Infogràfica

Com fer servir les herbes aromàtiques a la cuina

Utilitzar plantes als fogons és una assignatura pendent, i no només per aprendre a combinar-les, sinó també per conèixer-ne els nutrients i saber potenciar-les, guardar-les i conservar-les

Plantes aromàtiques posades a assecar
Herbes aromàtiques
Guia pràctica de les plantes més utilitzades

Ús culinari

Descripció

Gust

Usos medicinals

Usos ornamentals

ALFÀBREGA

CIBULET

ANET

Planta de fulles fines.

Planta de la família de les liliàcies, com la ceba, l'all o el porro. De tiges fines i buides.

N’hi ha moltes varietats. Se’n

coneix l’ús des de fa 5.000 anys.

Dolç, fresc i anisat.

Olor intensa i un gust lleugerament picant.

Gust de ceba, però més suau amb un punt picant.

Se n’aprofiten fulles, flors i llavors.

El trobem en salses, confitats amb vinagre i peixos. Molt habitual en la cuina escandinava.

Utilitzat en salses de tomàquet i en plats de pasta. És el principal ingredient de la salsa pesto. Molt present a la cuina italiana.

S’acostuma a consumir cru com a

guarnició, en sopes o en truites.

ESTRAGÓ

LLORER

Planta de fulles dentades, molt semblant al julivert.

CORIANDRE

FARIGOLA

N’hi ha moltes varietats. Creix salvatge en terrenys secs i pedregosos.

Arbust mediterrani

de fulla dura

Planta de fulla petita i molt olorosa.

Gust cítric i intens.

Anisat i lleugerament picant.

Fresc i vegetal.

Gust intens, floral i silvestre.

Se n’aprofiten les fulles fresques i les llavors seques. Molt habitual en la cuina sud-americana i asiàtica.

S’utilitza sec per

aromatitzar guisats o sopes.

Se n’utilitzen les fulles seques per aromatitzar plats i salses. Molt present a la cuina francesa.

Per aromatitzar carns, sopes o guisats. Molt present a la cuina popular catalana.

HERBA

LLIMONA

JULIVERT

MENTA

Planta herbàcia de tiges altes i fulles fines.

Planta de fulles suaus i dentades, en trobem diferents varietats.

N’hi ha moltes varietats, amb diferents intensitats i aromes.

Fresc i herbal.

Cítrica, fresca i agredolça.

Refrescant i dolça.

Se’n fa servir la tija per preparar plats de peix, sopes i guisats. Molt habitual en la gastronomia asiàtica.

Només s’utilitza cru com a decoració. Es fa servir en salses verdes, barrejat amb all en molts plats o simplement per potenciar gustos.

Principalment en plats dolços i

begudes, però també en plats salats

i guisats.

ORENGA

ROMANÍ

Planta de fulla petita i flors blanques.

SALVIA

Arbust de fulles delicades i flors liles. Se’n coneixen més de 900 varietats a tot el món.

Arbust de fulla dura amb flors liles molt oloroses.

Al contrari de la majoria d’aromàtiques, les fulles de l’orenga seques n’intensifiquen el gust.

Intens, dolç i lleugerament amargant.

Fresc i vegetal.

Se n’utilitzen les fulles i les llavors per marinar carns o en plats vegetals. Molt present a la cuina francesa i a la italiana.

En guisats i per aromatitzar olis i carns.

Cal treure’l desprès de la cocció perquè

les fulles són molt dures.

Per condimentar salses i carns.

Imprescindible en la cuina italiana.

Ús culinari

Descripció

Gust

Usos medicinals

Usos ornamentals

ALFÀBREGA

ANET

CIBULET

N’hi ha moltes varietats. Se’n

coneix l’ús des de fa 5.000 anys.

Planta de la família de les liliàcies, com la ceba, l'all o el porro. De tiges fines i buides.

Planta de fulles fines.

Dolç, fresc i anisat.

Olor intensa i gust lleugerament picant.

Gust de ceba, però més suau amb un punt picant.

Se n’aprofiten fulles, flors i llavors.

El trobem en salses, confitats amb vinagre i peixos. Molt habitual en la cuina escandinava.

Utilitzat en salses de tomàquet i

en plats de pasta. És el principal

ingredient de la salsa pesto.

S’acostuma a consumir cru com a

guarnició, en sopes o en truites.

FARIGOLA

ESTRAGÓ

CORIANDRE

LLORER

Planta de fulla petita i molt olorosa.

