Shakshuka amb tomàquets, albergínia i ous
La recepta de la cuinera Teresa Carles
La cuinera Teresa Carles sap combinar les verdures amb salses i espècies de manera brillant. Tant és així, que per a l'estiu ens proposa una recepta amb tomàquets, albergínia i ous com a protagonistes que exalcen el gust amb més ingredients que ens revela bé com barrejar a casa.
Ingredients per a 4 persones
Per a la salsa de tomàquet
- 1,5 kg de tomàquets madurs
- 6 grans d’all
- 50 g d'oli d’oliva verge extra
- 1 pessic de farigola
- Sal
Per a les albergínies
- 3 albergínies
- Sal
- Pebre negre
- 1 pessic de zaatar (barreja d’espècies)
- Oli d’oliva verge extra
Per a l’acabat del plat
- 100 g d’espinacs
- Coriandre fresc
- Cebeta xinesa
- Anacards
- 1 alvocat
- 2 ous
Per a la salsa zhug
- 30 g de coriandre fresc
- 30 g de julivert fresc
- 2 grans d’all
- 1 bitxo
- 3 g de comí en gra
- 5 g de coriandre / coriandre en gra
- 6 cardamoms en gra
- 5 g de sal
- 1 g de pebre negre
- 150 g d’oli d’oliva
Elaboració
- Comenceu preparant la salsa de tomàquet. Escaldeu els tomàquets (poseu-los dins una cassola amb aigua bullent durant trenta segons) i tot seguit peleu-los.
- Piqueu-los a trossos petits
- Piqueu sis grans d’all i poseu-los en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva, juntament amb els tomàquets picats.
- Afegiu-hi un pessic de farigola i sal. Reserveu-ho.
- Peleu les albergínies i talleu-les a daus. Amaniu-les amb sal, pebre, oli d’oliva verge extra i un pessic de zaatar, i coeu-les al forn a 180 °C durant uns vint minuts.
- Mentrestant, feu la salsa zhug. Introduïu tots els ingredients de la salsa zhug al got de la batedora i tritureu-ho fins a obtenir-ne una salsa fina i homogènia.
- Munteu el plat. En primer lloc, col·loqueu l’albergínia a la base i cobriu-la de tomàquet
- Poseu-hi dos ous crus a sobre i deixeu-ho al forn fins que estiguin fets.
- Retireu la safata del forn i poseu-hi al damunt unes fulles d’espinacs, tallades a juliana. Afegiu-hi també coriandre fresc trossejat, cebeta xinesa a rodanxes, alvocat i anacards.
- Per acabar, amaniu-ho tot amb la salsa zhug.
Coriandre
És tan beneficiós per a l'organisme que sempre caldria tenir-ne a casa. És digestiu, actua contra el mal alè i té un efecte quelant, és a dir, que absorbeix els metalls pesants que hi pugui haver al cos, com ara el mercuri. I com passa també amb el julivert, les seves fulles ajuden a conservar millor els aliments.
Ceba
Com més cuita, millor digestió tindrem. A més, la ceba és coneguda nutricionalment per ser rica en vitamines, com ara la C, la E i l'àcid fòlic. I entre els minerals que aporta, destaca el calci i el ferro.
Anacards
A més de vitamines i minerals remarcables, l'anacard és cardiosaludable i ajuda a reduir el colesterol. Si es menja cru, cal hidratar-lo prèviament. I si són fregits i salats, cal rebutjar-los. L'opció preferent és decantar-se pels torrats o bé els crus, hidratar-los i després torrar-los al forn.