Salut mental
Suplements17/11/2022

Vols parlar d'ansietat amb el teu fill? Fes-ho amb llibres, teatre i cinema

Els trastorns d'ansietat i depressió van créixer un 25% un any després del covid

BarcelonaLa salut mental va molt més enllà dels trastorns greus o les malalties cròniques. La pandèmia de covid ha escenificat també la importància del benestar mental i emocional a l’hora de fer front a moments d’estrès i incertesa. Segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) del març del 2022 els trastorns d’ansietat i la depressió van augmentar més d’un 25% arreu del món el primer any després del coronavirus. I la població més afectada en aquest sentit van ser les dones i els joves d'entre 20 i 24 anys.

"Les famílies cada cop recorren més als serveis de salut mental no només per un possible trastorn dels seus fills i filles, sinó també quan es donen dificultats en el cicle vital que poden donar lloc a malestar, com una separació o divorci; problemes en les relacions socials, o la mort d'un ésser estimat", explica Vanessa Verge, psicòloga del centre Resilienza, un espai de psicologia infantil i perinatal de Premià de Mar.

Cargando
No hay anuncios

Però ¿es parla prou, a casa i a l’escola, de benestar mental i emocional? Us donem una sèrie de recursos literaris, escènics o cinematogràfics que us poden ajudar a parlar obertament de salut mental amb els infants i adolescents.

1.
Contes i novel·les

Entendre i gestionar les emocions des que es comença a tenir ús de raó és primordial per a una bona salut mental, de la mateixa manera que ho és practicar esport per a una bona salut física. Pensaments, escrit per Sofía Gil i il·lustrat per Mercè Galí, i publicat per l’editorial Flamboyant dins de la col·lecció Grans eines per a petits guerrers, és un llibre que precisament vol ajudar els més petits a identificar els seus pensaments i a gestionar-los.

Cargando
No hay anuncios

Si es posa el focus en emocions concretes com ara la tristesa, la por o els nervis, per als petits pot anar bé llegir Un refugi per a la tristesa, d’Anne Both, publicat per Andana Editorial i que explora la naturalesa d’aquest sentiment, o Conillot, de l’editorial Baula i escrit per Ramona Badescu, que narra el malestar intens i gros com el conill protagonista. La preocupación de Lucía, de Tom Percival dins el catàleg de SM, és ideal per fer-los entendre la importància de compartir les preocupacions per fer-les més petites.

D'àlbums il·lustrats en què apareguin personatges amb algun trastorn mental no en trobem gaires. Una excepció és Els dimarts, el meu tiet i els extraterrestres, de Dídac Micaló i publicat a Tramuntana Editorial. El nen protagonista explica les experiències que viu amb el seu tiet afectat pel trastorn bipolar.

Cargando
No hay anuncios

A l’adolescència és quan es viu una voràgine de sentiments més intensa, i per això és més freqüent trobar novel·les que en parlin a través dels seus personatges també adolescents. Las palabras que nos guardamos, d'Erin Stewart, és una novel·la juvenil de SM que remarca la importància de poder demanar ajuda quan se sent que el nostre benestar emocional trontolla, com és el cas de la protagonista, que viu atacs de pànic i pensaments negatius constants. Altres que tracten temàtiques de gran actualitat en aquesta etapa de la vida són el bestsellerInvisible, d’Eloy Moreno a l’editorial Nube de Tinta, que explica com se sent un noi que pateix bullying al seu centre escolar. O el nou còmic d’Astronave, Comiendo con miedo, d'Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén, que aborda el tema dels trastorns alimentaris.

I per comprendre millor la ment d’un mateix, és molt interessant el treball de Valentín Coronel a Me entiendo, pero a ratos, a Algar Editorial. Una aproximació sense tabús a la salut mental, fins i tot al suïcidi juvenil.

Cargando
No hay anuncios
2.
El teatre per connectar amb les emocions

Actualment, a la cartellera de teatre de Barcelona hi ha tres espectacles que ens poden ajudar a connectar amb les emocions. Per als més petits, un any més, el Teatre Goya ofereix El monstre de colors, l'adaptació teatral de l’èxit literari d’Anna Llenas per facilitar l’expressió de les emocions i que Transeduca ha sabut escenificar amb molta delicadesa i amor. Al Teatre Aquitània podeu trobar On és la fada Alegria?, que ja va per la cinquena temporada. Un espectacle que combina comèdia, música, misteri, màgia i moltes sorpreses. Una oda a l’alegria per entendre que aquesta pot ser una actitud davant la vida més que una emoció passatgera. 

Cargando
No hay anuncios

Per abordar el tema de la salut mental amb adolescents, dins la present edició de RBLS Festival Teatre Jove hi ha Cr#sh (tothom pot caure), de la companyia de teatre Mea Culpa, que retrata amb encert l’edat de les hormones i la importància de parlar sobre salut mental. Fent gira també hi ha Nua (radiografia d'un trastorn), d'Ann Perelló. Un relat sense filtres i en primera persona sobre el trastorn de conducta alimentària ideal per obrir debat entre els nois i noies.

3.
La televisió, molt més enllà d’un entreteniment

Per sort, a la gran i a la petita pantalla hi trobem propostes de qualitat que s’escapen dels circuits comercials i fan reflexionar adults i petits. Una de les distribuïdores de cinema independent per a nens i nenes de casa nostra, Rita & Luca Films, va apostar pel migmetratge francès La mama és pura pluja. La seva protagonista és una nena de 10 anys que viu impacient l’arribada de Nadal, però la seva mare es troba al límit de les seves forces i necessita un descans de les responsabilitats familiars i laborals. Així, la seva filla passa les vacances a casa l’àvia. Al principi no li fa gens de gràcia, però amb l’ajuda de l’àvia i els seus nous amics entendrà la importància de cuidar i respectar els que estima.

Per al públic adolescent amant de les sèries, trobem la coreana Está bien no estar bien, que narra l’amor que neix entre dues persones, una història que els permet retrobar-se amb un mateix. També hi ha Atípico, en què un jove amb un trastorn autista s’independitza i decideix buscar xicota, fet que suposa una sacsejada per a tota la família. I Esta mierda me supera, inspirada en els còmics de Charles Forsman, ens parla de la Sydney, una adolescent que acaba de descobrir el suïcidi del seu pare i que ha de lidiar amb la vida a l’institut. Però amb un al·licient: quan s’enfada té poder paranormals. Es nota que els productors són els mateixos de l’exitosa Stranger things.