N’hi ha moltes varietats. Creix salvatge en terrenys secs i pedregosos.

Planta de fulles dentades, molt semblant al julivert.

Arbust mediterrani

de fulla dura

Gust cítric i intens.

Anisat i lleugerament picant.

Fresc i vegetal.

Gust intens, floral i silvestre.

Se n’aprofiten les fulles fresques i les llavors seques. Molt habitual en la cuina sud-americana i asiàtica.

S’utilitza sec per

aromatitzar guisats o sopes.

Se n’utilitzen les fulles seques per aromatitzar plats i salses. Molt present a la cuina francesa.

Per aromatitzar carns, sopes o guisats. Molt usat a la cuina catalana.

JULIVERT

MENTA

HERBA LLIMONA

Planta herbàcia de tiges altes i fulles fines.

N’hi ha moltes varietats, amb diferents intensitats i aromes.

Planta de fulles suaus i dentades, en trobem diferents varietats.

Cítrica, fresca i agredolça.

Fresc i herbal.

Refrescant i dolça.

Se’n fa servir la tija per preparar plats de peix, sopes i guisats. Molt habitual en la gastronomia asiàtica.

Només s’utilitza cru com a decoració. Es fa servir en salses verdes, barrejat amb all en molts plats o simplement per potenciar gustos.

Principalment en plats dolços i

begudes, però també en plats salats i guisats.

ROMANÍ

ORENGA

SALVIA

Planta de fulla petita i flors blanques.

Arbust de fulles delicades i flors liles. Se’n coneixen més de 900 varietats a tot el món.

Arbust de fulla dura amb flors liles molt oloroses.

Al contrari de la majoria d’aromàtiques, les fulles de l’orenga seques n’intensifiquen el gust.

Fresc i vegetal.

Intens, dolç i amargant.

En guisats i per aromatitzar olis i carns. Cal treure’l desprès de la cocció perquè les fulles són dures.

Per condimentar salses i carns.

Imprescindible en la cuina italiana.

Se n’utilitzen les fulles i les

llavors per carns i vegetals.

Ús culinari

Descripció

Gust

Usos medicinals

Usos ornamentals

ALFÀBREGA

N’hi ha moltes varietats. Se’n coneix l’ús des de fa 5.000 anys.

Olor intensa i gust lleugerament picant.

Utilitzat en salses de tomàquet i en plats de pasta. És el principal ingredient de la salsa pesto.

ANET

Planta de fulles fines.

Dolç, fresc i anisat.

Se n’aprofiten fulles, flors i llavors.

El trobem en salses, confitats amb vinagre i peixos. Habitual en la cuina escandinava.

CIBULET

Planta de la família de les liliàcies, com la ceba, l'all o el porro. De tiges fines i buides.

Gust de ceba, però més suau amb un punt picant.

S’acostuma a consumir cru com a guarnició, en sopes o en truites.

CORIANDRE

Planta de fulles dentades, molt semblant al julivert.

Gust cítric i intens.

Se n’aprofiten les fulles fresques i les llavors seques. Molt habitual en la cuina sud-americana i asiàtica.

ESTRAGÓ

Planta de fulla petita i molt olorosa.

Anisat i lleugerament picant.

Se n’utilitzen les fulles seques per aromatitzar plats i salses. Molt present a la cuina francesa.

LLORER

Arbust mediterrani de fulla dura

Fresc i vegetal.

S’utilitza sec per aromatitzar guisats o sopes.

FARIGOLA

N’hi ha moltes varietats. Creix salvatge en terrenys secs i pedregosos.

Gust intens, floral i silvestre.

Per aromatitzar carns, sopes o guisats. Molt usat a la cuina tradicional catalana.

HERBA LLIMONA

Planta herbàcia de tiges altes i fulles fines.

Cítrica, fresca i agredolça.

Se’n fa servir la tija per preparar plats de peix, sopes i guisats. Molt habitual en la gastronomia asiàtica.

JULIVERT

Planta de fulles suaus i dentades, en trobem diferents varietats.

Fresc i herbal.

Només s’utilitza cru com a decoració. Es fa servir en salses verdes, barrejat amb all en molts plats o simplement per potenciar gustos.

MENTA

N’hi ha moltes varietats, amb diferents intensitats i aromes.

Refrescant i dolça.

Principalment en plats dolços i begudes, però també en plats salats i guisats.

ORENGA

Planta de fulla petita i flors blanques.

