Info/gràfica

Tradicions i supersticions del món per a l'èxit d'un matrimoni

Tot i que les parelles actuals tenen opcions il·limitades quan es tracta de cerimònies, vestits i costums, molts casaments encara conserven alguns rituals del passat per atraure la bona sort.

Visca els nuvis
vvv

Influència de la cultura clàssica i el catolicisme

Si bé vestir de blanc el dia del casament ja no és indefugible com fa uns anys, aquesta tradició no és tan antiga com pot semblar. No va ser fins al 1840 que el color de la neu es va imposar en els casaments europeus de la mà de la reina Victòria del Regne Unit. La seva imatge es va estendre arreu del continent i aviat les dones de l’alta societat van imitar-la. La tradició que diu que s’ha de portar una cosa nova, una cosa vella, una cosa prestada i una cosa blava prové de l’Edat Mitjana. El costum estableix que els contraents es donin mútuament anells com a símbol d’aliança matrimonial. L’anell es col·loca al dit anular. Segons la tradició de cada país es du a la mà dreta o a l'esquerra. Als Països Catalans es porta a la mà esquerra. 

Alemanya Tenen una tradició anomenada polterabend que consisteix en trencar plats i porcellana amb bastons i escombres per atraure la bona sort. La parella, després de casar-se, també ha de serrar un tronc de fusta amb un xerrac de dos mànecs.

xxx

Escòcia Tot i tenir influències occidentals, conserva símbols propis com el tradicional kilt o el quaich, una copa amb whisky que es comparteix amb tots els amics i familiars que assisteixen a la cerimònia. 

kilt

Suècia Les núvies es posen una moneda de plata i una d’or a cada sabata, i se les queden els seus pares com a símbol de bona sort. 

Grècia Els casaments grecs estan plens de símbols i tradicions, molts dels quals relacionats amb l’Església ortodoxa grega, però un dels més coneguts és desitjar la felicitat de la parella trencant plats. Un membre de la família és el que comença i s’hi sumen la resta de convidats. 

rrr

Influència de l’islam

El peix, el pollastre i l’arròs són indispensables en les celebracions perquè simbolitzen abundànciai fertilitat. 

Marroc Segons la tradició el casament ha de durar set dies, amb festes separades per a cada membre de la parella. Els tres primers dies es fan els preparatius; el quart dia, la celebració, que segueix dos dies més.

Algèria Durant els primers set dies de matrimoni, la parella no pot sortir de casa ni treballar en cap tipus d’activitat domèstica.

Egipte Un ritual molt particular dels casaments egipcis és que les dones assistents a la cerimònia pessiguin a la núvia durant la festa com a senyal de bona sort. 

pss
rrr

Influència de cultures d’origen tribal i cristianisme

Hi conviuen una gran diversitat de religions i cultures i a l’hora de celebrar els casaments continuen amb tradicions ancestrals. Tot i així, en molts països opten per vestir-se amb la tela Kita (com s’anomena a Costa de Marfil) o Kente (en països com Ghana). El nom de la tela depèn del país i és un tipus de gènere de seda i cotó de molts colors. Aquest teixit té els seus orígens al regne aixanti, i va ser adoptat per la gent de Costa d’Ivori i altres països de l’Àfrica occidental. Utilitzat per la reialesa akan, es considera sagrat i s’utilitza només en cerimònies molt importants.

rrrr

Influència de les cultures precolombines i el cristianisme

Tradicionalment als casaments catòlics s'intercanviaven les arres matrimonials, un conjunt de 13 monedes d'or que en diversos països d'Amèrica del Sud com Veneçuela, Argentina, Colòmbia, Bolívia, Panamà, Guatemala, Mèxic i Hondures encara es mantenen.

Guatemala Es col·loca una campana blanca a l’entrada que trenca la mare de la núvia i sobre els nuvis cau arròs i farina com a símbol de prosperitat.

Equador Per superstició, el vestit de núvia no es pot acabar fins al dia del casament. Per això és comú deixar-hi una agulla.

Perú S’amaga un anell dins el pastís i la persona que el troba serà la següent en casar-se.

Xile És comú que els nuvis portin els anells abans del casament a la mà dreta i durant la cerimònia se’ls canviïn a la mà esquerra. 

tyty

Influència del cristianisme ortodox i el comunisme soviètic

En un casament ortodox, la parella agafa una espelma durant la cerimònia i el sacerdot corona els nuvis. Les corones es diuen stefana i estan unides per una cinta que simbolitza la unitat. 

