Videojocs
Suplements22/03/2023

Si t’ha agradat ‘The last of us’, per què no proves el videojoc?

Molts espectadors s’hauran endinsat en el seu món a través de la sèrie de la HBO, però ja fa anys que la saga forma part de l’imaginari dels jugadors i que és premiada per la seva feina

[Aquest article no conté espòilers]

Fa poques setmanes que molts espectadors han conegut el món distòpic de The last of us, un escenari postapocalíptic resultat d’una infecció provocada per uns fongs paràsits que converteixen les seves víctimes en una espècie de zombis. Però la realitat és que milions de jugadors porten ja més d’una dècada sent captivats pels seus personatges en els videojocs. Unes històries que van molt més enllà d’un simple joc, i que es nodreixen d’una forta narrativa que involucra emocionalment el jugador i, a la vegada, fa que es qüestioni la moralitat i l’ètica de les seves accions.

El paral·lelisme entre els videojocs i la sèrie és clar i intencionat, com per exemple en el cas de Neil Druckmann, un dels directors creatius del videojoc original que també ha participat activament en la producció de la sèrie. Així i tot, el més destacable d’aquesta sèrie és que no és una adaptació literal d’un videojoc, sinó que tant la ficció televisiva com els videojocs tenen presència pròpia, mantenint els elements clau però potenciant el que cada mitjà pot oferir millor.

Supervivència i terror

Més enllà de la narrativa, molt important i central en totes les entregues, la jugabilitat de la saga potencia l’atmosfera postapocalíptica. Es tracta d’un joc d’acció i aventura en tercera persona, però també és considerat un survival horror, és a dir, l’objectiu principal serà sobreviure i avançar en un ambient esfereïdor. La por pot ser originada per diferents factors, com la constant manca de recursos –com armes o medicaments–, els escenaris destruïts on és difícil avançar, els antagonistes que ens trobem pel camí o la mateixa trama, que pot conduir a situacions incòmodes.

Cargando
No hay anuncios

Sovint serà necessari adaptar-se o morir en l’intent. Per exemple, si s’ha de travessar un edifici ple d’infectats i no es disposa d’armes o s’han d’estalviar recursos, l'alternativa pot ser moure’s sigil·losament i utilitzar elements de l’escenari com a distracció. La sensació d’angoixa i por a través de totes les mecàniques i el món hostil en el qual transcorre l'aventura aconsegueixen despertar l’instint de supervivència del jugador i involucrar-lo més personalment en la trama.

Naughty Dog, un estudi amb recorregut

L’estudi responsable dels títols és també el creador dels mítics jocs de plataformes Crash Bandicoot i Jak and Daxter. Decidits a explorar nous horitzons, van publicar la trilogia d'Uncharted, el seu cercatresors recentment adaptat a la pantalla gran. The Last of Us va arribar exclusivament per a PlayStation 3 el 2013 amb la intenció de publicar un títol més cru, realista i fosc. La primera aventura del Joel i l’Ellie va ser molt ben rebuda i va recollir nombrosos premis. Tan sols un any després van fer-ne una remasterització per a la nova PS4 i van publicar una petita expansió (i fins i tot es va arribar a esbossar un guió per adaptar el joc al cinema, però no va quallar).

Cargando
No hay anuncios

Mentre Naughty Dog tancava la saga Uncharted ja s’havia posat a treballar en la segona part de l’entrega, que es va fer esperar fins al 2020. The Last of Us Part II és considerat un dels millors jocs de la història i va ser rebut positivament per tots els mitjans especialitzats, amb fins a 322 premis a millor joc de l’any (el més reconegut de la història fins aquest gener). Tot i això, entre l’audiència van sorgir opinions dividides, sobretot pels temes que tocava, però també per la seva explícita violència. Els creadors sempre han defensat el projecte com un joc “fet per adults perquè hi juguin adults”.

Paral·lelament a la notícia que s’adaptaria en una sèrie, es va anunciar un remake de la primera entrega de la saga. El joc, batejat The Last of Us Part I, va arribar el setembre passat exclusivament per a PS5, i es va refer el títol des de zero per oferir una experiència més actualitzada. Deu anys més tard encara s’obren nous horitzons per a una saga que ha venut més de 37 milions de còpies, perquè Sony, dins de la tendència de potenciar jocs més enllà del seu ecosistema, publicarà el remake per a PC a finals d’aquest mes. Per primera vegada, i amb permís de la sèrie, The Last of Us podrà continuar arribant a nou públic.

Cargando
No hay anuncios

The Last of Us

  • Edicions: ‘The last of us’ (PS3, 2013), ‘The last of us remastered’ (PS4, 2014), ‘The last of us part II’ (PS4, 2020) i ‘The last of us part I’ (PS5, 2022; PC, 28 de març del 2023)
  • Gènere: Acció i aventura amb supervivència i horror
  • Classificació: +18
  • Desenvolupador: Naughty Dog
  • Distribuïdor: Sony Computer Entertainment
Tràiler oficial de l'anunci de 'The Last of Us Part I'
Altres títols similars a ‘The last of us’
  • 'Resident Evil'<p>Saga mítica amb moltes entregues, farcida de zombis i definitòria del gènere de supervivència i terror</p>
  • 'A Plague Tale'<p>Narrativa potent situada a la França medieval, on una malaltia s’escampa a través de les rates.</p>
  • 'Dying Light'<p>‘Survival horror’ en primera persona en un món postapocalíptic, on es fa ‘parkour’ a part de disparar</p>
  • 'Silent Hill'<p>Franquícia de terror amb molt recorregut, on podrem trobar molts més personatges tenebrosos.</p>
  • 'The Walking Dead'<p>Basats en els còmics homònims, com la coneguda sèrie de televisió, narren un apocalipsi zombi.</p>
Cargando
No hay anuncios