Societat

Jordi Borràs Garcia: "Els somnis t’assenyalen les coses que no acabes de veure amb claredat"

Psicòleg

El psicòleg Jordi Borràs
3 min

BarcelonaUn examen de fotografia per al qual no m’havia preparat. Una conversa amb un amic de l’escola. Un recorregut interminable per arribar a casa. En despertar-me, imatges inconnexes del somni que he tingut aquesta nit encara ballaven per la meva ment, i he intentat retenir-les uns segons més abans que, inevitablement, s’esvaïssin. M’estaran intentant dir alguna cosa? “A mi m’agrada entendre els somnis com un amic molt proper que t’acompanya, que s'adona del que t’està passant i t’assenyala quines són les coses que no acabes de veure amb claredat: «Hauries d’encarar aquesta qüestió», et diu. Per a mi, el somni que he tingut aquesta nit ja és el més important, perquè està tractant amb el que tinc ara entre mans”.  

Parlo amb el psicòleg Jordi Borràs, impulsor de la plataforma mondesomnis. “Durant molts anys ens hem oblidat dels somnis. Però són un recurs que tothom té, i són una gran font de coneixement d’un mateix”, defensa. Perquè, excepte en casos puntuals, “tots els éssers humans” (i la resta de mamífers, les aus, i segons s’ha descobert recentment, els pops) somiem, i ho fem “diverses vegades cada nit”. 

Cadascú de nosaltres somia i això vol dir que no hi ha dos somnis iguals. Ara bé, sí que hi ha uns patrons que es repeteixen, com per exemple, que caiem, que perdem les dents o que estem despullats en públic. El “somni estrella”, però, “és la persecució”, destaca Borràs: “Te’l trobes arreu del món. Hi ha quelcom que m’amenaça, i el que m’està dient aquest somni és que hi ha alguna cosa que estic defugint. Em perseguirà fins que em giri i l’escolti”, explica. És a dir, a través d’un monstre se’ns ofereix metafòricament aquell tema que no tenim resolt. 

La persecució no és l’única temàtica freqüent. Els somnis amb contingut sexual també solen ser habituals, confirma Borràs. Cada cas és diferent, però el psicòleg apunta que poden respondre a una manca de sexe: “Els somnis són compensatoris. Em donen una dosi d’allò que em falta a la vigília”. Però aquesta no és l’única explicació, ja que les persones que tenen una vida sexual activa també en poden tenir sovint: “Moltes vegades no tenen a veure amb una qüestió de desig”, remarca: “Un somni eròtic és una forma metafòrica de parlar d’una connexió molt íntima i profunda amb algú”. Moltes persones es desperten desconcertades després de somiar que tenen sexe amb algun familiar, una amistat de tota la vida, o amb una persona del mateix sexe, si es consideren heterosexuals, "però això pot estar parlant del desig de connectar amb les característiques d’aquella persona. Per exemple, si jo soc més aviat reservat, puc tenir sexe amb algú que és més extravertit. L’inconscient em pot estar dient que desperti aquesta part de mi”, diu.

Borràs defensa que s’ha d’anar més enllà de la “interpretació” dels somnis, i aposta per la seva “integració”: “Quedar-se amb una reflexió intel·lectual sobre què vol dir un somni no canvia les coses. El que cal és aprofitar les imatges que ens ofereixen i aplicar-les a la nostra vida quotidiana. D’aquesta manera, podrem fer canvis efectius”, argumenta. “Treballar amb els somnis pot ajudar a millorar la teva vida”, subratlla: “Per exemple, no tens la tendència a projectar en els altres els teus problemes”. 

L’existència dels somnis, que es remunta a temps immemorials —el Poema de Guilgameix, datat del 2.100 aC, ja recull els estranys somnis del protagonista—, té molts altres propòsits. “Ens entrenen amb les coses que ens amoïnen en el nostre dia a dia, de tal manera que quan ens despertem ho portem una mica millor”, assenyala Borràs. D’aquí que la saviesa popular parli de consultar el coixí. A la vegada, consoliden processos cognitius com l’atenció i la memòria, ens permeten endreçar la informació que rebem al llarg del dia, i “ens entrenen en habilitats socials”, ja que ens relacionem amb molta gent quan somiem. Però per què costa tant recordar-los? “Culturalment no estem encara en una societat somiadora”, respon.

stats