Gastronomia i oci

El vi es treu la cotilla: música, relats eròtics i activitats 'vil·lennials'

El sector idea una pila de propostes per jugar a casa o gaudir de l'aire lliure a la primavera

Il·lustració
29/04/2024
5 min

La vinya ha començat a brotar amb la primavera, una època de l'any que s'aprofita per celebrar un bon reguitzell d'activitats al voltant del vi. El turisme del vi, el denominat enoturisme, s'està sofisticant i ja ofereix un munt de propostes que defugen la clàssica explicació tècnica de com s'elabora el vi amb la sala de botes de rerefons. Ara que els dies conviden a gaudir de l'aire lliure, s'organitzen tastos singulars, de vegades amb acompanyament culinari i musical, i és el moment idoni per acudir als wine bars dels cellers o fer una trobada amb família o amics per posar-se a prova amb algun joc ideat a partir del vi.

'Wine bars', dormir entre vinyes i un 'escape room'

Els cellers han diversificat la seva oferta enoturística. El festival Vívid que acull l'Empordà ha inclòs experiències vil·lennials per a joves, com la del celler Mas Geli que, per conèixer gent, proposava tastar cada vi amb companys de taula diferents. També s'obren camí els nous wine bars dels cellers, on fer una copa i picar alguna cosa, així com els allotjaments per despertar-se a peu de vinya. A les webs de les rutes enoturístiques se n'hi troben reculls. També hi ha els cellers que busquen diferenciar-se, com el Celler Masroig, amb el seu escape room, Enigmasroig. És un recorregut a través d'aquesta cooperativa del Priorat per fer amb la canalla, perquè aprenguin sobre la seva història, i vegin com s'elabora el vi mentre desxifren una sèrie d'enigmes amb premi final.

L''escape room' organitzat al Celler Masroig

Que l'humor no falti a taula

Altres iniciatives posen l'accent en el caràcter lúdic del vi, com fan els germans Virgili. Han creat el vi Xitxarel·lo, un xarel·lo DO Penedès amb més de 70 insults i renecs en català a l'ampolla (tabalot, galifardeu, desvirga gallines...). Tenia de germà El Cabronet, un vi negre que han hagut de deixar de fer per la sequera. També han ideat el vermut El Bandarra, amb el qual volen plantar cara a la cervesa, i de l'acte de fer el vermut n'han fet un joc amb el pack Vermunova. A més, tenen la ratafia L'Hòstia, amb la qual aspiren a frenar l'auge del licor alemany Jägermeister entre els joves. Amb tot plegat volen atraure nous consumidors, sense parlar-los del terroir ni d'altres tecnicismes. "El 99,9% el que pretén quan obre una ampolla de vi és socialitzar i passar-ho bé amb la família, els amics o qui sigui", assevera Àlex Virgili, i reivindica que ho fomenten amb humor: "Per sobre de tot, l'humor salva la humanitat".

El 'set' de Vermunova

Converses per intimar prenent una copa

Per afavorir la socialització també va néixer Round Table. Són dos vins, un blanc aromàtic de gewürztraminer, sauvignon blanc i muscat (DO Penedès) i un negre amb cupatge clàssic de garnatxa i carinyena (DO Montsant). Es distingeixen per proposar un tema de debat, que es revela tot rascant el cercle vermell de l'etiqueta i que no deixa indiferent. Martí Cirera vol contribuir així a treure la "por" al vi tot reivindicant-ne la dimensió social. "Al final serveix per ajuntar-nos, parlar, tenir converses...", subratlla. Van començar suggerint temes més seriosos, com Trump o el preu del lloguer, però s'han decantat pels que més poden animar una conversa. Rascant dues ampolles ens apareixen "bisexualitat" i "cagades memorables".

Un joc de taula i un per olorar

Hi ha propostes amb un afany més didàctic, com el joc de taula La Viña, del grup editorial Devir. El va crear el riojà José Ramón Palacios el 2019 quan els que hi havia de vi eren complexos o no estaven en castellà. Per jugar a La Viña, que ha arribat fins a Corea del Sud, n'hi ha prou amb saber que "el raïm s'ha de veremar i després processar-lo al celler", relata Palacios. És un joc de cartes que simula una vinya i cal veremar-la amb uns ninots per dur el raïm fins al celler. A més, Pinord té els vins Diorama, projecte de Mireia Tetas, nova generació d'aquest celler originari del Penedès. Són monovarietals –ara de garnatxa blanca, negra, chardonnay i syrah– i en fan estoigs amb aromes per ajudar a detectar-les. Tetas sosté que el sector vinícola hauria de promoure més "tot el que faci que el consumidor interactuï amb el vi i se senti implicat".