Al contrari de la majoria d’aromàtiques, les fulles d’orenga seques n’intensifiquen el gust.

Per condimentar salses i carns. Imprescindible en la cuina italiana.

ROMANÍ

Arbust de fulla dura amb

flors liles molt oloroses.

Fresc i vegetal.

En guisats i per aromatitzar olis i carns. Cal treure’l desprès de la cocció perquè les fulles són dures.

SALVIA

Arbust de fulles delicades i flors liles. Se’n coneixen més de 900 varietats a tot el món.

Intens, dolç i amargant.

Se n’utilitzen les fulles i les llavors per aromatitzar carns i plats vegetals.

Ús culinari

Descripció

Gust

Usos medicinals

Usos ornamentals

ALFÀBREGA

N’hi ha moltes varietats. Se’n coneix l’ús des de fa 5.000 anys.

Olor intensa i gust lleugerament picant.

Utilitzat en salses de tomàquet i en plats de pasta. És el principal ingredient de la salsa pesto.

ANET

Planta de fulles fines.

Dolç, fresc i anisat.

Se n’aprofiten fulles, flors i llavors.

El trobem en salses, confitats amb vinagre i peixos. Molt habitual en la cuina escandinava.

CIBULET

Planta de la família de les liliàcies, com la ceba, l'all o el porro. De tiges fines i buides.

Gust de ceba, però més suau amb un punt picant.

S’acostuma a consumir cru com a

guarnició, en sopes o en truites.

CORIANDRE

Planta de fulles dentades, molt semblant al julivert.

Gust cítric i intens.

Se n’aprofiten les fulles fresques i les llavors seques. Molt habitual en la cuina sud-americana i asiàtica.

ESTRAGÓ

Planta de fulla petita i molt olorosa.

Anisat i lleugerament picant.

Se n’utilitzen les fulles seques per aromatitzar plats i salses. Molt present a la cuina francesa.

LLORER

Arbust mediterrani

de fulla dura

Fresc i vegetal.

S’utilitza sec per

aromatitzar guisats o sopes.

FARIGOLA

N’hi ha moltes varietats. Creix salvatge en terrenys secs i pedregosos.

Gust intens, floral i silvestre.

Per aromatitzar carns, sopes o guisats. Molt usat a la cuina catalana.

HERBA LLIMONA

Planta herbàcia de tiges altes i fulles fines.

Cítrica, fresca i agredolça.

Se’n fa servir la tija per preparar plats de peix, sopes i guisats. Molt habitual en la gastronomia asiàtica.

JULIVERT

Planta de fulles suaus i dentades, en trobem diferents varietats.

Fresc i herbal.

Només s’utilitza cru com a decoració. Es fa servir en salses verdes, barrejat amb all en molts plats o simplement per potenciar gustos.

MENTA

N’hi ha moltes varietats, amb diferents intensitats i aromes.

Refrescant i dolça.

Principalment en plats dolços i begudes, però també en plats salats i guisats.

ORENGA

Planta de fulla petita i flors blanques.

Al contrari de la majoria d’aromàtiques, les fulles de l’orenga seques n’intensifiquen el gust.

Per condimentar salses i carns.

Imprescindible en la cuina italiana.

ROMANÍ

Arbust de fulla dura amb flors liles molt oloroses.

Fresc i vegetal.

En guisats i per aromatitzar olis i carns. Cal treure’l desprès de la cocció perquè les fulles són dures.

SALVIA

Arbust de fulles delicades i flors liles. Se’n coneixen més de 900 varietats a tot el món.

Intens, dolç i amargant.

Se n’utilitzen les fulles i les llavors per carns i vegetals.

Eren molts els que, temps enrere, sobretot a pagès, coneixien un munt d’herbes aromàtiques i les seves propietats. En moltes cases, aquestes herbes eren imprescindibles a l’hora de cuinar. Per exemple, la sopa de farigola, ideal per prevenir els refredats, era un dels plats més habituals dels sopars. L’ús d’herbes aromàtiques, però, no ha caigut del tot. En realitat, en algunes cuines –també dels restaurants– s’està produint una certa recuperació.

