Conciliació

"Voler obrir les escoles de 7 a 19 hores és nefast"

Experts en conciliació familiar i part de la comunitat educativa critiquen la proposta del PSOE a la Comunitat de Madrid d'obrir els centres 12 hores al dia durant 11 mesos a l'any

Els pares i alumnes de l’escola Vall d’Aro de Platja d’Aro, una de les set escoles que estan fent jornada intensiva com a prova pilot d’Ensenyament.
3 min

BarcelonaLa proposta del PSOE de Madrid d'obrir les escoles de 7 a 19 hores durant 11 mesos a l'any, de l'1 de setembre al 31 de juliol, a la Comunitat de Madrid argumentant que facilitaria la conciliació laboral de les famílies ha aixecat les crítiques tant de pares, experts en conciliació familiar, com de professorat.

Els socialistes, liderats a la Comunitat de Madrid per Juan Lobato, ja han posat xifres a la mesura, que costaria uns 35 milions d'euros a l'any i suposaria contractar uns 3.000 monitors que oferirien tot tipus d'activitats culturals, esportives o científiques un cop els nens acabessin l'horari escolar. Per al PSOE, la iniciativa fomentaria "la conciliació de la vida familiar i laboral d'una manera flexible", perquè les famílies podrien utilitzar aquest servei en funció de les seves necessitats. A més, també argumenta que serviria per lluitar contra la pobresa infantil, ja que garantiria "dos àpats saludables" a les criatures.

Una visió totalment oposada la té la presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Mar Hurtado, que qualifica directament la mesura de "nefasta". "La conciliació laboral no ha d'anar per sobre de la familiar, estem apartant els nens de les famílies", alerta. Hurtado, que també és mare i mestra a l'escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), denuncia que la proposta socialista prioritza les necessitats econòmiques per sobre les afectives. "Qui donarà respostes a les emocions de les criatures?", es pregunta.

Per a Esther Vivas, periodista i autora de Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat, la iniciativa supeditaria la criança al mercat laboral. "No es tracta que les criatures estiguin més hores a l'escola, sinó amb les famílies, i, per aconseguir-ho, el que cal és reformar el mercat laboral treballant menys hores i millorant les condicions. El que s'està proposant és posar mesures que permetin conciliar basant-se en la precarització del mercat laboral", denuncia. És per això que alerta que s'ha de canviar el focus: "No es pot posar en veure com l'escola s'adapta a un mercat precaritzat, sinó en com podem fer un mercat laboral compatible amb la criança"

La portaveu de la plataforma Tornem a les Escoles, Montse Capdevila, no veu malament la proposta sempre que no es modifiqui l'horari lectiu. "Molts infants ja fan extraescolars fins a les 19 hores dins o fora de l'escola i pagant les famílies. Està bé que es proposi que, a partir d'ara, aquestes activitats siguin gratuïtes i es puguin aprofitar els equipaments educatius per dur-les a terme". Segons Capdevila, cal pensar sobretot amb famílies amb horaris laborals complicats que no poden fer front al cost de les extraescolars i que tampoc poden recórrer a altres persones que puguin cuidar els seus fills mentre treballen. Ara bé, la portaveu de la plataforma Tornem a les Escoles també deixa clar que el canvi cap a una conciliació l'ha de provocar l'àmbit laboral. "El problema és que és molt ampli i hi ha persones que tenen horaris molt diversos. Cal treballar menys, però també que tothom tingui l'oportunitat de conciliar en l'horari que necessiti".

Calen mesures al mercat laboral

També els sindicats s'han pronunciat en la mateixa línia. Tant UGT com CCOO han fet una crida a millorar la conciliació laboral i familiar, però no prenent mesures en l'àmbit escolar, sinó en el laboral. "Les polítiques de conciliació no han d'estar en les escoles exclusivament, sinó en els convenir de les empreses i en les condicions dels treballadors públics quan es negocia amb les administracions", ha assegurat la secretària d'Ensenyament de la UGT a Madrid, Teresa Jusdado.

 

stats