El joc Round Table

A l'abril, activitats mil

L'esclat enoturístic primaveral a peu de vinya ha començat amb el festival Vívid, que fins al 4 de maig ha programat una seixantena d'activitats a la Costa Brava, entre les quals es fa valdre el paper de les dones en el vi empordanès. A hores d'ara encara es pot gaudir de rutes i esmorzars de forquilla entre vinyes, maridatges amb productes del territori o amb música en directe i propostes en família. A més, del 18 al 22 d'abril arriba la Primavera de la DO Terra Alta, amb Batea d'epicentre: acull la mostra de vins de la denominació d'origen terraltenca i la segona edició del Cruïlla DO Terra Alta, amb Oques Grasses, Gertrudis, Figa Flawas i El Pony Menut.

El Penedès, un actiu epicentre enoturístic

A Avinyonet del Penedès se celebra el Microvi fins al 25 de maig, amb activitats com el tast dels petits cellers o de la varietat sumoll, visites teatralitzades al jaciment ibèric de la Font de la Canya –referent de la història del vi a Catalunya– o Visexual, un tast amb lectura de relats i poemes eròtics. Un dels moments àlgids al Penedès es viurà el cap de setmana del 3 al 5 de maig, quan es farà el Ressons Penedès by Cruïlla, que també duu el segell del festival barceloní. Hi actuaran una trentena d'artistes als carrers i places de 13 municipis i a 10 cellers. Els caps de cartell són La Pegatina, Ladilla Russa, The Tyets i Mushkaa.

El concert a la cava Oriol Rossell al Ressons Penedès de l'any passat

La imperdible fira dels vins del Priorat

El cap de setmana del 3 al 5 de maig també hi ha una de les cites més esperades de l'any pels amants del vi: la 29a Fira del Vi de Falset, en la qual es poden degustar els vins de 71 cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant. Ja s'ha obert la venda anticipada de tiquets per a la fira, que també acollirà actuacions musicals, i en paral·lel s'organitzen tastos de renom (com el de carinyenes de Porrera, el Tast amb Llops de Gratallops, el de les Mines de Bellmunt, el de Cal Compte o el de brisats de La Bacchanal), mentre que del 6 al 31 de maig se'n faran a cellers.

El ritme no afluixa la resta del maig i el juny

El frenesí enoturístic del maig prossegueix amb la Primavera del Cava, que del 4 al 26 de maig ofereix propostes en 16 cellers de l'Alt Penedès, l'Alt Camp, el Maresme, l'Anoia i la Conca de Barberà. L'11 de maig estava previst el Som Rosats, el primer festival de Catalunya dedicat als vins rosats i que havia d'acollir el celler Rendé Masdéu de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), però finalment ha quedat ajornat i per ara se'n desconeix la nova data. I el 18 i 19 de maig se celebra Arrels de Vi a Sant Martí d'Empúries, una fira professional oberta a tothom amb el focus posat en el vi DO Empordà. Ja de cara el juny, per ara estan confirmades cites que tindran lloc durant el cap de setmana de l'1 i el 2: al Penedès, la Festa de la Floració de la Carretera del Vi al celler Rovellats de Sant Martí Sarroca i la fira Vins Rebels de mínima intervenció a Vilafranca. A Barcelona, s'hi farà Vins a la Vila al carrer Verdi.

L'hedonisme és inherent al vi

L'expert en enoturisme Lluís Tolosa constata que "tant el vi com l'enoturisme han buscat formes més innovadores, informals i lúdiques de relacionar-se amb el públic en general", i vaticina que "la tendència anirà a més", amb les possibilitats que brinden innovacions com la realitat virtual. En la seva opinió, en el turisme del vi conviuran propostes tradicionals amb altres de més modernes i "alguns canvis revolucionaris i transgressors", però opina que no s'ha de perdre de vista que el vi està fonamentalment relacionat amb un estil de vida hedonista: "Crec més en una copa de vi veient una posta de sol, amb vistes al mar i música chill-out que no pas impartint tastos formals amb anàlisi visual, olfactiu i gustatiu".

stats