Concurs

"Em considereu un superheroi per menjar 195 calçots en 45 minuts però soc molt normal"

Adrià Wegrzyn, enginyer fill de cirurgià, guanya de nou el concurs de calçots de Valls, i no podrà tornar-s'hi a presentar fins d'aquí dos anys

El secret de l’Adrià per menjar-se 310 calçots en 45 minuts
13/02/2025
3 min
Regala aquest article

VallsL’Adrià Wegrzyn, enginyer nascut a Barcelona, va tornar a guanyar ahir a Valls el concurs de calçots, com ha fet des de la primera vegada que s'hi va presentar, el 2002. En va menjar un total de 195 (3.275 grams) en quaranta-cinc minuts. "Em considereu un superheroi per menjar 195 calçots en 45 minuts, però soc una persona normal que no es guanya la vida amb el concurs perquè no hi ha cap premi en metàl·lic", diu. De fet, després del concurs, l'Adrià se'n va anar amb els seus amics a la cooperativa agrícola a fer una barbacoa. Se n'hi va anar amb els premis que havia aconseguit: un cava Màgnum, dues ampolles de vins de la DO Tarragona, un pastís de formatge i una dessuadora. "Increïblement m'anava bé, perquè era de la talla XXL", afirma.

I ja que esmenta la talla que fa servir de dessuadora, l'Adrià recorda que fa 1,98 d’alçada i pesa cent deu quilos, és a dir, que el seu estómac "té molta capacitat”. Ho ha explicat cada vegada que ha guanyat el concurs, com el del 2018, quan el va acompanyar el seu pare, cirurgià general que assegura que els calçots no fan mal a l’estómac, encara que te’n mengis la quantitat desorbitant que engoleix el seu fill. O ell, que el 2018 també s'hi va presentar. “L’important són els hàbits alimentaris diaris. A més, els calçots són cebes, que no fan mal”, diu el Constantin, que va néixer a Viena i va arribar a Barcelona quan tenia 17 anys. De fet, el pare del guanyador havia quedat en segona posició en diferents concursos en què havia acompanyat el fill. L'Adrià no ho recorda. "És que només ho fem per passar-nos-ho bé, perquè així passem el diumenge, així que si em dius que el 2018 el pare va menjar 183 calçots, que pesaven 2.380 grams, i que va quedar en segona posició, doncs deu ser veritat".

Sobre la digestibilitat dels calçots, nutricionistes com David Gasol tenen una altra teoria. Menjats en excés, els calçots poden provocar problemes intestinals greus per culpa de la fibra. En canvi, l’Adrià assegura que a ell no li ha passat mai res. Els calçots no li han fet perdre la gana, i per això, després del concurs, se'n van a fer una barbacoa de carn.

Hi intervé el pare, ara ja jubilat: “L’impacte de la salsa dels calçots a l’estómac és una altra història”. I és així, perquè segons apunta David Gasol, la salsa “són greixos que poden saturar el fetge i estimular massa la vesícula biliar i, per tant, poden derivar en molèsties digestives”. I just en aquest punt, el pare del guanyador diu: “És cert, ja ho sé, però durant el concurs suquem molt poc el calçot a la salsa, només una punteta”.

Com menja els calçots el guanyador

Adrià Wegrzyn té ben calculada la mecànica del concurs. Es menja un calçot, amb el cap enlaire, en una mitjana d’entre quatre i sis mossegades. Després, amb el cap cap avall, el mossega bé, perquè el calçot entri perfectament gola avall. Quan té la boca tota buida, es menja el segon, amb el cap enlaire altre cop. I així sense parar, fins a 195 calçots seguits. No para ni per beure vi amb porró, cosa que sí que feia el seu pare de tant en tant. Ell no. I tampoc menja pa. No descansa. No para de menjar durant 45 minuts seguits.

“En la història del concurs n’hi ha hagut que n’han menjat de quatre en quatre”, recorda l'exregidor de l’Ajuntament de Valls Òscar Peris. Una tècnica que l’Adrià no fa servir perquè procura “no fer bola a la boca amb tots els calçots mastegats de cop”.

Per esbrinar qui guanya, els organitzadors del concurs de calçots, la Cambra de Comerç i l’Ajuntament, pesen les bosses d’escombraries blaves que contenen les restes de calçots menjats pels concursants. Cada bossa té enganxat un número, que correspon a un dels vint concursants. Ho tenen tot preparat perquè, quan acabi el temps, comencin a pesar-ho.

Mentrestant, Adrià Wegrzyn continua menjant darrere de les seves ulleres de sol. Unes gotes de suor, incessants, li llisquen galta avall mentre els seus fills l’animen. “Algun dia s’hi posaran ells”, comenta una de les vigilants que controla que els concursants compleixin les normes del concurs.

Cada dos anys -la normativa del certamen no li permet presentar-s'hi l'any següent de guanyar-, l'Adrià hi torna. I ho farà de nou. La pròxima cita, el 2027.

stats