Herbes aromàtiques per tipus de cuina

Catalana

Francesa

Farigola

Cibulet

Julivert

Estragó

Orenga

Farigola

Romaní

Julivert

Llorer

Llorer

Orenga

Romaní

Ratatouille

Sopa de farigola

Sàlvia

Italiana

Alfàbrega

Cibulet

Mexicana

Farigola

Alfàbrega

Julivert

Coriandre

Orenga

Farigola

Romaní

Herba llimona

Sàlvia

Julivert

Pizza Margarita

Llorer

Guacamole

Tailandesa

Orenga

Romaní

Alfàbrega

Menta

Coriandre

Menta

Herba llimona

Sopa de coco

Catalana

Farigola

Julivert

Orenga

Romaní

Llorer

Sopa de farigola

Italiana

Alfàbrega

Cibulet

Farigola

Julivert

Orenga

Romaní

Sàlvia

Pizza Margarita

Francesa

Cibulet

Estragó

Farigola

Julivert

Llorer

Orenga

Romaní

Sàlvia

Ratatouille

Tailandesa

Alfàbrega

Coriandre

Menta

Herba llimona

Sopa de coco

Mexicana

Alfàbrega

Coriandre

Farigola

Herba llimona

Julivert

Llorer

Orenga

Guacamole

Romaní

Menta

Catalana

Farigola

Julivert

Orenga

Romaní

Llorer

Sopa de farigola

Italiana

Alfàbrega

Cibulet

Farigola

Julivert

Orenga

Romaní

Sàlvia

Pizza Margarita

Francesa

Cibulet

Estragó

Farigola

Julivert

Llorer

Orenga

Romaní

Sàlvia

Ratatouille

Tailandesa

Alfàbrega

Coriandre

Menta

Herba llimona

Sopa de coco

Mexicana

Alfàbrega

Coriandre

Farigola

Herba llimona

Julivert

Llorer

Orenga

Guacamole

Romaní

Menta

El julivert, l’herba aromàtica més conreada a Catalunya, continua utilitzant-se molt. També el fonoll, la menta, l’alfàbrega –que és la base del pesto–, el llorer –un bon element digestiu, ideal per als llegums, els estofats...– o la sàlvia, que dilueix el greix de la carn. 

Cultiu de les plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya
En hectàrees, l'any 2020

Orenga 0,09

Romaní 1,44

Farigola 1,97

Anet 2,42

Alfàbrega 2,76

Espècies aromàtiques llenyoses 20,20

Coriandre 37,11

Menta 44,76

Fonoll 53,07

Espècies aromàtiques herbàcies 74,80

Julivert 201,29

Orenga 0,09

Romaní 1,44

Farigola 1,97

Anet 2,42

Alfàbrega 2,76

Espècies aromàtiques llenyoses 20,20

Coriandre 37,11

Menta 44,76

Fonoll 53,07

Espècies aromàtiques herbàcies 74,80

Julivert 201,29

Orenga 0,09

Romaní 1,44

Farigola 1,97

Anet 2,42

Alfàbrega 2,76

Espècies aromàtiques llenyoses 20,20

Coriandre 37,11

Menta 44,76

Fonoll 53,07

Espècies aromàtiques herbàcies 74,80

Julivert 201,29

En aquestes pàgines recollim informació d’algunes de les herbes aromàtiques més populars a Catalunya. Hi trobareu una breu descripció de cadascuna, el gust que tenen, els seus usos culinaris, medicinals i ornamentals i, finalment, informació de com conservar-les.

Com conservar-les

Sistema de plançó

Sistema de tovallola

Emboliqueu les fulles en paper de cuina per treure'ls l’excés d’humitat

Tapeu les branques amb una bossa de plàstic

Poseu-les dins d’una bossa de plàstic amb tancament zip

Tanqueu-ho amb una goma perquè mantingui la humitat

Guardeu-les a la nevera. Algunes plantes com la menta o el julivert es poden congelar

Assecat

Talleu la part de baix de les tiges amb unes tisores o un ganivet

Guardeu-les seques i esmicolades en un pot hermètic

Feu-ne petits rams, lligueu-los i pengeu-los amb les fulles cap avall i deixeu-les assecar en un lloc fresc i airejat perquè no es podreixin

Poseu-les dins d’un

pot amb aigua freda

Guardeu-ho a la nevera o a un lloc fresc

Sistema de plançó

Tapeu les branques amb una bossa de plàstic

Tanqueu-ho amb una goma perquè mantingui la humitat

Talleu la part de baix de les tiges amb unes tisores o un ganivet

Poseu-les dins d’un pot amb aigua freda

Guardeu-ho a la nevera o a un lloc fresc

Sistema de tovallola

Emboliqueu les fulles en paper de cuina per treure'ls l’excés d’humitat

Poseu-les dins d’una bossa de plàstic amb

tancament zip

Guardeu-les a la nevera. Algunes plantes com la menta o el julivert es poden congelar

