Sovint maltractat de la dieta catalana, l'esmorzar potent i de forquilla està agafant adeptes cada dia que passa arreu del territori. En aquest context, el gremi ciclista n'ha fet bandera per diversos motius: uns de purament nutritius, ja que van bé per agafar forces després d'un esforç gran, i uns altres –i potser els més importants– també de comunitat, ja que és el moment de trobar-se en rotllana a la taula i parlar de la ruta i l'anecdotari del dia.
En aquest sentit, Catalunya està plena de locals que ofereixen esmorzars de forquilla que els ciclistes estan colonitzant cada cap de setmana. De Cal Pep, al barri de Gràcia, a Cal Ramonet, a Santa Maria de Miralles. Dels Tremols, a Fogàs de Tordera, al Migdia, a Vilablareix. Les opcions es compten per centenars i estan repartides per tot el territori.
De fet, hi ha una web que ha recollit on fer els millors esmorzars amb forquilla de Catalunya, Esmorzarsdeforquilla.net, impulsada pel periodista Albert Molins i que avui dia supera els 600 establiments a tot el país que permeten esmorzar entaulat i agafar energia de sobres per passar la resta de jornada.