Rússia Als banquets russos qualsevol convidat pot cridar “Gorko!” i els nuvis s’han d’aixecar i fer-se un petó. Aquesta paraula vol dir ‘agre’ en rus i es considera que com més es cridi, més dolça serà la seva vida. 

Romania Els casaments romanesos es caracteritzen perquè el dia abans els amics del nuvi s’enduen la núvia a un lloc cèntric i li fan proves que ha de superar per poder casar-se.

Polònia Els pares de les parelles els regalen pa (aliment), vodka (per evocar instants feliços) i sal (que representa els moments difícils) uns dies abans de la cerimònia.

rrr
rrr

Influència de l’hinduisme

En aquesta zona hi ha casaments hindús, sikhs, musulmans i perses, entre altres religions. Són cerimònies plenes de simbolismes religiosos i amb un protocol molt particular, que depèn de la religió que practica la parella i la regió d’on prové la seva família. 

Índia Amb petites variacions segons la zona, tenen en comú el color vermell dels vestits, que simbolitza la fertilitat i la prosperitat. Una boda hindú dura tres dies. Comença amb la festa del sangeet, on les dones de les dues famílies es reuneixen amb la futura esposa i es decoren amb pintures de henna. El segon es una cerimònia privada amb cada família, que unta els nuvis amb cúrcuma per tenir bona sort. El tercer dia es du a terme la cerimònia nupcial amb tres rituals bàsics: el homa d’ofrena al foc; el panigrahena, que indica el vincle d’unió dels nuvis; i el satapadi, on es fan set voltes al foc sagrat. 

Influència del taoisme, el confucianisme i el budisme

En la cultura asiàtica els números i les dates al voltant del casament són determinants i no s’escullen a l’atzar. En termes generals se selecciona un dia parell que es determina basant-se en el calendari lunar. 

Corea del Sud Després de la cerimònia, el nuvi s’ha de treure les sabates i li fuetegen els peus mentre respon a diverses preguntes per demostrar fortalesa mental i física. 

peus

Filipines El mes de desembre es considera ideal per casar-se i si el dia de la cerimònia plou, es considera un excel·lent auguri.

puuu

Xina Els nuvis tradicionals van de vermell, el color que predomina en tots els detalls del casament i que simbolitza alegria, amor, fidelitat i prosperitat. Durant la cerimònia, els nuvis rendeixen homenatge alsseus avantpassats, al cel i a la terra davant l’altar familiari seguidament realitzen una cerimònia del te. La festa culmina amb un gran banquet nupcial.

uuu

Indonèsia Al casament balinès, a diferència dels casaments a la resta d'Indonèsia, s'acostuma a preguntar a la núvia si està embarassada. Si ho està, la celebració és encara més alegre, ja que l'embaràs abans del matrimoni no és vist com a tabú.

jaoa

Influència del xintoisme i el budisme

En un casament tradicional, la núvia vesteix un shiramuko o kimono blanc i es pentina amb un gran tocat anomenat tsunokakushi. El nuvi utilitza el tradicional kimono d'etiqueta negre o montsuki. La cerimònia es porta a terme al shinto o temple xintoista i dura 20 minuts. Consisteix en un ritual de purificació al qual només assisteix la família més propera. Després es reuneixen tots amb la resta d’amics i familiars. Els nuvis beuen tres gots de sake en tres glops, que representen el cel, la terra i l’home. El número 3 és un número sagrat que portarà felicitat a la parella i representa la unió en cos, ment i esperit. Actualment, la majoria de casaments japonesos se celebren seguint les tradicions occidentals. 

COM SÓN ELS CASAMENTS A CASA NOSTRA?

L’any 2020 a Catalunya es van casar 15.285 parelles. (14.311 pel civil i 974 per l’església).

Una xifra molt afectada per la pandèmia, ja que el 2019 es van celebrar 26.939 matrimonis, dels quals 24.074 van ser civils. 26.016 parelles estaven formades per un home i una dona, 424 per dos homes i 499 per dues dones. Al conjunt d'Espanya, el 2019 es van celebrar 175.000 casaments, i l'any passat només se'n van poder fer 20.000,és a dir, una caiguda de prop del 90%.

TTT
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
moc

Font: Idescat i elaboració pròpia

 

stats