Sis jocs de taula per a les tardes d'estiu
El crític Toni de la Torre ha seleccionat sis jocs per a totes les edats per jugar en família
BarcelonaLes tardes d'estiu no són només per anar a la platja o la piscina, també són una oportunitat per jugar en família. El crític i periodista cultural Toni de la Torre ens proposa sis jocs de taula que us faran passar estones divertides durant aquestes vacances.
Segur que quan aneu a la gelateria i veieu tants gustos disponibles, us costa decidir-vos. A Mucho Cucurucho no cal triar, ja que podeu utilitzar tots els sabors. L’objectiu és construir un gelat de 10 boles! Només hi ha una norma: les diferents boles, que estan numerades, s’han d’apilar del número més baix al número més alt. Només amb aquesta regla, el joc proposa una barreja entre un Memory tradicional i un joc d’estratègia. Només qui recordi els números de les boles que es destapen i qui sigui intel·ligent a l'hora de triar quina bola col·loca aconseguirà alçar la torre gelatera. La dinàmica és divertidíssima per jugar en família, fins a quatre jugadors, i es recomana a partir dels 6 anys.
Quan són petits, els dracs necessiten que els protegeixin i els cuidin, tant com els humans. Per sort, segur que a casa teniu canalla amb ganes de tenir cura d’aquestes criatures. Aquest és l’objectiu de Dragonkeepers, en què manipulem un llibre màgic per fer combinacions que ens permetin cuidar diferents tipus de dracs. Es tracta d’un joc de gestió de cartes que obliga a pensar quina és la millor combinació que ha estat creat per Michael Menzel (responsable d’Andor, entre d’altres). Amb unes il·lustracions de dracs adorables que criden l’atenció de les criatures i partides de 2 a 4 jugadors molt dinàmiques, aquest joc de Devir és especialment recomanat a partir dels 8 anys.
És molt possible que algun cop hàgiu jugat una partida de Timeline, un joc de cartes que fa temps que té molt d’èxit, especialment entre els aficionats a la història, tant petits com grans. Ara l’editorial Asmodee ha publicat una nova versió del joc que es diu Timeline Twist i que és cooperatiu. En comptes de competir, ara són tots els jugadors els que han d’anar destapant cartes on apareixen diferents fets històrics i ordenar-los de manera que queda una línia temporal endreçada cronològicament. La gràcia del joc és que, mentre ens divertim, fa que la canalla connecti fets històrics que ja coneix i n’aprengui de nous. Està recomanat a partir dels 8 anys i hi poden jugar de 2 a 6 jugadors.
L’estiu és per divertir-se, esclar. Però també va bé repassar el que hem après a l’escola. Us ve de gust fer una mica de mates aquest estiu? Un joc de taula que us ajudarà a aconseguir-ho és Codi Secret 13+4, un títol de Haba que es presenta com la missió d’uns agents secrets que han d’aconseguir infiltrar-se en un museu i agafar la màscara d’un faraó. El museu és ple de trampes, i la manera d’esquivar-les és a través del càlcul. Els jugadors han de fer sumes, restes, multiplicacions i divisions, però podeu adaptar el tipus d’operació a la canalla. Amb sumes i restes, a partir dels 6 anys ja hi poden jugar. A mesura que es fan grans, afegiu les altres operacions per continuar jugant.
Són bufons, una mica trapelles i tenen ganes de fer moltes acrobàcies. Si els vostres fills veuen els gossos del joc de taula Manchas voldran jugar amb ells tota l’estona. Darrere d’aquesta aparença canina tan simpàtica el que s’amaga és un joc de temptar la sort, una dinàmica en què els jugadors han d’avaluar fins on es volen arriscar. Llançant daus aconseguim que cada gos aprengui trucs. Si tenim sort, ens quedarem el gos a casa. Si no, potser ens quedarem amb un jardí ple de daus enterrats. La relació entre daus i gossos és tènue (a banda de l’estètica) però el joc és divertit i emocionant per jugar en família. Està recomanat a partir dels 8 anys i hi poden jugar fins a 4 jugadors.
Si les vostres criatures ja no són tan criatures, una bona proposta per passar temps amb ells és un joc de rols secrets, un gènere cada cop més popular i que es basa en la capacitat dels jugadors d’enganyar-se els uns als altres. A Quest això es transporta al món del cicle artúric, de manera que els jugadors es divideixen entre els seguidors d’Artús i els de Mordred. Els primers han de dur a terme gestes que els altres han de sabotejar. Són partides de 4 a 10 jugadors on hi ha més converses (els jugadors discuteixen sobre qui pot ser el “traïdor”) que joc al tauler, i on sempre hi ha sorpreses impactants quan es descobreixen les identitats. Està recomanat a partir dels 14 anys.