Trucs perquè la casa sembli més endreçada del que està
Tenir els coixins del sofà ben posats i emmarcar els dibuixos i làmines afavoreixen la sensació d'ordre d'una estança
BarcelonaCada dia dediquem una estona a endreçar la casa perquè ens agrada viure en un espai recollit, que ens transmeti pau i tranquil·litat. Però sovint, per molt que ordenem, casa nostra no acaba d’estar com ens agradaria. Els professionals de l'ordre tenen alguns trucs perquè la casa sembli més endreçada del que realment està i l’ordre brilli amb llum pròpia.
L'entrada, la primera impressió
Començarem per l’entrada, que és el que causa la primera impressió de la casa als convidats. Explica la famosa Marie Kondo que quan visita les cases dels seus clients rep molta informació per com tenen d’endreçada (o més ben dit, de desendreçada) l’entrada, perquè sol ser un reflex de l’estat general de la casa. Si ens costa mantenir l’entrada recollida, almenys intentem que no es noti tant el desordre. I no per les visites, sinó per nosaltres mateixos. A nosaltres també ens suggestiona trobar-nos la casa desendreçada tan bon punt obrim la porta.
Un truc és tenir el penjador buit, o força buit. Evitarem carregar-lo d’abrics, jerseis, gorres, cascos, bufandes i bosses. La roba pot anar a l’armari, o podem deixar a l’entrada només les que ens en posem més. Els cascos poden anar amagats dins un moble, igual que les sabates.
El segon truc és no tenir petites coses sense lloc. Les monedes aniran al moneder. Les factures les obrirem de seguida i les arxivarem. O bé les llençarem si no cal conservar-les. Guardarem les ulleres de sol, una pila, un clau, dos caramels… al seu lloc. Si no en tenen, l’haurem de crear. Aquestes petites coses escampades al taulell ens delaten. Per a les claus, podem penjar un clauet bufó a la paret, o posar un platet o un bol de fusta o de cotó (el que sigui més agradable a l’oïda) per deixar-les allà. Mantenir les superfícies netes farà que l’entrada es vegi molt millor del que realment està.
El lavabo i el dormitori, visualment més nets
Els lavabos també poden millorar amb un parell de trucs. El primer és penjar les tovalloles sempre rectes. I si les tenim conjuntades, ja és de premi. El segon manament és no tenir roba penjada darrere la porta, com el pijama o el jersei d’estar per casa. I si volem un tercer manament, no hi tinguem llibres ni revistes a la vista. Moltes famílies en tenen per acompanyar els moments de solitud a la tassa del vàter, però trenquen l’harmonia del lavabo. I un altre element que no em canso de veure als vídeos de YouTube i als programes de televisió nord-americans és la tapa del vàter alçada. Sisplau, abaixem la tapa del vàter quan acabem de fer necessitats i tindrem un lavabo visualment més relaxant i més net.
Continuem cap al dormitori. El llit ha d’estar fet, evidentment, això es dona per sabut. Perquè la tauleta de nit es vegi més ordenada, guardarem en vertical la crema de mans, i el llumet de lectura de pinça, els llibres, els auriculars, el carregador, etcètera en una cistella maca. Acostumem-nos a agrupar el poti-poti en contenidors. I si tenim calaixos, encara millor. Traieu-ne partit.
Perquè l’armari de roba es vegi més endreçat és recomanable tenir els penjadors iguals. Recomano els de fusta o bé els avellutats, que són més prims i antilliscants. Deixarem un dit entre cada penjador i cada un només tindrà una peça de roba. A l'hora de penjar la roba podem tenir en compte tres premisses: penjar la roba de llarg a curt, de fosc a clar o de gruixut a prim. És molt difícil que puguem complir les tres premisses alhora, així que escollirem el criteri que es vegi millor al nostre armari perquè sigui pràctic i faci el millor efecte possible.
Els detalls de la sala, l'estudi i el menjador
La sala d'estar és una altra zona activa de la casa i es pot veure fàcilment desendreçada. Posarem la nostra atenció en alguns detalls. Primer, que les cortines estiguin planxades, i totalment tancades o totalment obertes. Així fa més efecte d’ordre que no pas passades fins a la meitat de la finestra. El segon detall, i molt important, és tenir els coixins del sofà ben posats. I, com en el cas de les tovalloles del lavabo, si conjunten es veuran més harmònics i transmetran més ordre. El tercer detall és tenir sempre les pantalles dels llums i els quadres ben rectes.
L’estudi o l'escriptori es poden veure caòtics perquè hi tinguem molts elements petits, com bolígrafs, folis i cables. El primer que cal fer és intentar tenir l’escriptori recollit, per descomptat. Un truc perquè es vegi més ordenat és amagar els cables. Optarem pel Bluetooth sempre que ens sigui possible, o amagarem els cables entre els mobles i la paret. Els podem enganxar amb cinta o amb adhesius perquè quedin més fixats i no caiguin. Un altre truc és posar bé la cadira quan ens aixequem, ben arrambada a la taula.
L’hàbit d’apropar les cadires també el tindrem al menjador. Sembla una obvietat, però és ben freqüent a les cases que les estovalles es quedin a la taula, plenes de molles, amb la gerra d’aigua a sobre i el setrill. I si també volem harmonia amb la taula parada, una gerra de vidre (o que simuli vidre) sempre estarà més integrada que una ampolla de plàstic amb la seva etiqueta de colors. I parlant de colors, uns elements que ens desendrecen les parets són els dibuixos o làmines sense emmarcar. Aconseguirem més sensació d’ordre si els emmarquem i els pengem amb criteri i buscant un diàleg entre les imatges.
Les habitacions dels més petits
Les habitacions dels nostres fills i filles també es poden veure pitjor del que realment estan a causa de la proliferació de joguines, llibres i materials. El truc d’emmarcar les làmines i dibuixos també l’aplicarem a l’habitació dels petits i adolescents. En segon lloc, intentarem que els mobles conjuntin o siguin d’un mateix estil perquè transmetin una sensació d’homogeneïtat. Amagarem de la vista tot el que sigui possible i hi deixarem els elements que més ens agraden i que no alteren l’ordre de l’estança. Aquí també posarem en pràctica els trucs que serveixen a altres parts de la casa: coixins rectes, llums i quadres rectes, cortines planxades i totalment obertes o tancades, cap peça de roba al penjador de la paret, la cadira arrambada a l’escriptori, i un lloc per a cada coseta petita que pul·lula per les superfícies. I si no ho volem endreçar perquè ens fa mandra o no sabem què fer-ne, guardem-ho en un calaix perquè no facin soroll visual.
Si bé no cal aplicar tots aquests trucs alhora, dur-ne a la pràctica uns quants ja marcarà una diferència a casa. De seguida notarem canvis a les estances i convertiran les nostres quatre parets en un santuari de pau i tranquil·litat on ser una mica més feliços cada dia.