Sípia a la vinagreta amb verdures de primavera: com cuinar-la
Us expliquem com retirar-li la melsa i la bossa de tinta per omplir l'interior de vegetals
18/05/2022
2 min
El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta, proposa cuinar a casa sípia a la vinagreta amb verdures ara que n'és temps.
Ingredients per a 2 persones
- 2 sípies
- 1 got de vinagre de vi o de poma
- Mongeta verda
- Carabassó
- Fonoll
- Pastanaga
- Oli d’oliva verge extra
- 1 got d’aigua mineral
- Sal
Elaboració
- Per començar, prepareu les verdures. Primer peleu la pastanaga; en fareu servir un tros. Cada una de les verdures l'heu de tallar a dauets, perquè han de quedar una mica cuites, però no del tot perquè el resultat del plat és fresc.
- Feu el mateix amb el carabassó. Peleu-lo i tot seguit l’aneu tallant perquè en resultin daus. El mateix amb la mongeta tendra.
- I l’última verdura serà el fonoll. Retireu-ne la part de les fulles, i la deseu per al final de la recepta.
- Després retireu-ne les fulles exteriors i us quedeu amb la part central, que és la tendra. Talleu-la també a daus.
- Reserveu totes les verdures.
- Ara netegeu la sípia. Feu un tall central a la pell exterior, per on extraureu la barqueta. Vigileu que no desmunteu la sípia perquè l’heu de farcir de verdures.
- Un cop n’heu tret la barqueta, feu un tall al centre, per on extraureu els ous, tres quartes parts de la melsa i la bossa de la tinta. Procureu que no es trenqui la bossa de la tinta, perquè, si no, l’hauríeu de netejar amb aigua, i és un pas que heu d’evitar.
- Tot seguit, talleu els ulls amb l’ajut d’unes tisores. Mireu de fer-ho amb cura perquè no es rebentin. Si passés, hauríeu de netejar la sípia.
- Traieu-li la boca. Si noteu amb el tacte que els tentacles tenen sorra, netegeu-la per treure-la. Si no en té, no caldrà fer-ho.
- Per coure la sípia, col·loqueu el got del vinagre a la cassola. Després afegiu-hi oli d’oliva verge extra, aigua mineral i la sípia.
- Tapeu la cassola, i ja podeu posar-la a foc mitjà, que no cogui amb gaire rapidesa. Deixeu-la-hi coure durant vint minuts seguits.
- Quan hagin passat deu minuts, afegiu-hi aigua mineral perquè la cocció no s’assequi.
- Passats vint minuts, afegiu-hi les verdures que teníeu preparades.
- L’ideal és fer servir una cassola on la sípia s’ajusti, en què no sobri espai, perquè així no s’ha d’afegir més aigua del compte.
- Saleu-ho; una mica només, perquè els productes de mar ja porten sal.
- Tapeu-ho una altra vegada i poseu-ho al foc durant dos o tres minuts. Si pot ser, també podeu fer aquest pas final al forn, sense posar la tapa de la cassola.
- Per acabar, emplateu primer la sípia, i amb una cullera agafeu els sucs de la cocció i les verdures.
- El toc final serà posar-hi fulles petites de fonoll. I ja estarà.