció més baixa– se n’adonen per l’aparició de berrugues o la sensació de picor a la zona genital. Són, però, unes lesions que tenen molt poc risc per a la salut. El virus no té un tractament específic, però sí que hi ha tractaments per a les lesions que produeix i per evitar així que progressin.
Com es pot prevenir el càncer de coll d’úter?
Pràcticament tots els càncers de coll d’úter són produïts pel VPH i la millor manera de prevenir-lo és mitjançant la vacunació. La vacuna permet crear anticossos contra el virus de manera que prevé la infecció. La vacuna té pocs efectes secundaris i la majoria molt lleus, com ara dolor al braç i mal de cap. Aquesta vacuna se la poden posar tant els homes com les dones i no hi ha límit d’edat, tot i que és aconsellable fer-ho abans de tenir la primera relació sexual.
El calendari vacunal a Catalunya preveu la vacunació contra el VPH als 11-12 anys en noies i en persones d’alt risc i persones amb una vida sexual molt activa. Des d’aquest curs també s’ha inclòs la vacunació als nois d'11-12 anys per "garantir la protecció enfront de la infecció del VPH amb equitat". És el primer territori de l'Estat que ho fa. Des que es va començar a vacunar les noies durant el curs 2007-2008, la incidència de berrugues genitals en noies d’entre 16 i 19 anys ha disminuït més d’un 60% en deu anys, com explica Cristina Salvador, ginecòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu a l'informe FAROS.
El preservatiu protegeix del VPH?
L’ús del condó és la manera més segura de mantenir relacions sexuals sense risc de contreure malalties de transmissió sexual, però això sol no elimina el risc de contreure el VPH, s'informa en el Canal Salut de la Generalitat. El preservatiu redueix l’exposició al virus en un 70% dels casos, segons l’Institut Català d’Oncologia, però no és infal·lible. Hi ha zones que els condons no cobreixen.