Eureka!
Suplements11/10/2023

De vendre fideus a ser el rei coreà de l'electrònica: així ha conquerit el món Samsung

El conglomerat asiàtic fundat per Lee Byung-chul té els seus orígens en un negoci d'exportació d'alimentació

El jove Lee Byung-chul feia setmanes que tenia marcat l'1 de març del 1938 al calendari. Aquell dia va llevar-se d'hora, va sortir de casa i va plantar-se davant d'un edifici rectangular de tres plantes situat al centre de Daegu, avui una de les ciutats més importants de Corea del Sud. A la façana hi penjava el cartell que ell mateix hi havia fet col·locar uns dies abans. S'hi podia llegir "Samsung" tres estrelles, en català–, el nom de la botiga que estava a punt d'inaugurar. Lee Byung-chul havia invertit un bocí de la fortuna familiar en posar en marxa un negoci enfocat a vendre, exportar i importar tota mena de productes alimentaris de la zona: des de fideus coreans fins a peix assecat, fruita i begudes alcohòliques. Aleshores encara no sabia que acabava de posar la primera pedra d'una companyia que, 85 anys més tard, facturaria prop de 30.000 milions d'euros i seria una de les marques més poderoses en un munt de sectors, com el de l'electrònica de consum, el de la construcció naval i el de les finances. Com s'ho va fer?

L'estratègia que va traçar el jove per convertir la botiga en un imperi mundial té els ingredients d'una gran producció hollywoodiana: una família adinerada, un empresari astut, un país convuls i bons amics al govern. De fet, el context polític i econòmic coreà de l'època va ser clau perquè avui el logotip de Samsung llueixi al teu mòbil o al forn que et presideix la cuina. 

Cargando
No hay anuncios

Un país per impulsar

El 1938, quan Lee Byung-chul atenia el seu primer client, Corea vivia sota el domini colonial japonès. Durant aquells anys, l'empresari es va centrar en el món de l'alimentació i del tèxtil. Ara bé, el 1945, amb el desenllaç de la Segona Guerra Mundial, tot va canviar. Quan les forces japoneses van capitular, soviètics i estatunidencs van dividir-se Corea. A la part nord va prendre-hi el poder l'activista comunista Kim Il-sung; a la sud, el polític anticomunista Rhee Syng-man. L'amo de Samsung va veure en les noves fronteres i la voluntat del nou govern per industrialitzar un país molt empobrit l'oportunitat per expandir el seu negoci. El primer pas el va fer el 1947, traslladant la seu de l'empresa a Seül, el nou centre econòmic i polític del país. El segon, el 1948, creant la filial Samsung Moolsan, especialitzada en operacions comercials i de la construcció.

Cargando
No hay anuncios

"Samsung és un bon exemple de com petits tallers de l'època van aprofitar l'onada expansiva de la postguerra per créixer seguint el model asiàtic, cuinat al Japó i estès també a les antigues colònies nipones", contextualitza Xavier Ferràs, professor d'Esade expert en innovació. Ferràs resumeix en sis els ingredients que han fet d'aquesta estratègia un model d'èxit: saber crear empreses eficients, atraure inversió estrangera, aprendre de les empreses occidentals, generar producte propi, exportar-lo i dissenyar tecnologia i ciència pròpies. "Estats com Corea del Sud, la Xina, Taiwan, el Japó i el Vietnam han desenvolupat una política industrial amb un gran suport i la planificació dels seus governs", afegeix. 

Tenir bons amics (i poderosos)

Cargando
No hay anuncios

Lee va entendre de seguida que si volia fer-se d'or havia d'anar de bracet del president Rhee Syng-man. Va teixir-hi bones relacions i va aconseguir que l'estat li adjudiqués contractes sucosos relacionats amb el comerç exterior. El 1961, però, un cop d'estat militar va derrocar Rhee i l'amo de Samsung va passar a encapçalar una llista d'empresaris presumptament corruptes que el nou règim volia analitzar de ben a prop. Se'n va sortir canviant d'amics. Park Chung-hee, el militar que havia assumit el poder, va acceptar perdonar-li la complicitat amb l'anterior president a canvi que l'ajudés a transformar Corea en una nació industrial. L'estratègia del flamant govern era clara: importar matèries primeres i tecnologia, produir amb la mà d'obra barata coreana i exportar els productes a l'estranger.

Cargando
No hay anuncios

Per aconseguir-ho, l'estat va abraçar empreses nacionals fortes com Samsung, que amb els privilegis atorgats pel govern no van trigar gaire a convertir-se en grans conglomerats. El 1963 Samsung va obrir una divisió d'assegurances; el 1969, una de components electrònics; el 1974, una de construcció de vaixells; el 1980, una de telecomunicacions... "Avui Samsung és l'empresa líder en nombre de patents absolutes i la segona en patents de xips electrònics, dels quals depenen totes les cadenes de valor del món", acaba Ferràs.

84 anys de Samsung

1938

Lee Byung-chul inaugura Samsung, un negoci d'alimentació

1945

Teixeix complicitats amb el nou govern de Rhee Syng-man

1961

Es conjura amb el president coreà Park Chung-hee per industrialitzar el país

2022

És líder en nombre de patents, mou 30.000 M€ i és clau mundial per als xips electrònics