Assecat

Guardeu-les seques i esmicolades en un pot hermètic

Feu-ne petits rams, lligueu-los i pengeu-los amb les fulles cap avall i deixeu-les assecar en un lloc fresc i airejat perquè no es podreixin

Sistema de plançó

Tapeu les branques amb una bossa de plàstic

Tanqueu-ho amb una goma perquè mantingui la humitat

Talleu la part de baix de les tiges amb unes tisores o un ganivet

Poseu-les dins d’un pot amb aigua freda

Guardeu-ho a la nevera o a un lloc fresc

Sistema de tovallola

Emboliqueu les fulles en paper de cuina per treure'ls l’excés d’humitat

Poseu-les dins d’una bossa de plàstic amb

tancament zip

Guardeu-les a la nevera. Algunes plantes com la menta o el julivert es poden congelar

Assecat

Feu-ne petits rams, lligueu-los i pengeu-los amb les fulles cap avall i deixeu-les assecar en un lloc fresc i airejat perquè no es podreixin

Guardeu-les seques i esmicolades en un pot hermètic

També incloem un mapa dels anomenats Parcs de les Olors que hi ha repartits per tot Catalunya. En cada parc es conreen, de manera ecològica, nombroses plantes aromàtiques i medicinals. S’hi fan diverses activitats per a tot tipus de públic per donar-les a conèixer: visites guiades, tallers... A més, tenen agrobotiga, on es venen productes elaborats amb plantes que serveixen no només per cuinar, sinó també per fer infusions, per perfumar els calaixos de la roba o per a la cosmètica.Els Parcs de les Olors no són jardins botànics amb cartellets i caminets, sinó espais on es poden tocar les plantes. Si hi aneu, podreu agafar una fulla o una petita branca de cada planta, fregar-la i ensumar-la. És la millor manera de conèixer-les. 

Els parcs de les olors

1.

Prat de Sala (Alta Ribagorça)

2.

Molí del Casó (Berguedà)

3.

Sant Joan les Fonts (Garrotxa)

4.

Celrà (Gironès)

5.

Ivars de Noguera (Noguera)

6.

Can Gessé (Segrià)

7.

Linyola (Pla d’Urgell)

8.

Claret (Segarra)

9.

Cal Forner (Berguedà)

10.

Taradell (Osona)

11.

El Serrat (Vallès Oriental)

12.

El Secret del Bosc (Maresme)

13.

Les Basselles (Garrigues)

14.

Mas de Caret (Conca de Barberà)

15.

Reus (Baix Camp)

16.

Sant Marçal (Alt Penedès)

17.

ger (Mallorca)

1.

Prat de Sala (Alta Ribagorça)

2.

Molí del Casó (Berguedà)

3.

Sant Joan les Fonts (Garrotxa)

4.

Celrà (Gironès)

5.

Ivars de Noguera (Noguera)

6.

Can Gessé (Segrià)

7.

Linyola (Pla d’Urgell)

8.

Claret (Segarra)

9.

Cal Forner (Berguedà)

10.

Taradell (Osona)

El Serrat (Vallès Oriental)

11.

12.

El Secret del Bosc (Maresme)

13.

Les Basselles (Garrigues)

14.

Mas de Caret (Conca de Barberà)

15.

Reus (Baix Camp)

16.

Sant Marçal (Alt Penedès)

17.

ger (Mallorca)

1.

Prat de Sala (Alta Ribagorça)

2.

Molí del Casó (Berguedà)

3.

Sant Joan les Fonts (Garrotxa)

4.

Celrà (Gironès)

5.

Ivars de Noguera (Noguera)

6.

Can Gessé (Segrià)

7.

Linyola (Pla d’Urgell)

8.

Claret (Segarra)

9.

Cal Forner (Berguedà)

10.

Taradell (Osona)

11.

El Serrat (Vallès Oriental)

12.

El Secret del Bosc (Maresme)

13.

Les Basselles (Garrigues)

14.

Mas de Caret (Conca de Barberà)

15.

Reus (Baix Camp)

16.

Sant Marçal (Alt Penedès)

17.

ger (Mallorca)

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
MOC

Font: Cocinista, Parc de les Olors i elaboració pròpia

stats