Senglars, nous agents de la crisi climàtica
Les darreres novetats sobre el covid-19 i els viatges a l’espai d’empresaris americans han fet ombra a una altra notícia destacada: l’impacte que tenen els porcs senglars en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Fins ara s’havia parlat molt de l’amenaça que suposen els pets de les vaques per al clima, però poc de l’hàbit perniciós d’aquestes altres bestioles: quan busquen menjar remouen la terra amb el morro i això fa que s’alliberi el diòxid de carboni que hi ha fixat.
Un equip liderat per científics d’Austràlia i Nova Zelanda ha calculat el volum de les emissions que això suposa i ho han publicat a la revista Global Change Biology : arreu del món, els porcs senglars són responsables de l’alliberament de 4,9 milions de tones de diòxid de carboni, la qual cosa equival als gasos que emeten més d’un milió de cotxes.
I és previsible que el problema vagi a més, donat que en moltes zones, tal com passa en el nostre país, la manca de depredadors i una gestió deficient del territori fan que les poblacions de senglars creixin de manera descontrolada.
Suposem que l’estudi serà molt ben rebut per als amants de la caça, activitat que alguns s’entesten a anomenar esport -deu ser l’únic que es pot practicar passat de pes i amb algunes copes de més-, ja que els dona arguments per multiplicar les batudes.
No obstant això, cal tenir clar que si hi ha algun culpable de l’emergència climàtica no són els senglars, sinó els humans. Som nosaltres els principals emissors de gasos d’efecte hivernacle i els que hem de canviar radicalment d’hàbits. Per començar, podríem limitar el turisme espacial que aporta ben pocs beneficis per a la ciència i que en pocs minuts aboca tones i tones de diòxid de carboni a l’atmosfera amb l’única finalitat d’alimentar l’ego d’uns pocs milionaris.