Benestar

Estàs de vacances? És un bon moment per desintoxicar-te del mòbil

L'estiu és l'època de l'any en què algunes xarxes socials bullen d'activitat, però també és la millor època per dur a terme algunes de les accions més recomanades pels especialistes per reduir les estones davant la pantalla

Un mòbil enterrat a la sorra en una imatge de recurs.
4 min

Barcelona"Les ganes que tinc que sigui demà per poder llençar el telèfon per les escales". Ho exclamava la comunicadora Andrea Gumes en una piulada durant la seva última jornada laboral abans de les vacances. Com ella, molts viuen l'estiu com la temporada ideal per començar de cap i de nou i examinar críticament el temps que passem mirant l'smartphone i, de retruc, les xarxes socials. Potser no cal encastar l'aparell contra la paret, però les vacances semblen un moment perfecte per descansar de la pantalleta.

Les xifres que va presentar l'any passat la plataforma Smartme Analytics respecte als residents a l'estat espanyol i el temps que destinen al telèfon mòbil diàriament són reveladores: una mitjana de 3 hores i 40 minuts cada dia. Una dada que augmenta encara més entre els joves d'entre 18 i 24 anys, que superen les 4 hores de militància davant de l'smartphone. Potser no ens ho hem preguntat mai perquè ho donem per assumit, però ¿és realment un problema que passem aproximadament una quarta part del temps que estem desperts cada jornada mirant el telèfon?

En un article publicat al New York Times, la investigadora de la universitat de Stanford Anna Lembke assegurava que una addicció se sustenta en les tres C: control –quan l'ús es considera que està fora de control–, compulsió –quan consumim de manera impulsiva i sense decidir-ho conscientment– i les conseqüències –quan són negatives des d'un punt de vista social, físic i mental–. La qüestió és si ens podem reconèixer en aquests comportaments. "Tenia el sentiment personal inequívoc que passava massa temps cada dia amb el telèfon, unes quatre hores i mitja de pantalla sumant totes les aplicacions. Notava un sentiment d'addicció, que necessitava tenir el telèfon a prop". Ho explica Ramon Muns, advocat de Barcelona de 32 anys que va decidir parar el que ell considerava "una esclavitud inútil i una pèrdua de temps", la sensació de tenir l'aparell sempre a mà.

Aplicacions per controlar les aplicacions

Muns va decidir aturar-ho. Es va baixar l'aplicació AppBlock, una de les moltes que hi ha a internet per controlar el temps que passem a les xarxes. Permet afegir una sèrie de correccions sobre el temps que un passa en certes aplis del mòbil en general. "M'ho he instal·lat per controlar les estones que passava a Twitter i Instagram i m'ha anat molt bé. La primera encara la consulto una mica per estar al dia en temes informatius, però la segona l'he abandonat completament, fa dos mesos que no sé què fa la gent del meu voltant", explica l'advocat. El mercat d'aplicacions que trobem a internet i que limiten l'ús que fem del telèfon és molt ampli, senyal que és una preocupació habitual entre part de la població i del sector que abusa de pantalles. Algunes de les més populars són Quality Time, que permet portar un control de temps real d'ús, Antisocial, que et compara amb altres usuaris, o Checky, que quantifica les vegades que encenem la pantalla.

Precisament l'estiu és un moment que les xarxes socials bullen d'activitat. Ja se sap: cap moment de vacances sense la seva imatge, amb un filtre maco, i publicada a internet. En aquest sentit, Macià Buades Rotger, professor lector de la Facultat de Psicologia de la UB, assegura que desenganxar-se del mòbil durant les vacances "no necessàriament ha de ser beneficiós, però és possible que puguem usar part del temps que hi dediquem a una altra activitat que ho sigui molt més". En aquest mateix sentit s'expressa Ramon Muns, que reconeix que fins ara l'estiu era una època en què encara dedicava més temps a les xarxes socials, perquè tenia més temps i la mirada a la pantalla era totalment impulsiva".

L'estiu, l'època en què més es lliga per internet

Ho diuen les cançons pop i els tòpics continuen sent verídics: l'estiu és la millor època de l'any per lligar i buscar noves relacions, siguin de llarga durada o esporàdiques. Això sí, que es facin més activitats al carrer, i sovint fora de casa, no vol dir que l'activitat en aplicacions com Tinder, Meetic, OkCupid o Bumble s'aturi o es redueixi. Ben al contrari. Encara que el 2 de gener és el dia més actiu de l'any a les aplis de lligar, els mesos d'estiu són alguns dels que registren més activitat. Un bon exemple d'aquest moviment és com es busca millorar el perfil dels usuaris: fa dos anys es va saber que el 21 de juliol havia estat el dia en què s'havien publicat més fotos a Tinder i fins a 4 milions de registrats a l'aplicació de la flama ho havien fet durant el mes de juliol, fets que demostren que l'activitat es multiplica. Indagant més en aquesta dada, segons xifres que va fer públiques Tinder, el 60% de les noves fotos que poblen els perfils dels usuaris són de viatges fets durant les vacances, el 58% a la platja o piscines i el 45% amb roba estiuenca.

A banda de trobar altres activitats allunyades de les pantalles, els experts aconsellen ferventment no consultar temes relacionats amb la feina al telèfon personal. En aquest sentit, una bona mesura podria ser desconfigurar el correu associat a l'empresa per a la qual treballes. "En la mesura del possible, la feina és en un lloc de treball i en un horari delimitat". Per tant, el millor seria no portar-la de vacances engreixant així encara més la dependència del telèfon mòbil, assegura el psicòleg.

5 hàbits per deixar de mirar tant el mòbil

  • Desactiva les notificacions. Les imatges, sons i vibracions són un toc d'atenció irresistible.
  • Arxiva els xats. La possibilitat d'arxivar xats d'aplicacions de missatgeria com WhatsApp o Telegram permet que ni t'apareguin a l'entrar a l'aplicació.
  • Evita endur-te el carregador. Quan marxis de viatge o surtis de casa, aquesta mesura pot ajudar a reduir l'ús del telèfon per evitar quedar-te sense bateria. Fins i tot, el pots posar en mode avió i només encendre'l en moments puntuals.
  • Allunya't del mòbil. No és necessari dur-lo a sobre mentre ets a casa llegint o fent una altra activitat. És recomanable deixar-lo fora de l'habitació a la nit i així evitar mirar-lo abans d'anar a dormir o a l'hora de llevar-se.
  • Busca un rellotge tradicional. Fes-lo servir de despertador i per mirar l'hora durant el dia. Evitaràs mirar la pantalla per saber en quin moment del dia vius.

Desintoxicar-se gradualment

Les vacances són un bon moment per dur a terme algunes de les accions més recomanades pels especialistes de cara a reduir estona de pantalla: fer dejunis de certa estona sense consultar el telèfon, establir regles d'ús estrictes o, fins i tot, endur-te de viatge un mòbil menys atractiu. Tot això pot ser útil, però el psicòleg Macià Buades Rotger recomana fer-ho tot de manera "gradual", tant reduir el temps com, al tornar, segurament augmentar-lo: "Tant la desintoxicació com la represa haurien de ser graduals perquè el canvi no sigui traumàtic. És a dir, anar mirant progressivament menys el mòbil al principi de les vacances i començar a mirar-lo més cap al final, de manera que no sentim tanta abstinència inicial ni ens sentim sobrepassats quan el reprenem".

stats