Automoció

Toyota invertirà 450 milions d'euros en una empresa de taxis voladors

L'aliança del fabricant d'automòbils amb Joby Aviation inclou plans de fabricació

Concessionari a Barcelona de la japonesa Toyota, la marca que va vendre més automòbils a Espanya durant el 2023.
ARA
03/10/2024
2 min

BarcelonaToyota no en té prou amb anar sobre rodes. I això que fa temps que és la marca de cotxes més venuda a Espanya i a tot el món. El fabricant japonès ha dit recentment que invertirà 500 milions de dòlars –453 milions d'euros– i augmentarà la seva participació a Joby Aviation, una empresa emergent de taxis aeris que pretén llançar serveis comercials l'any vinent.

L'automobilística ja és actualment l'accionista extern més important de Joby, i aquesta inversió està lligada a una aliança estratègica més àmplia per ajudar-la a comercialitzar i fabricar els seus taxis aeris. El fundador i conseller delegat de la companyia, JoeBen Bevirt, ha manifestat que estava desitjant construir una aliança de fabricació amb Toyota per "escalar realment aquest nou model de transport", segons informa el Financial Times.

Joby va néixer fa 15 anys, té la seu a Califòrnia i cotitza a la Borsa de Nova York des de l'any 2021. Forma part del sector d'operadors aeroespacials que busquen fer realitat una mobilitat aèria urbana sense emissions, a través d'aeronaus d'enlairament i aterratge vertical elèctric (eVTOL). Precisament, una d'aquestes aeronaus de Joby estava exposada en l'edició d'enguany del Mobile World Congress a Barcelona.

Més de 2.000 milions de dòlars

En la carrera de les empreses emergents per obtenir més finançament, un pas previ abans de topar amb altres obstacles, com construir la infraestructura necessària i aconseguir el vistiplau de les administracions públiques, Joby se situa com un dels jugadors més ben capitalitzats. Abans d'aquesta última gran inversió promesa per Toyota, la companyia ja havia aixecat més de 2.000 milions de dòlars –1.812 milions d'euros–, segons el Financial Times.

De moment, el seu avió és el primer eVTOL que té els plans de certificació acceptats pel regulador de seguretat de l'aviació dels Estats Units, l'Administració Federal d'Aviació, i ara està treballant per aconseguir l'aprovació total. De tota manera, segons el seu conseller delegat, ara estan centrats a llançar el seu primer servei comercial a Dubai l'any que ve.

Aquesta inversió de Toyota és la més ambiciosa de la companyia, però no és la primera relació del fabricant amb l'aeronàutica. El seu fundador, Sakichi Toyoda, va oferir un preu d'1 milió de iens l'any 1925 per a qualsevol que pogués inventar una bateria d'emmagatzematge que pogués alimentar cotxes i avions de llarg abast.

"La mobilitat aèria té el potencial de canviar significativament la manera com les persones es mouen i viuen en la futura societat de la mobilitat, i la seva comercialització ha estat un dels somnis de Toyota des de la seva fundació", ha manifestat la companyia recentment, segons apunta el diari britànic.

stats