Com fer servir les herbes aromàtiques a la cuina
Utilitzar plantes als fogons és una assignatura pendent, i no només per aprendre a combinar-les, sinó també per conèixer-ne els nutrients i saber potenciar-les, guardar-les i conservar-les
Eren molts els que, temps enrere, sobretot a pagès, coneixien un munt d’herbes aromàtiques i les seves propietats. En moltes cases, aquestes herbes eren imprescindibles a l’hora de cuinar. Per exemple, la sopa de farigola, ideal per prevenir els refredats, era un dels plats més habituals dels sopars. L’ús d’herbes aromàtiques, però, no ha caigut del tot. En realitat, en algunes cuines –també dels restaurants– s’està produint una certa recuperació.
El julivert, l’herba aromàtica més conreada a Catalunya, continua utilitzant-se molt. També el fonoll, la menta, l’alfàbrega –que és la base del pesto–, el llorer –un bon element digestiu, ideal per als llegums, els estofats...– o la sàlvia, que dilueix el greix de la carn.
En aquestes pàgines recollim informació d’algunes de les herbes aromàtiques més populars a Catalunya. Hi trobareu una breu descripció de cadascuna, el gust que tenen, els seus usos culinaris, medicinals i ornamentals i, finalment, informació de com conservar-les.
També incloem un mapa dels anomenats Parcs de les Olors que hi ha repartits per tot Catalunya. En cada parc es conreen, de manera ecològica, nombroses plantes aromàtiques i medicinals. S’hi fan diverses activitats per a tot tipus de públic per donar-les a conèixer: visites guiades, tallers... A més, tenen agrobotiga, on es venen productes elaborats amb plantes que serveixen no només per cuinar, sinó també per fer infusions, per perfumar els calaixos de la roba o per a la cosmètica.Els Parcs de les Olors no són jardins botànics amb cartellets i caminets, sinó espais on es poden tocar les plantes. Si hi aneu, podreu agafar una fulla o una petita branca de cada planta, fregar-la i ensumar-la. És la millor manera de conèixer-les.